‘POČELA JE NOVA ERA‘

Glavni Putinov trbuhozborac objavio novi manifest Kremlja: Evo što smjera režim suočen sa sankcijama

U petak su RIA Novosti plasirale novu Akopovljevu kolumnu u kojoj taj Putinov propagandist najavljuje što vlast namjerava poduzeti, suočena s međunarodnim sankcijama

Vladimir Putin

 EyePress via AFP

Dok Rusija vodi novu ofenzivu s ciljem pokoravanja Ukrajine, moskovski propagandni mediji također vode kampanju demoniziranja Ukrajine i Zapada. No puno je važnije kada, kao što je napravio Petr Akopov u posljednjoj kolumni "Nema povratka. Treba li pustiti one koji su pobjegli iz Rusije?", de facto, otkrivaju koji su budući planovi Vladimira Putina i ruskog državnog vrha.

Petr Akopov je trbuhozborac Vladimira Putina koji piše za rusku novinsku agenciju RIA Novosti, poznatu po sustavnoj podršci Kremlju, kršenju novinarskih standarda i radu prema tzv. temniku (uputama i programima vlade). Postao je svjetski poznat kada su RIA Novosti slučajno objavile njegov članak koji je, prema svemu sudeći, trebao biti objavljen nakon što bi Rusija brzo završila okupaciju Kijeva i Ukrajine.

Tada je Petr Akopov napisao koji je cilj Kremlja u ratu u Ukrajini: "Pred našim se očima rađa novi svijet. Ruska vojna operacija u Ukrajini otvorila je novu eru - u tri dimenzije odjednom, i naravno, u četvrtoj, unutarnjoj ruskoj. Ovdje počinje novo razdoblje, kako u ideologiji tako i u samom modelu našeg društveno-ekonomskog sustava, ali o tome vrijedi govoriti posebno malo kasnije. Rusija obnavlja svoju povijesnu punoću, okuplja ruski svijet, ruski narod - u svojoj cjelini Velikoruse, Bjeloruse i Maloruse. Rusija nije samo izazvala Zapad, nego je pokazala da se era zapadne globalne dominacije može smatrati potpuno i konačno završenom. Novi svijet će graditi sve civilizacije i centre moći, naravno, sa Zapadom (ujedinjenim ili ne), ali ne pod njegovim uvjetima i ne po njegovim pravilima".

U petak su RIA Novosti plasirale novu Akopovljevu kolumnu u kojoj taj Putinov propagandist najavljuje što vlast u Rusiji namjerava poduzeti, suočena s međunarodnim sankcijama. U uvodu se obrušava na Ruse koji se protive ratu u Ukrajini, koje podrugljivo naziva kozmopolitima, a zatim postavlja pitanja: "Što ćemo s njima, odbjeglim sugrađanima i tvrtkama? Što učiniti kada se histerija smiri i požele se vratiti (ne svi, ali mnogi)? Naravno, neki, pogotovo oni rusofobni, odlaze "tresući prašinu s nogu", ali mnogi u panici bježe: slika svijeta im se ruši, "Rusije više nema", pa pokušavaju pronaći novu zonu udobnosti", pita komentator RIA Novosti.

Da bi odmah uslijedio odgovor:

"Činjenica je da su odgovori na ta pitanja sporedni: ovise o odgovoru na ono najvažnije što je pred nama. I vrlo je jednostavno i duboko: tko smo mi i što želimo? Jesmo li mi Rusija, ruski narod i svi njome ujedinjeni narodi na našoj zemlji? Bez odgovora na njega, svi pokušaji da se odgovori na preostala pitanja neće se uračunati, točnije neće biti točni jer je 24. veljače počela nova era u svijetu, ali što je još važnije, počela je nova era u životu Rusije. Zemlja se oslobađa ne samo iluzija o Zapadu: oslobađa se zapadnog utjecaja, čak i šire - otuđenja, oponašanja, grčenja i ovisnosti o strancima (prvenstveno ideološkim i duhovnim). To je naša kronična bolest, u aktivnoj je fazi od 18. stoljeća: ili smo od nje teško oboljeli, ili smo se skoro oporavili. Sada imamo jedinstvenu priliku da dobijemo imunitet, da postanemo samodostatni, jer smo i sami napravili korak na koji je Zapad mogao odgovoriti samo pokušajem da nas izbaci iz svjetske zajednice. Nemamo pravo propustiti ovu priliku", glasi propagandno objašnjenje Petra Akopova.

Ukratko, Akopov tvrdi da se Rusija treba odreći proeuropskog naslijeđa Petra Velikog, zapadnih vrijednosti i liberalne demokracije pa nastavlja iznositi manifest smišljen u Kremlju, uz najavu "propasti Zapada", kao što je prije jednog stoljeća najavljivao Oswald Spengler:

"Mi smo jedinstvena pravoslavno-euroazijska civilizacija, kao, na primjer, kineska civilizacija. Jedinstvenost nije popustljivost i nije razlog, nego samo svijest o njoj daje povjerenje u vlastite sposobnosti, pobuđuje odgovornost prema precima i potomcima. Pogotovo u doba globalizacije, kada je polutisućljetno vodstvo Zapada dovelo svijet do vrijednosnog zadatka, univerzalizacije i atomizacije, ujedinjenja u "jedinstveno čovječanstvo", brisanja nacionalnih kodova i pokušaja zamagljivanja već osnovne, spolne razlike i uništavaju obitelj kao takvu". Akopov je ponovio tezu ruskog patrijarha Kirila koji je nedavno homoseksualce označio krivcima za ukrajinski sukob.

"Rusija je izdržala udarac i nije pokleknula", piše Petr Akopov, pa dodaje da "posljednjih godina Rusija gradi alternativni sustav zajedno s Istokom i Jugom te s onim snagama na Zapadu koje su razumjele trendove, koji je još je daleko od dovršetka, ali ne bi mogao biti dovršen bez dekonstrukcije Atlantskog projekta. Također je nedovršen, doduše u znatno manjoj mjeri od multipolarnog, ali se istodobno zapadni projekt sve brže uništava, dok se multipolarni samo gradi i raste".

Za kraj, što sa zapadnim kompanijama koje su otišle iz Rusije? Prijedlog je znakovit jer RIA Novosti iznose stavove ruske vlade. Poruka je jasna, a glasi - Rusija ne bi smjela dopustiti takvu obustavu velikim tvrtkama dulje od mjesec dana. Tada će morati odlučiti: vratiti se na posao (izravno ili prenijeti kontrolu na ruske partnere) ili otići, riskirajući konfiskaciju.

"U svakom slučaju, sada ćemo imati ne samo drugačiji odnos prema Zapadu, nego drugu ekonomiju, drugačiji društveno-ekonomski model, drugačije odnose u društvu, drugačiju, istinski nacionalnu, elitu. I, što je najvažnije, imat ćemo druge, prave vrijednosti u životu. To neće biti povratak ni u SSSR, ni u predrevolucionarnu Rusiju: ​​ni jedno, ni drugo nije moguće. Ali doći će do izgradnje društva i države koja je duhovno samodostatna, utemeljena na nematerijalnim vrijednostima, na superiornosti duha nad tijelom, služenja nad imovinom, bez samoponiženja i želje da se živi kao u inozemstvu. Pa oni koji su pobjegli, a nisu pljuvali u domovinu, koji su samo upali u mit o zatvaranju Rusije od svijeta, moći će se mirno vratiti ako zaista vole svoju zemlju i žele biti dio pravog ruskog života", najavio je Petr Akopov.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 23:57