JENS STOLTENBERG

GLAVNI TAJNIK NATO-a GODIŠNJU KONFERENCIJU ZA NOVINARE ODRŽAO VIDEO VEZOM 'Ovo je situacija bez presedana'

 
 Aris Oikonomou / AFP

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg godišnju je tiskovnu konferenciju o učincima tijekom 2019. godine zbog pandemije koronavirusa održao pomoću video veze, a novinari su mu putem Skypea mogli postavljati pitanja.

"Ovo je situacija bez presedana", rekao je Stoltenberg te potom pojasnio mjere kojih se NATO mora pridržavati kako bi se smanjile posljedice koronavirusa.

Spomenuo je mnoge vojnike NATO-a koji su u misijama, od Afganistana do Kosova, a koji bi vjerojatno danas htjeli biti kod kuće sa svojim najbližima.

Glavni tajnik NATO-a rekao je da je prošla godina bila uspješna za NATO te da su i građani država članicama prepoznali važnost očuvanja i transformacije NATO-a.

Stoltenberg je iznio rezultate istraživanja stavova javnosti prema kojima preko 70 posto građana smatra da NATO mora štititi države članice i da države članice moraju štititi jedna drugu.

Jasna većina, 64 posto, podržava članstvo njihovih država u NATO-u.

Puno je pitanja bilo oko planiranih povećanja ulaganja u obranu i hoće li će pandemija koronavirusa i globalna kriza koju je uzrokovala na to utjecati.

"Jasno je da će biti teških posljedica zbog koronavirusa za gospodarstva i za proračune država članica. Prerano je reći kakve će biti dugoročne posljedice. No, kada su države članice odlučile povećati ulaganja u obranu, to je učinjeno zbog izazova koji se pojavljuju u današnjem svijetu, a to se ne mijenja", rekao je Stoltenberg.

"Naše snage pomažu i u potrebama raznih katastrofa, a to čine u nekim državama i danas kada se suočavaju s koronavirusom. Vojnici pomažu čuvati granice i civilima."

Rekao je da očekuje da će države članice ispoštovati odluku o povećanju investicija u obrani.

Dodao je da će se u sljedećih 135 dana broj trupa NATO-a u Afganistanu smanjiti sa 16.000 na 12. 000. S tih 12.000 vojnika bit će moguće nastaviti operacije opremanja i uvježbavanja afganistanskih snaga.

Ovo smanjenje uvjetovano je situacijom i NATO očekuje da će se svi, uključujući i Talibane, pridržavati svojih obveza.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 07:18