StoryEditor
ANTONIO GUTERRES

Glavni tajnik UN-a upozorava: ‘Svijet je suočen s generacijskom katastrofom‘

Zatvaranje škola pogodilo je 94 posto svjetske učeničke populacije pa čak i do 99 posto u siromašnijim zemljama
Antonio Guterres
 Tayfun Coskun/Anadolu Agency

Pandemija koronavirusa uzrokovala je najveći prekid obrazovanja u povijesti, izjavio je u utorak glavni tajnik UN-a Antonio Guterres upozoravajući pritom da to znači se svijet suočava s "generacijskom katastrofom."

"Sredinom lipnja škole su bile zatvorene u više od 160 zemalja što je utjecalo na preko milijardu učenika", rekao je Guterres u video poruci.

Zatvaranje škola pogodilo je 94 posto svjetske učeničke populacije pa čak i do 99 posto u siromašnijim zemljama, podaci su s kojima raspolaže UN.

"Prijeti nam generacijska katastrofa koja bi mogla potrošiti ludski potencijal, potkopati desetljeća napretka i pogoršati ukorijenjene nejednakosti", dodao je Guterres. "Novi učinci na prehranu djece, brak i rodnu ravnopravnost djece duboko zabrinjavaju".

Ističući kako je to bio  "određujući trenutak" za djecu i mlade, glavni tajnik UN-a pozvao je vladajuće da stvore uvjete da se učenici što sigurnije vrate u školu, da se zaštite i povećaju proračuni za obrazovanje te da obrazovne inicijative stignu i do manjinskih skupina, raseljenih osoba i osoba s invaliditetom.

Guterres je također kazao da postoji "generacijska prilika da se preispita obrazovanje" s većim ulaganjima u digitalnu pismenost i korištenjem fleksibilnih metoda isporuke i moderniziranih nastavnih programa.

"Dok se svijet suočava s neodrživim razinama nejednakosti, trebamo obrazovanje koje je veliki izjednačivač više nego ikada", dodao je Guiterres.

"Sada moramo poduzeti hrabre korake da se stvore uključujući, otporni, kvalitetni obrazovni sustavi koji bi mogli odgovarati zahtjevima budućnosti", naglasio je glavni tajnik UN-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. kolovoz 2020 14:13