POVRATAK HLADNOG RATA

GLOBALNA NUKLEARNA NAPETOST Jesu li Rusija i Sjedinjene Države došle do točke s koje nema povratka?

Rusi su izgradili arsenal nuklearnih podmornica i krstarećih raketa srednjeg dometa, a Amerikanci razmišljaju ponovno postaviti krstareće rakete na tlo Europe
 AFP, CC

Ruske podmornice naoružane nuklearnim bojevim glavama i krstareće rakete izazivaju sve veću nervozu u Sjedinjenim Državama, gdje se razmišlja o ponovnom postavljanju krstarećih raketa u Europu nakon 23 godine.

Prijetnja ruskih nuklearnih podmornica, koje nesmetano prelaze Atlantik i promatraju vježbe američke vojne flote, predstavljaju izazov Pentagonu jer nakon isteka posthladnoratovskih ograničenja nije poznato nose li ove podmornice nuklearne projektile. Postojanje izazova priznao je još prije devet mjeseci zapovjednik američke komande za kontrolu zračnog prostora NORAD-a general Charles Jacoby.

Američka je vojska krajem 2014. godine iznad Washingtona lansirala prvi od dvaju ekperimentalnih sustava JLENS za otkrivanje nadolazećih krstarećih raketa. Kontrola naoružanja i posthladnoratovski paktovi postali su stvar prošlosti i kreće nova utrka u naoružanju. U prošloj godini porastao je broj montiranih strateških nuklearnih bojevih glava, kako u Rusiji, tako i u SAD-u, i obje zemlje troše milijarde dolara godišnje za moderniziranje svojih vojnih arsenala.

Suočen s problemima vezanim uz neopreznu avanturu u Ukrajini i gospodarskim problemima s kojima se Rusija suočila, Vladimir Putin postavlja nuklearno oružje na mjesto simbola ruskog utjecaja i moći.

Ruska Pravda još je u studenom objavila kako "Rusi pripremaju nuklearno iznenađenje za NATO" i kako su Amerikanci samo mislili da se Rusija više "nikada neće izdignuti".

I doista, ruska podmornička flota doživjela je preobražaj od 2002. godine, kada Moskva nije imala na rasploganju niti jednu podmornicu koju bi mogli poslati u patrolu. Danas Rusija gradi nove generacije golemih podmornica opremljenih projektilima koje svojim performansama mogu posve parirati američkim, posebice stoga jer je američki vojno-industrijski stroj posljednjih godina bio fokusiran na kopneno ratovanje.

Rusija je također prošlog mjeseca najavila da će ponovno početi koristiti vlakove za transportiranje interkontinentalnih nuklearnih projektila jer ih je tako teže naciljati. Također, Rusi inozemnim interesentima već reklamiraju krstareće rakete Club-K, koje se sve do ispaljivanja mogu skrivati u neupadljivom kontejneru zajedno s lansirnim uređajem, što Zapad čini osobito nervoznim.

No, Obaminu administraciju najviše je alarmiralo rusko testiranje krstarećih raketa srednjeg dosega. Washington tvrdi da se radi o jasnom kršenju sporazuma iz 1987., kojim je okončano opasno nadmetanje krstarećim raketama Rusije i SAD-a u Europi. Predstavnici Republikanske stranke u američkom su Kongresu u prosincu oštro kritizirali Obaminu vlast jer nije ranije reagirala na navodno rusko kršenje odredbi sporazuma.

Glavna američka pregovaračica za kontrolu naoružanja Rose Gottemoeller izjavila je da su novi ruski krstareći projektili, koji lete u zabranjenom dosegu 500-5.500 kilometara, spremni za uporabu.

Rusi su demantirali postojanje takvih projektila i odgovorili protuoptužbama za američko kršenje sporazuma, koje je Washington odbacio.

Republikanska stranka, koja u američkom Kongresu ima većinu, vrlo glasno gura zahtjeve za jačim američkim odgovorom na rusko naoružavanje projektilima.

Iako je ponovno uvođenje krstarećih raketa na europsko tlo politički vrlo opasna i osjetljiva tema, Amerikanci sve glasnije o tome razmišljaju.

Glavni čovjek Pentagona za kontrolu naoružanja Brian McKeon rekao je, kako u velikoj analizi prenosi britanski Guardian, da iako sada SAD u Europi nema lansirne rampe za krstareće rakete, jer su zabranjene sporazumom, "to će očito biti jedna mogućnost koja se može iskoristiti".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 06:54