EKSPLOZIJA U KAFIĆU

‘Gle, zlatni Tatarski‘; Procurile uznemirujuće snimke atentata na ruskog vojnog blogera

Tatarski, odnosno Maxim Fomin, ubijen je u eksploziji u kafiću u kojem je trebao govoriti o iskustvima ratnog izvjestitelja

Atentat na Tatarskog

 Twitter Screenshot/

Ruski istražitelji u utorak su optužili 26-godišnju Darju Trepovu za terorizam zbog ubojstva proratnog vojnog blogera Vladlena Tatarskog u eksploziji bombe u Sankt Peterburgu.

Tatarski, pristaša ruske vojne kampanje u Ukrajini, pravog imena Maxim Fomin, ubijen je u nedjelju u eksploziji u kafiću u kojem je trebao govoriti o iskustvima ratnog izvjestitelja u zoni borbenih učinaka u istočnoj Ukrajini.

Trenutak eksplozije snimljen je i objavljen na društvenim mrežama. Tatarski je bio vidno oduševljen bistom, rekao je ‘gle, zlatni Tatarski‘, ali nekoliko trenutaka poslije aktivirala se eksplozivna naprava. Također, na snimci se vidi i Trepova koje je sjedila u blizini.

Istražno povjerenstvo za teška kaznena djela priopćilo je da je Trepova optužena za počinjenje "terorističkog čina organizirane skupine koji je prouzročio namjernu smrt". Dodali su da je postupala prema uputama ljudi koji djeluju u ime Ukrajine.

Kremlj je u ponedjeljak objavio da je ubojstvo istaknutog ratnog blogera "teroristički čin" i da postoje dokazi da je s time povezana Ukrajina. Optužio je Kijev da je upleten u ubojstvo u suradnji s pristašama ruskog oporbenog čelnika Alekseja Navaljnog, koji se nalazi u zatvoru.

Kafić u kojem se dogodilo ubojstvo vlasništvo je vođe Wagnera, Jevgenija Prigožina, koji međutim smatra da je za ubojstvo odgovorna skupina radikala, a ne Kijev.

Mediji, među kojima je i državna agencija Tass, navode da je Daria Trepova osumnjičena da je na skup donijela bombu skrivenu u kipiću koji je predan blogeru.

Trepova je prebačena iz Sankt Peterburga u Moskvu. Tužitelji bi u utorak trebali zatražiti od okružnog suda Basmanni da je zadrži u pritvoru prije suđenja.

Ruski predsjednik Vladimir Putin u ponedjeljak je posmrtno odlikovao Tatarskog. "Za hrabrost i odvažnost iskazanu u obavljanju svojih profesionalnih dužnosti, vojni dopisnik Fomin, Maksim Jurijevič (Vladlen Tatarski) posthumno je odlikovan Ordenom za hrabrost", stoji u odluci.

Prije Tatarskoga ubijena je Darja Dugina, kći istaknutog ultranacionalista, u eksploziji automobila u blizini Moskve prošlog kolovoza.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 12:11