VLADIMIR MEDINSKI

Glavni ruski pregovarač iznio neke nove detalje razgovora u Istanbulu: ‘Mogu vam otkriti što su Ukrajinci stavili na papir‘

Krim i Donbas su glavni kamen spoticanja u pregovorima jer Ukrajina tvrdi da neće biti nikakvih ustupaka glede teritorijalnog integriteta

Vladimir Medinski

 Sergey Karpuhin/Sputnik/Profimedia

Glavni ruski pregovarač na razgovorima s Ukrajinom u srijedu je kazao da je Kijev pokazao volju da prihvati glavne ruske zahtjeve, uključujući odustajanje od članstva u NATO-u, ali da stajalište Moskve o Donbasu i Krimu ostaje nepromijenjeno.

Vladimir Medinski je na ruskoj televiziji rekao da je Ukrajina na pismeno dala do znanja da je voljna odustati od pridruženja NATO-u i usvojiti "neblokovski" status, odreći se nuklearnog i ostalog oružja za masovno uništenje i obvezati se da neće biti domaćin stranim trupama ili vojnim bazama na svom tlu.

Medinski je također rekao da je Ukrajina obećala da neće sudjelovati u vojnim vježbama sa stranim vojskama, osim uz suglasje država-jamaca, među kojima bi bila i Rusija.

- Ukrajina je izrazila volju da ispuni ključne zahtjeve na kojima je Rusija inzistirala posljednjih nekoliko godina. Ako ispuni te obveze, prijetnja stvaranja poligona NATO-a na ukrajinskom teritoriju neće više postojati, rekao je Medinski.

- To je srž, značenje i važnost preliminarnog dokumenta koji je dogovoren u Ukrajini na visokoj razini. Posao se, međutim, nastavlja, pregovori se nastavljaju, dodao je.

Naglasio je da stajalište njegove zemlje o Donbasu i Krimu ostaje nepromijenjeno. To je glavni kamen spoticanja u pregovorima jer Ukrajina tvrdi da neće biti nikakvih ustupaka glede njezina teritorijalnog integriteta.

Naime, ruski je pregovarač još jednom ponovio da postoje čvrsti dokazi da je Kijev spremao ofenzivu na Donbas (ti dokazi nikada nisu predočeni, op. a.), zbog čega je Rusija, prema njegovim riječima, "morala započeti specijalnu vojnu operaciju" (termin koji Kremlj koristi za rat u Ukrajini).

Medinski se obratio dan nakon pregovora u Istanbulu gdje je Rusija pristala značajno smanjiti vojne operacije kod Kijeva i Černihiva u cilju pomicanja povjerenja, na što Kijev i Zapad gledaju s oprezom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:02