ANTONIO GUTERRES

Glavni tajnik UN-a upozorio zemlje svijeta da ‘vakci-nacionalizmom‘ usporavaju globalni oporavak

Rekao je da se prioritet mora dati onima koji se nalaze "na prvoj crti obrane: humanitarcima i rizičnim osobama"
Antonio Guterres
 MICHAEL TEWELDE/AFP

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres u petak je izrazio žaljenje zbog "brojke koja slama srce" - dva milijuna umrlih u svijetu od koronavirusa, te se osvrnuo na činjenicu da "solidarnost pada" u odgovoru svijeta na virus.

"Danas svjedočimo vakuumu u pogledu cjepiva", rekao je šef UN-a. "Cjepiva dolaze u dobrostojeće zemlje brzo, dok ih u siromašnima uopće nema."

"Znanost uspijeva - ali solidarnost pada", upozorio je.

Bez navođenja imena, Guterres je kritizirao to što "neke zemlje dogovaraju dodatnu kupnju sa strane, nabavljaju više nego što je potrebno."

"Vlade imaju odgovornost štititi svoje stanovnike, no 'vakci-nacionalizmom' će zemlje same sebe poraziti te će usporiti globalni oporavak", dodao je. "Covid-19 se ne može pobijediti pojedinačno zemlju po zemlju."

Rekao je da se prioritet mora dati onima koji se nalaze "na prvoj crti obrane: humanitarcima i rizičnim osobama."

Na konferenciji za medije, predsjednik Glavne skupštine UN-a, Volkan Bozkir, najavio je da će se i on i Guterres uskoro cijepiti. Šef UN-a će primiti cjepivo sljedeći tjedan, a Bozkir 2. veljače.

To je zato što New York, gdje se nalazi sjedišter UN-a, ima javno-zdravstvenu politiku davanja cjepiva svima starijima od 65 godina, rekao je Bozkir.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2023 05:28