JEZIVI MAILOVI

Glavni švedski epidemiolog pod zaštitom policije zbog prijetnji smrću, objavljene neke od njih

Anders Tegnell, kreator švedskog pristupa borbe protiv Covida-19, samo u prosincu je primio oko 80 e-mailova s prijetnjama
Anders Tegnell
 Anders Wiklund/AFP

Djelatnici švedske Agencije za javno zdravstvo stavljeni su pod policijsku zaštitu nakon što je agencija primila velik broj prijetnji nasiljem i smrću. Nacionalna švedska televizija SVT izvijestila je da sjedište te institucije štite policajci.

Zdravstvene vlasti kontinuirano primaju e-mailove, telefonske pozive i objave na društvenim mrežama od početka pandemije. Iako se u većini slučajeva radi samo o stavovima, postoje i prijetnje i napadi. Napadi i prijetnje su eskalirali i uglavnom su bili usmjereni na ljude iz Agencije za javno zdravstvo koji se pojavljuju u javnosti, uključujući glavnog državnog epidemiologa Andersa Tegnella i mikrobiologinje Karin Tegmark Wisell, priznala je Agencija u četvrtak 18. veljače.

Samo u prosincu Tegnell, čovjek koji se smatra predvodnikom švedskog modela borbe protiv Covida-19, primio je oko 80 e-mailova od kojih su neki prijetili njegovoj obitelji. Jedna od e-mail poruka sugerirala je da bi Tegnell trebao biti kažnjen ''po mogućnosti s prijenosom na nacionalnoj televiziji''.

Izvršni direktor Agencije Johan Carlson rekao je da su prijetnje započele u proljeće i bile su namijenjene glasnogovornicima. ''Ali one su eskalirale i svakodnevno ih osjećamo'', rekao je.

''Imamo osjećaj da su orkestrirane, da dolaze u valovima. Išlo je toliko daleko da imamo prijetnje smrću koje istražuje policija'', kaže Carlson.

Premijer Stefan Löfven osudio je napade na osoblje Agencije za javno zdravstvo.

''Prekoračena je granica - ljudi koji rade svoj posao i u konačnici rade na zaštiti života i zdravlja tijekom pandemije izloženi su prijetnjama'', rekao je Löfven za SVT. Istaknuo je primjer profesora Jonasa Ludvigsona koji je odustao od istraživanja Covida-19 zbog masovnih verbalnih napada i prijetnji nakon njegovih publikacija.

''Klima govora mržnje napada pojedince i njihove obitelji, ali i akademsku slobodu i slobodno novinarstvo'', rekao je premijer.

Jedinstveni švedski pristup u borbi protiv Covida-19 koji je uključivao blaži lockdown i ne nošenje maski polarizirao je zemlju. Švedska, država od 10 milijuna stanovnika zabilježila je 622.000 slučajeva zaraze i više od 12.500 smrtnih slučajeva što je najveći broj među skandinavskim zemljama. Mnogi su pozvali na uvođenje oštrijih mjera i kritizirali vlasti jer nisu zaštitile ranjive i starije građane.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 21:35