SIGURNOSNI PRIJEPORI

Glavni tajnik NATO-a: Odnosi s Rusijom na najnižoj točki od kraja Hladnog rata, a Kina predstavlja izazov

‘Kina nije naš protivnik, neprijatelj. Neće biti novog hladnog rata s Kinom‘, rekao je Jens Stoltenberg
Jens Stoltenberg
 Kenzo Tribouillard/AFP

Odnosi NATO-a s Rusijom na najnižoj su razini od kraja Hladnog rata, a uspon Kine predstavlja sigurnosne izazove za Savez, izjavio je u ponedjeljak prije početka sastanka na vrhu 30 država članica glavni tajnik Jens Stoltenberg.

“Naši odnosi s Rusijom bit će među središnjim temama samita. Odnosi su zbog agresivnih poteza Rusije na najnižoj točki od kraja Hladnog rata”, rekao je Stolenberg,

Istaknuo je da će NATO i dalje zadržati tzv. Dvotračni pristup prema Rusiji. S jedne strane to znači jačati obrambene sposobnosti, a s druge ostaviti otvorena vrata za dijalog.

“Dijalog nije znak slabosti”, rekao je Stoltenberg.

Govoreći o Kini, Stoltenberg je rekao da njezin ekonomski, politički i vojni uspon predstavlja sigurnosne izazove, iako Kina nije neprijatelj.

“Znamo da Kina ne dijeli naše vrijednosti. Mi moramo zajedno kao Savez odgovoriti”, rekao je Stoltenberg.

“Kina nam se približava, masovno investira u Africi i u našu kritičnu infrastrukturu”, rekao je

Dodao je da s Kinom neće biti novog hladnog rata.

“Kina nije naš protivnik, neprijatelj. Neće biti novog hladnog rata s Kinom. Mi se moramo prilagoditi brojnim izazovima koje predstavlja Kina”, rekao je glavni tajnik NATO-a.

Čelnici 30 članica NATO-a, među kojima i hrvatski predsjednik Zoran Milanović, u ponedjeljak će na samitu u Bruxellesu donijeti odluke o reformama Saveza do 2030., što uključuje prilagodbu izazovima poput destabilizacijskih aktivnosti Rusije, uspona Kine, terorističkih prijetnji, kibernetičkih napada i klimatskih promjena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. prosinac 2022 00:42