ULIČNI RAT

‘Gledao sam zadnju kopnenu invaziju. Izraelci su se na kraju povukli, ali ne zbog Hamasa‘

Izraelska taktika uvijek je bila brzo kretanje, ali izbjegavanje borbi od ulice do ulice

Izraelski vojnici na izlazu iz Pojasa Gaze 2008. godine

 Menahem Kahana/Afp/Profimedia/Menahem Kahana/afp/profimedia

‘Dolje‘, siktao je liječnik na prednjem sjedalu dok su se kola hitne pomoći u kojemu je bila novinarska ekipa CNN-a približavala izraelskoj kontrolnoj točki. Kroz prednji prozor mogli su se vidjeti tenkovi uz cestu, nervozni izraelski vojnici kako podižu oružje u zrak.

Bilo je to u siječnju 2009. godine kada se ekipa CNN-a vozila s liječnicima u ambulantnim kolima do Rafaha u južnom pojasu Gaze. Bolničari su im dopustili da krenu s njima pod uvjetom da ih sakriju na nosilima.

Bila je u tijeku ‘Operation Cast Lead‘ (Operacija lijevano olovo), prva u nizu eskalacije nasilja u različitim razdobljima između Izraela i Gaze 2012., 2014., 2021 i 2022. godine. Aktualnoj operaciji u Gazi prethodila je još jedna, koja se dogodila u svibnju. Vojnici su dopustili ekipi CNN-a da prođe, bez pregledavanja ambulantnih kola.

Bila je to najdublja izraelska kopnena operacija u Gazi od povlačenja iz Pojasa Gaze 2005. godine. Izraelske su trupe uglavnom izbjegavale najgušće izgrađena i najnapučenija područja, osobito osam izbjegličkih kampova u Gazi. Bili su itekako svjesni da bi ulazak u uske uličice logora poput al-Shatija bio riskantan. Njihov fokus bio je na kontroli periferije urbanih područja.

Izraelska taktika uvijek je bila brzo kretanje, kontroliranje što je više moguće teritorija, ali i izbjegavanje borbi od ulice do ulice, od kuće do kuće gdje slabiji protivnik može u potpunosti iskoristiti prednost terena. Ulazak u urbana područja, donio bi, međutim, potpuno novi element u borbu.

image

Izraelski tenkovi na sjeveru Izraela

Jalaa Marey/Afp

U ovim trenucima izraelske snage vode rat protiv Hamasa. No, Gaza je dom mnogih naoružanih palestinskih skupina. Među njima su Islamski džihad, Narodna fronta za oslobođenje Palestine (PFLP), Demokratska fronta za oslobođenje Palestine (DFLP) i druge. Nisu toliko moćne u oružju i ljudstvu poput Hamasa, ali su dovoljno brojni da pruže ozbiljan otpor.

Dopisnik CNN-a Ben Wedeman piše da je u ožujku 2008. otišao u Gazu kako bi pratio izraelsku invaziju na sjever, ovaj put nazvanu ‘Vruća zima‘, u još jednom pokušaju zaustavljanja baražne vatre iz Gaze. U to vrijeme Hamas je u potpunosti kontrolirao Pojas Gaze nakon što je godinu ranije protjerao suparničku frakciju Fatah.

Stigavši u područje koje su izraelske snage pokušavale osvojiti shvatio je da to nisu borci Hamasa, već naoružani ljudi iz PFLP-a koji su vodili ulične bitke s izraelskim trupama. Sklanjali su se u uličice i izlazili iz njih, trčali ulicama s raketnim bacačima granata i jurišnim puškama Kalašnjikov. Mladićima se gotovo zavrtjelo u glavama od uzbuđenja. Napokon su imali prilike boriti se protiv izraelskih trupa na vlastitom terenu. Na kraju su se Izraelci povukli, prisjetio se Wedeman. Raketna paljba se nastavila.

image

Izraelski tenkovi na sjeveru Izraela

Jalaa Marey/Afp

U ljeto 1982. godine kada je Izrael napao Libanon u lovu na Palestinsku oslobodilačku organizaciju, izraelske snage su stigle sve do Bejruta, a zatim se zaustavile na periferiji. Uspostavili su opsadu u skladu s linijama koje je u ponedjeljak najavio izraelski ministar obrane Yoav Gallant. Još tada je bilo jasno da će ulazak u Bejrut, posebice u izbjegličke kampove, biti smrtonosna misija za sve.

Tijekom opsade koja je uslijedila, izraelski ratni zrakoplovi i topništvo gađali su Zapadni Bejrut, ali su kopnene snage ostale podalje od Bejruta.

Na kraju je pod američkim pritiskom postignut dogovor prema kojemu će se palestinski borci evakuirati iz Bejruta i Libanona u Jemen, Tunis i druge zemlje. Tek nakon što su otišli, izraelske trupe su preuzele kontrolu nad zapadnim dijelom grada. Ubrzo nakon toga, u rujnu 1982. godine, dok je Izrael kontrolirao Zapadni Bejrut, izraelska vojska na čelu s ministrom obrane Arielom Šaronom dopustila je desničarskim libanonskim saveznicima Kataibima da uđu u izbjeglički kamp Sabra i Šatila i izvrše pokolj tisuća civila koji se više nisu mogli braniti jer su vojno sposobni muškarci i njihovo oružje otišli u sklopu dogovora PLO-a uz posredovanje SAD-a.

Izraelska vojska sada mobilizira 300.000 rezervista za, kako se vjeruje, nezapamćeni upad u Gazu i možda, kako se nagađa, ponovnu okupaciju enklave. Izraelske vojnike dočekat će Hamas, za koji se pretpostavlja da je dobro pripremljen za sljedeću fazu u ovom ratu.

Od vikenda je Izrael pokrenuo stotine kaznenih napada na Gazu, pretvarajući neka područja u pustoš i ruševine. Pritom su ubijene stotine Palestinaca, uključujući mnoge civile. A pritom je riječ o početnoj fazi rata.

Kopnena operacija bit će daleko krvavija i razornija. Izraelske snage također će morati imati na umu da se oko Gaze nalazi više od stotinu Izraelaca, vojnika i civila, uključujući žene i djecu, koje Hamas drži u zarobljeništvu, Iako nitko izvan Hamasa ne zna gdje ih drže, vjerojatno se nalaze u područjima koje su Izraelcima najteže dostupne, u prenapučenim izbjegličkim kampovima.

Koliko god izraelski čelnici nestrpljivo žele zadati smrtonosni udarac Hamasu, morat će platiti skupu cijenu. Svi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 11:02