‘POVIJEST JE SVJEDOK‘

Glavni tajnik NATO-a: ‘Ruska strategija u Ukrajini neće uspjeti, Putin je počinio veliku pogrešku...‘

Također vjeruje da je Putin počinio veliku pogrešku podcijenivši odlučnost članica NATO-a da pomognu Ukrajini.

Vladimir Putin

 Mikhail Metzel/Afp

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg snažno je u petak osudio nove ruske raketne napade na Ukrajinu, naglasivši da ruska strategija u toj zemlji neće uspjeti.

Pokušaji da se ukrajinski narod liši vode, struje i grijanja namjeran je napad na civile, rekao je Stoltenberg u intervjuu za dpa u Bruxellesu

Kremlj mjesecima bombardira ukrajinsku energetsku infrastrukturu.

Rusija je u petak izvela nove napade širom Ukrajine, uključujući Zaporižju, Mikolajiv, Vinicu, Poltavu, Dnjepropetrovsk i Harkiv. Gađan je i Kijev.

image

Jens Stoltenberg

Daniel Mihailescu/Afp

Ruski predsjednik Vladimir Putin "pokušava zimu iskoristiti kao oružje, nastojeći slomiti ukrajinski narod kako bi potkopao njegovu potporu ukrajinskoj samoobrani", rekao je Stoltenberg.

No glavni tajnik NATO-a uvjeren je da Putinova strategija neće uspjeti.

"Povijest nas zapravo uči da ovakva vrsta brutalnih napada na civile ne slabi volju za pružanjem otpora", nego je samo jača, rekao je.

Stoltenberg također vjeruje da je Putin počinio veliku pogrešku podcijenivši odlučnost članica NATO-a da pomognu Ukrajini.

"Saveznici NATO-a pružaju potporu Ukrajini nezapamćenih razmjera i jasno su dali do znanja da će je podržavati dokle god bude potrebno", rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2023 08:27