IZVAN FATF-a

Globalna skupina za nadzor financijskog kriminala suspendirala Rusiju: ‘Ovo je prvi put u povijesti‘

"To nije dovoljno, ali je važan korak u pravom smjeru", ocijenio je ukrajinski ministar financija Serhij Marčenko.

Vladimir Putin

 Mikhail Metzel/Afp

Globalna radna skupina za nadzor financijskog kriminala (FATF) suspendirala je članstvo Rusije u petak, navodeći da je rat Moskve u Ukrajini prekršio načela te organizacije.

FATF (Financial Action Task Force) je međuvladina organizacija osnovana za praćenje i borbu protiv pranja novca i financiranja terorizma postavljanjem globalnih standarda i provjerom poštuju li ih države.

"Ovo je prvi put da je član FATF-a suspendiran", rekao je predsjednik FATF-a Raja Kumar na konferenciji za novinare.

Ukrajina, koja je opetovano pozivala da se Rusija isključi iz te organizacije, pozdravila je odluku o suspenziji Rusije, ali je dodala da će nastaviti nastojati s članicama FATF-a da idu dalje i Rusiju stave na crnu listu.

"To nije dovoljno, ali je važan korak u pravom smjeru", ocijenio je ukrajinski ministar financija Serhij Marčenko.

Ruski veleposlanik u SAD-u Anatolij Antonov odluku je komentirao kao "opasnim korakom" koji će ugroziti globalne napore u borbi protiv pranja novca, financiranja terorizma i širenja oružja za masovno uništenje, izvijestila je državna novinska agencija Tass.

Iako suspendirana, Rusija ostaje članica FATF-a, a glavne posljedice odluke od petka bit će da će Rusiji biti zabranjeno prisustvovati sastancima i pristupiti dokumentima, naveli su iz te skupine čije je sjedište u Parizu.

"Ruska Federacija ostaje odgovorna za svoju obvezu provedbe standarda FATF-a i mora nastaviti ispunjavati svoje financijske obveze", poručili su, napominjući da su akcije Ruske Federacije neprihvatljive i u suprotnosti s temeljnim načelima FATF-a čiji je cilj promicanje sigurnosti, zaštite i integriteta globalnog financijskog sustava.

FATF je u petak također dodao Južnoafričku Republiku i Nigeriju na svoj "sivi popis" zemalja pod posebnim nadzorom za provedbu standarda za sprječavanje pranja novca i financiranja terorizma te istodobno Maroko maknuo s te liste.

Članice FATF-a su 39 zemalja, uključujući SAD, Indiju, Kinu i Saudijsku Arabiju, iz Europe Britaniju, Njemačku, Francusku, te EU kao takvu, a Ukrajina nije članica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 07:40