VELIKI SASTANAK

Glavni zapovjednik američke vojske predstavio plan za obranu ukrajinskog neba; Kijev: ‘Ovo je nova era‘

Glavni zapovjednik američke vojske iznio je prijedlog plana prema kojem bi sustavi protuzračne obrane raznih zemalja bili objedinjeni

Mark Milley

 Kenzo Tribouillard/Afp

Sjedinjene Države i njezini saveznici trebaju Ukrajini osigurati sustave protuzračne obrane kako bi pomogla Kijevu u obrani svojeg zračnog prostora od nadolazećih napada ruskih snaga, rekao je general Mark Milley, načelnik Združenog stožera američke vojske, tijekom konferencije za novinare nakon sastanka Kontaktne skupine za obranu Ukrajine u srijedu u Bruxellesu. "Ono što ovdje trebaju učiniti sve zemlje koje su bile na današnjoj konferenciji jest uključiti se i pomoći im (Ukrajincima) da ponovno izgrade i održe integrirani sustav zračne i raketne obrane", rekao je Milley, kako prenosi CNN.

Glavni zapovjednik američke vojske je iznio prijedlog američkog plana prema kojem bi različite sustave protuzračne obrane koje posjeduje nekoliko zemalja, uključujući Izrael i Njemačku, trebalo isporučiti Ukrajini, a zatim bi se ti sustavi mogli zajedno koristiti za zaštitu zračnog prostora Ukrajine.

‘Široka paleta sustava‘

"Mnoge zemlje imaju sustav Patriot, mnoge zemlje imaju druge sustave, postoji cijeli niz izraelskih sustava koji imaju prilične sposobnosti, Nijemci imaju sustave, kao što smo spomenuli, tako da mnoge zemlje koje su danas bile ovdje imaju široku paletu sustava", rekao je Milley. "Zadaća će biti objediniti ih, rasporediti ih, obučiti (pripadnike ukrajinskih snaga) jer je svaki od ovih sustava drugačiji, osigurati da se mogu povezati sa zapovjednim, kontrolnim i komunikacijskim sustavima te osigurati da imaju radare koji mogu komunicirati jedni s drugima kako bi mogli detektirati nadolazeće leteće mete".

image

Sastanak Kontaktne skupine za obranu Ukrajine

Kenzo Tribouillard/AFP

Provedba ove strategije bit će "prilično komplicirana s tehničke strane", no Milley ocjenjuje da je to "ostvarivo". Na pitanje novinara kada će sustavi protuzračne obrane stići u Ukrajinu, američki ministar obrane Lloyd Austin rekao je: "Sustavi će biti dostavljeni onoliko brzo koliko ih fizički budemo mogli dostaviti".

Milley je također nazvao je ruske napade na civile i civilnu infrastrukturu u Ukrajini "ratnim zločinom". "Rusija je namjerno udarila na civilnu infrastrukturu sa svrhom nanošenja štete civilima. Njihova meta su bili starci, žene i djeca u Ukrajini. Neselektivni i namjerni napadi na civilne mete su ratni zločin prema međunarodnim pravilima ratovanja", rekao je. Također je dodao da, dok građani Ukrajine "uvelike pate", zemlja nastavlja "izdržavati i oni su inspiracija za sve".

Zapadni saveznici su, inače, najavili u srijedu da će Ukrajini dostaviti nove sustave za protuzračnu obranu i potvrdili da će nastaviti snažno pomagati ukrajinske snage u borbi protiv Rusije.

To je najavljeno na sastanku Kontaktne skupine za obranu Ukrajine, koja je nakon ruskog napada na Ukrajinu osnovana na inicijativu Sjedinjenih Država i koja se okupila na marginama sastanka ministara obrane država članica NATO-a u srijedu i četvrtak u Bruxellesu. U Kontaktnoj skupini je više od 50 zemalja, među kojima je i 30 članica NATO-a. Na sastanku je sudjelovao i ukrajinski ministar obrane Oleksij Reznikov.

‘Nova era protuzračne obrane‘

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da je isporuka ovih sustava koji mogu neutralizirati ruske projektile na ukrajinskom nebu "prioritet". Ukrajinski ministar obrane pozdravio je, pak, "novu eru protuzračne obrane" najavljenim dolaskom "sustava Iris-T iz Njemačke" i skorom isporukom "američkih NASAMS-a".

"Predstavili smo sudionicima... rezultate naših nastojanja da zajamčimo kontrolu nad oružjem dobivenim od međunarodnih partnera. Program Logfas (Logfas software), zajedno s drugim alatima, već funkcionira. Neviđena razina povjerenja drži nas na putu pravo do pobjede", naveo je Reznikov na Twitteru.

Američki ministar obrane Lloyd Austin osudio je na početku sastanka ruske napade na ukrajinske gradove, na ciljeve koji nemaju nikakvu vojnu namjenu.

"Cijeli svijet je upravo još jednom vidio zlobu i okrutnost Putinovog rata, ukorijenjenog u agresiji i vođenog s dubokim prijezirom prema pravilima rata", rekao je Austin. "Ali najnoviji ruski napadi samo su produbili odlučnost ukrajinskog naroda i dodatno ujedinili zemlje dobre volje iz svih dijelova svijeta.", dodao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 11:37