SPORAN ČLANAK 99

Glavni tajnik UN-a razbjesnio izraelskog ministra, ovaj ga nazvao ‘prijetnjom svjetskom miru‘

‘Njegov poziv na prekid vatre u Gazi predstavlja potporu Hamasu i odobravanje ubojstava starijih osoba, otmice beba i silovanja žena‘

Antonio Guterres

 Alejandro Azcuy/AFP

Izraelski ministar vanjskih poslova nazvao je glavnog tajnika "prijetnjom svjetskom miru" pošto je Antonio Guterres prvi put u svom mandatu aktivirao članak kojim poziva Vijeće sigurnosti da spriječi humanitarnu katastrofu u Pojasu Gaze.

Veliki gubitak života u Pojasu Gaze i Izraelu u relativno kratkom vremenskom razdoblju potaknuo je Guterresovu odluku da se u pismu Vijeću sigurnosti pozove na članak 99, Povelje UN-a, prvi put otkako je preuzeo dužnost 2017.

"Suočen s ozbiljnim rizikom kolapsa humanitarnog sustava u Gazi, pozivam Vijeće da pomogne u sprječavanju humanitarne katastrofe i apeliram na proglašenje humanitarnog prekida vatre", objavio je Guterres na X-u.

Članak 99 omogućuje glavnom tajniku da skrene pozornost Vijeća sigurnosti na "bilo koje pitanje koje, po njegovom mišljenju, može ugroziti održavanje međunarodnog mira i sigurnosti".

Izraelski ministar vanjskih poslova Eli Cohen oštro je kritizirao Guterresov potez.

"Guterresov mandat je opasnost za svjetski mir", objavio je Cohen na X-u.

"Njegov zahtjev za aktiviranjem članka 99 i poziv na prekid vatre u Gazi predstavlja potporu terorističkoj organizaciji Hamas i odobravanje ubojstava starijih osoba, otmice beba i silovanja žena", poručio je Cohen.

"Svatko tko podržava mir u svijetu mora podržavati oslobađanje Gaze od Hamasa"; dodao je.

Prema UN-u, glavni tajnici nisu se desetljećima pozvali na članak 99.

"Pozivam članice Vijeća sigurnosti da izvrše pritisak kako bi se izbjegla humanitarna katastrofa. Ponavljam svoj apel da se proglasi humanitarni prekid vatre. To je hitno", stoji u pismu u kojem Guterres ističe kako "civilno stanovništvo mora biti pošteđeno veće štete".

Ne postoje izravne posljedice pozivanja na članak 99. No za očekivati je da će se ovaj tjedan sastati Vijeće sigurnosti kako bi raspravljalo o tom pitanju te da će biti prisutan i Guterres.

Uobičajeno je da članovi Vijeća sigurnosti sami odlučuju koja pitanja smatraju prijetnjom svjetskom miru i stoga ih žele staviti na dnevni red.

Dosad je najmoćnije tijelo UN-a donijelo rezoluciju o ratu u Gazi, ali je inače često bilo podijeljeno.

Izrael je započeo svoju vojnu kampanju kao odgovor na napad 7. listopada, u kojem su Hamasovi borci upali na jug Izraela, ubili 1200 ljudi i odveli 240 talaca, prema Tel Avivu.

Prema ministarstvu zdravstva koje je pod kontrolom Hamasa, izraelska vojska je od tad u Pojasu Gaze ubila više od 16.200 ljudi. Ovu brojku trenutno nije moguće neovisno provjeriti.

Međutim, UN i promatrači ističu da su se brojke vlasti u Pojasu Gaze u prošlosti općenito pokazale vjerodostojnima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. ožujak 2024 08:25