Antonio Guterres

Glavni tajnik UN-a: ‘Nasilje nad ženama trajno rašireno i povećava se‘

Smatra da treba više ulagati u sprečavanje nasilja i podržati organizacije za prava žena

Antonio Guterres

 Yuki Iwamura/Afp

Nasilje nad ženama rašireno je i pogoršava se, predstavlja užasno kršenje ljudskih prava i krizu javnog zdravstva te je velika prepreka održivom razvoju, rekao je u glavni tajnik UN-a u poruci povodom Svjetskog dana borbe protiv nasilja nad ženama.

"Od seksualnog uznemiravanja i zlostavljanja do femicida - nasilje ima mnogo oblika. No, svi su ukorijenjeni u strukturalnoj nepravdi, zacementiranoj tisućljećima patrijarhata. Još živimo u kulturi kojom dominiraju muškarci i koja žene čini ranjivima uskraćujući im jednakost u dostojanstvu i pravima", poručio je Antonio Guterres.

"Svi plaćamo cijenu: naša društva su manje mirna, naše ekonomije manje prosperitetne, naš svijet je manje pravedan. Ali drugačiji svijet je moguć", dodao je.

Glavni tajnik UN-a smatra da treba više ulagati u sprečavanje nasilja i podržati organizacije za prava žena.

"Poslušajte preživjele i okončajte nekažnjavanje počinitelja posvuda. Budite uz aktivistice i promičite vodstvo žena u svakoj fazi donošenja odluka. Ustanimo zajedno i progovorimo. Izgradimo svijet koji odbija tolerirati nasilje nad ženama bilo gdje, u bilo kojem obliku, jednom zauvijek", poručio je Guterres.

Dan 25. studenoga kao dan iskorjenjivanja rodno uvjetovanog nasilja obilježava se od 1981. u počast sestrama Mirabal, trima političkim aktivisticama iz Dominikanske Republike koje su brutalno ubijene 1960. godini po naredbi tadašnjeg diktatora Rafaela Trujilla (1930.-1961).

Opća skupština UN-a izglasala je 20. prosinca 1933. rezoluciju 48/104, Deklaraciju o iskorjenjivanju nasilja nad ženama diljem svijeta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 21:38