STRAVIČNI NAVODI

Glavni tajnik UN-a traži istragu optužbi da nigerijska vojska provodi prisilne pobačaje

U sklopu programa prekinuto je najmanje 10.000 trudnoća, a mnoge od tih žena oteli su i silovali islamistički militanti

Ilustracija

 -/Afp

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres zatražio je istragu optužbi da nigerijska vojska provodi program sustavnih i prisilnih pobačaja, rekao je u petak glasnogovornik UN-a Stephane Dujarric.

Reuters je u srijedu izvijestio da nigerijska vojska vodi tajni program pobačaja na sjeveroistoku zemlje koji se sustavno i nezakonito provodi barem od 2013. godine.

U sklopu programa prekinuto je najmanje 10.000 trudnoća, a mnoge od tih žena i djevojaka oteli su i silovali islamistički militanti, po svjedočanstvima desetaka očevidaca i dokumentaciji koju je Reuters dobio na uvid.

"Glavni tajnik sa zabrinutošću prima na znanje optužbe o sustavim i prisilnim pobačajima koje navodno provodi nigerijska vojska ženama i djevojkama koje je napao Boko Haram", napisao je glasnogovornik UN-a Stephane Dujarric u e-mailu Reutersu.

"Te optužbe zaslužuju temeljitu istragu i primjenu trenutačnih korektivnih postupaka i mjera utvrđivanja odgovornosti, bude li potrebno".

Dujarric nije precizirao tko bi trebao provesti takvu istragu niti je ulazio u druge pojedinosti.

Nigerijski ministar obrane rekao je u četvrtak da vojska neće istražiti to izvješće ustvrdivši da to nije istina. Nigerijska vlada nije imala komentara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 08:11