PORUKA IZ LONDONA

Glavni zapovjednik britanske vojske: ‘Moguće je da su ovi talibani drugačiji od onih koje pamtimo‘

‘Moramo biti strpljivi, sačuvati živce i dati im prostora da oforme vladu i da pokažu s čime raspolažu‘
 AFP PHOTO/10 DOWNING STREET/ANDREW PARSONS

Svijet bi trebao dati prostora talibanima da oforme novu vladu u Afganistanu i možda će otkriti da su pobunjenici koje Zapad godinama smatra ekstremistima postali razumniji, rekao je u srijedu glavni čelnik britanske vojske.

Talibanski čelnici pokazat će se svijetu, najavio je u srijedu dužnosnik ovog islamističkog pokreta, za razliku od situacije u proteklih 20 godina, kada su njihovi čelnici uglavnom živjeli u tajnosti.

Zapovjednik britanske vojske Nick Carter rekao je da je u kontaktu s bivšim afganistanskim predsjednikom Hamidom Karzaijem, koji će se, po Carterovim riječima, u srijedu sastati s talibanima.

"Moramo biti strpljivi, sačuvati živce i dati im prostora da oforme vladu i da pokažu s čime raspolažu", rekao je Carter za BBC. "Moguće je da su ovi talibani drugačiji od onih koje ljudi pamte iz 1990-ih", dodao je.

"Možda otkrijemo, dademo li im prostora, da su ovi talibani razumniji, no ono što svakako trebamo upamtiti je da oni nipošto nisu homogena organizacija, talibani su skupina različitih plemenskih ličnosti koje dolaze iz cijelog ruralnog Afganistana", navodi Carter.

Po njegovim riječima, talibani su uglavnom "momci sa sela" koji žive sljedeći tzv. "paštunvali", tradicionalni plemenski način života i kod kojim se vode pripadnici paštunskog plemena.

"Moguće je da je to taliban koji je razumniji", ponavlja Carter. "Manje je represivan. I svakako, ako pogledate kako se pokret sada ponaša u Kabulu, postoje neke indicije da su razumniji", zaključuje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:17