GOMILANJE VOJSKE

Glavni tajnik NATO-a: ‘Svi znakovi ukazuju na to da Rusija planira potpuni napad na Ukrajinu‘

Želimo natjerati Rusiju da promijeni stav i sjedne s nama, rekao je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg

Jens Stoltenberg 

 Kenzo TRIBOUILLARD/AFP

NATO očekuje da će ruska vojska izvesti sveobuhvatni napad na susjednu Ukrajinu.

"Svi znakovi ukazuju na to da Rusija planira potpuni napad na Ukrajinu", rekao je u subotu glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg u ARD-ovoj emisiji.

Stoltenberg, koji sudjeluje na Konferenciji o sigurnosti u Münchenu, govorio je o neprestanom gomilanju ruske vojske u blizini granice s Ukrajinom. "Vojnici se ne povlače, kako tvrdi Rusija, već dolaze novi". Izjavio je da postoje indikacije da Rusija priprema izliku za napad.

Unatoč prijetnji eskalacije, Stoltenberg ostaje predan političkom rješenju sukoba. "Želimo natjerati Rusiju da promijeni stav i sjedne s nama", rekao je.

Stoltenberg je također odgovorio na poziv ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog za više iskrenosti po pitanju može li se njegova zemlja pridružiti NATO-u.

"Pomažemo Ukrajini da ojača svoju obrambenu sposobnost. Pružamo obuku, opremu i tako pomažemo (na putu) prema euroatlantskim integracijama", rekao je on.

Dodao je da je članstvo Ukrajine u NATO-u moguće, ali da o tome odlučuje još 30 saveznika. Prema njegovim riječima, trenutno nije najvažnije da se Ukrajina pridruži NATO-u, već "je li prihvatljivo da velika sila poput Rusije drugoj zemlji silom određuje što smije i što ne smije činiti".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. kolovoz 2022 12:56