‘RUSIJA ĆE PLATITI‘

Glavni tajnik NATO-a otkrio koje protumjere će poduzeti: U govoru spomenuo i Bosnu i Hercegovinu

NATO ima 100 borbenih zrakoplova u visokoj borbenoj pripravnosti na 30 različitih lokacija te preko 120 brodova od krajnjeg sjevera do Mediterana

Jens Stoltenberg 

 John Thys/AFP

NATO kao odgovor na ruski napad na Ukrajinu raspoređuje elemente svojih snaga za brzu reakciju na istočnim granicama, izjavio je u petak glavni tajnik Saveza Jens Stoltenberg.

“Raspoređujemo elemente svojih snaga za brzu reakciju, na kopnu, na moru i u zraku kako bismo dodatno ojačali svoje pozicije i kako bismo mogli brzo reagirati na nepredviđene situacije”, izjavio je Stoltenberg na konferenciji za novinare nakon završetka virtualnog samita čelnika 30 država članica.

Dodao je da su Sjedinjene Države, Kanada i europski saveznici rasporedili tisuće dodatnih vojnika u istočne dijelove Saveza, da NATO ima 100 borbenih zrakoplova u visokoj borbenoj pripravnosti na 30 različitih lokacija te preko 120 brodova od krajnjeg sjevera do Mediterana.

Stoltenberg je upozorio da ciljevi Kremlja nisu ograničeni samo na Ukrajinu, ističući da je Rusija zatražila da se NATO pravno obveže da se neće dalje širiti i da povuče trupe i infrastrukturu iz zemalja saveznica koje su se pridružile nakon 1997. godine.

“Kremlj pokušava postići da NATO i EU pružaju manje pomoći našim partnerima, a naš kolektivni odgovor mora biti više potpore zemljama poput Gruzije, Moldavije i Bosne i Hercegovine kako bismo im pomogli u demokratskim reformama da nastave putem koji su slobodno izabrali”, rekao je Stoltenberg.

Rekao je da je ruski predsjednik Vladimir Putin nastavkom agresije na Ukrajinu počinio “užasnu stratešku pogrešku, za koju će Rusija platiti veliku cijenu u nadolazeći godinama”.

Čelnici država članica NATO-a objavili su nakon svog virtualnog samita zajedničku izjavu u kojoj su pozvali Rusiju da prestane s napadom, da povuče svoje snage iz Ukrajine i prestane s agresijom koju je dugo planirala.

“Pozivamo Rusiju da odmah prestane s vojnim napadom, povuče svoje snage iz Ukrajine i da se vrati s puta agresije koji je izabrala. Dugo planirani napad na Ukrajinu, neovisnu, miroljubivu i demokratsku zemlju, brutalan je, ničim izazvan i neopravdan”, kaže se u zajedničkoj izjavi čelnika NATO-a nakon virtualnog samita sazvanog zbog rata u Ukrajini.

“Rusija snosi punu odgovornost za sukob. Ona je odbacila put diplomacije i dijaloga koji su opetovano nudili NATO i saveznici”, istaknuo je Stoltenberg.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 22:45