SERVERI NA UDARU

GLOBALNA PANIKA Internet vam je usporen? Nije do vašeg računala - u tijeku je najveći hakerski napad u povijesti!

 Thinkstock

Ako i niste primijetili da vam je internet usporen, svejedno je vrijeme da se zabrinete. Globalna mreža već pet dana proživljava najteži hakerski napad u povijesti, objavio je danas BBC.

- Za usporedbu, najbolje organizirani napadi na bankarske sustave šesterostruko su slabiji od ovog što se trenutačno događa - opisao je njihov sugovornik. U istragu su do danas bile uključene policije pet zemalja, ali nijedna se nije htjela javno time pohvaliti da i sama ne bi postala metom napada.

- Ovakav bi napad u nekoliko minuta srušio računalni sustav britanske vlade - izjavio je Alan Woodward, britanski stručnjak za sigurnost interneta.

No cilj napada nisu vlade ni državne agencije, nego Spamhaus, globalna organizacija čija je glavna zadaća borba protiv spama. Prema tvrdnjama jednog od njezinih direktora Stevea Linforda, sve je počelo njihovom blokadom servera nizozemske tvrtke Cyberbunker.

Ti su serveri često korišteni za napade iza kojih su stajali hakeri s istoka Europe, a Cyberbunker ih je odbijao obustaviti jer su se držali pravila: “Ne zanima nas za što naši korisnici koriste naše servere sve dok to nije dječja pornografija ili terorizam”. Inapče, serveri te tvrtke smješteni su u napuštenom NATO-ovom bunkeru, a jedno vrijeme su pružali usluge i PirateBay-u.

Nakon toga uslijedio je napad koji još uvijek traje. Spamhaus tvrdi da iza njega stoje hakeri povezani s Cyberbunkerom , a razmjeri napada su takvi da trpe internetske usluge diljem svijeta. Među žrtvama su i korisnici Netflixa, američkog servisa za distribuciju videa, kojemu je usluga značajno usporena.

- Ako internet zamislite kao autocestu, trenutačno je na njoj veliki zastoj - objasnio je Woodward.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 10:47