BORBA PROTIV KORONAVIRUSa

GLAVNI TAJNIK NATO-a ODRŽAO VIRTUALNU GODIŠNJU KONFERENCIJU ZA NOVINARE 'Bit će teških posljedica za gospodarstva i proračune država članica'

 Denis LOVROVIC / AFP

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg održao je godišnju konferenciju za novinare o učincima tijekom 2019. videovezom. Pritom su novinari, zbog situacije prouzročene koronavirusom, mogli postavljati pitanja putem Skypea.

"Ovo je situacija bez presedana", rekao je Stoltenberg, govoreći o mjerama koje NATO mora poštivati kako bi se smanjile posljedice od koronavirusa. Spomenuo je mnoge vojnike NATO-a koji su u misijama, od Afganistana do Kosova, a koji bi u ovim teškim danima željeli biti doma sa svojim obiteljima.

Glavni tajnik NATO-a izjavio je da je prošla godina bila uspješna za NATO te da su i građani država članicama prepoznali važnost očuvanja i transformacije NATO-a.

Iznio je rezultate istraživanja stavova javnosti, prema kojima više od 70 posto građana smatra da NATO mora štititi svoje države članice i da države članice moraju štititi jedna drugu. Jasna većina, njih 64 posto, podržava članstvo njihovih država u NATO-u.

Puno je pitanja bilo o planiranim povećanjima ulaganja u obranu i hoće li na to utjecati posljedice krize koju je prouzročio koronavirus.

- Jasno je da će biti teških posljedica za gospodarstva i proračune država članica zbog krize izazvane koronavirusom. Prerano je reći kakve će biti dugoročne posljedice. No, kada su države članice odlučile povećati ulaganja u obranu, to je učinjeno zbog izazova koji se pojavljuju u današnjem svijetu, a to se ne mijenja.

Naše snage pomažu i u potrebama raznih katastrofa, kao što to čine i u nekim državama i danas kad se suočavaju s koronavirusom. Vojnici pomažu i u čuvanju granica i u pomaganju civilima - rekao je Stoltenberg.

Rekao je da očekuje da će države članice poštovati odluku o povećanju investicija u obrani.

Dodao je da će se smanjiti postrojbe NATO-a u Afganistanu sa 16.000 na 12.000 u sljedećih 135 dana. S tih 12.000 vojnika bit će moguće nastaviti operacije opremanja i uvježbavanja afganistanskih snaga. Ovo smanjenje je uvjetovano situacijom i NATO očekuje da će se svi, uključujući i talibane, pridržavati svojih obveza.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 16:40