POMOĆ KIJEVU

Glavni tajnik Jens Stoltenberg: ‘NATO je spreman godinama podržavati Ukrajinu‘

Većina teškog naoružanja koje su NATO zemlje dosad poslale Ukrajini je sovjetsko oružje iz inventara istočnoeuropskih NATO članica

Jens Stoltenberg

 Kenzo TRIBOUILLARD/AFP

NATO je spreman godinama podržavati Ukrajinu u ratu s Rusijom, uključujući i pomoć Kijevu da prijeđe s oružja iz sovjetske ere na moderno zapadnjačko oružje i sustave, rekao je u četvrtak glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg.

Govorio je nakon što je Kremlj upozorio da opskrba Ukrajine oružjem, uključujući i teško naoružanje, predstavlja prijetnju sigurnosti europskom kontinentu i da "provocira nestabilnost".

"Moramo biti pripremljeni za dugačko razdoblje", rekao je Stoltenberg na samitu mladih u Bruxellesu. "Apsolutno postoji mogućnost da će se ovaj rat vući i trajati mjesecima i godinama."

Čelnik NATO-a je rekao da će Zapad nastaviti vršiti maksimalni pritisak na ruskog predsjednika Vladimira Putina da okonča invaziju Ukrajine, koju Moskva naziva "posebnom vojnom operacijom", preko sankcija te ekonomske i vojne pomoći Kijevu.

"NATO saveznici pripremaju se pružiti podršku tijekom dugačkog perioda i također pomoći Ukrajini u prijelazu sa stare opreme sovjetske ere na modernije oružje NATO standarda i sustava koji zahtijevaju više obuke", rekao je Stoltenberg.

Većina teškog naoružanja koje su NATO zemlje dosad poslale Ukrajini je sovjetsko oružje iz inventara istočnoeuropskih NATO članica, no SAD i neki drugi saveznici su počeli Kijev opskrbljivati sa zapadnim haubicama.

Njemačka je u utorak najavila pošiljku tenkova Gepard opremljenih protuzračnim topovima, što je prvi put da je Berin odobrio pošiljke teškog naoružanja za Kijev.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. kolovoz 2022 15:15