‘IMA PUNO POSLA‘

Glavni tajnik UN-a pozvao Washington i Teheran na suradnju oko nuklearnog sporazuma

"Ima puno posla, ne očekujem trenutačno rješenje", rekao je Guterres o mogućnosti da on posreduje pri rješenju
Antonio Guterres
 Michael Tewelde/afp

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres pozvao je u četvrtak Washington i Teheran na suradnju radi povratka punom poštivanju nuklearnog sporazuma, ali je dodao da ne očekuje brzo rješenje.

Administracija novog američkog predsjednika Joea Bidena najavila je da je spremna vratiti Sjedinjene Države u sporazum iz kojeg ih je 2018. povukao Donald Trump, ali Washington i Teheran međusobno očekuju da druga strana učini prvi korak.

"Ima puno posla, ne očekujem trenutačno rješenje", rekao je čelnik UN-a na konferenciji za novinare o mogućnosti da on posreduje pri rješenju za izlazak iz slijepe ulice.

"Vjerujem da svi oni koji su potpisali sporazum i druge zainteresirane strane moraju zajedno raditi na smanjenju neizvjesnosti i suočavanju s poteškoćama i zaprekama", dodao je ne odgovorivši na pitanje o posredovanju.

Treba postupno raditi na tome da se "postigne sporazum koji je ključan za mir i stabilnost u Zaljevu i cijelom svijetu", objasnio je Antonio Guterres.

Zaključen 2015. kako bi se spriječilo Iran da izradi nuklearno oružje između Sjedinjenih Država, Rusije, Kine, Velike Britanije, Francuske i Njemačke, sporazum je bio "velika diplomatska pobjeda i bitan čimbenik mira i stabilizacije u Zaljevu i žalimo što je doveden u pitanje", dodao je Guterres.

"Očito je da postoje poteškoće i prepreke, stanje je dodatno složeno zbog američkog izlaska iz sporazuma i njihovih sankcija. Istovremeno je Iran poduzeo neke mjere u razvoju svojih nuklearnih kapaciteta", podsjetio je.

U odgovoru na američki izlazak iz sporazuma i uvođenje sankcija, Iran se nije pridržavao svojih obveza u vezi nuklearnog programa tvrdeći da su njegove mjere reverzibilne.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 12:17