PANIČNA RASPRODAJA

GLOBALNI BURZOVNI KRAH: 'OVO NIJE VIĐENO OD CRNOG PONEDJELJKA 1987. GODINE' Koronavirus i Trumpova zabrana putovanja iz Europe za SAD izazvali slom

 
 Jeenah Moon/Getty Images / AFP

Na burzama diljem svijeta u četvrtak su zabilježeni gubici kakvi nisu viđeni još od velikog loma 1987. godine i tzv. crnog ponedjeljka. Na krilima sve lošijih vijesti o koronavirusu, a poglavito zbog uvođenja restrikcija na putovanja iz dobrog dijela Europe za SAD koje je naredio američki predsjednik Donald Trump, ključni indeksi na najvećim tržištima kapitala doživjeli seu sveobuhvatan sunovrat.

Na Wall Streetu je Dow Jones Industrials potonuo za više od 2.000 bodova, odnosno čak 10 posto, unatoč potezu njujorškog ogranka američkih Federalnih rezervi da ubrizga dodatni novac na tržište američkih obveznica u pokušaju stabilizacije poljuljanog tržišta.

Indeks Standard & Poor's 500 pao je za više od 9.5 posto i dodatno utonuo u 'medvjeđi' teritorij, što je termin koji se koristi za situaciju kada bude zabilježen pad najmanje 20 posto ispod rekordno visoke razine.

Nešto ranije, ključni indeks na londonskoj burzi FTSE-100 pao je za više od 10 posto, što je također najviše od sloma 1987. godine. Kako javlja BBC, u samo jednom danu 'izbrisano' je više od 160 milijardi funti.

- Ovo sasvim sigurno možemo nazvati burzovnim krahom, ali pitanje je hoće li ovo izazvati recesiju, izjavila je analitičarka Supriya Menon ua BBC.

I u Londonu je za pad ponajprije odgovoran spomenuti potez Donalda Trumpa, a sve je dodatno potonulo u crveno nakon što je Europska centralna banka objavila da zasad nema namjeru rezati ključnu kamatnu stopu.

Među najvećim gubitnicima bile su prijevozničke kompanije, na koje će Trumpova naredba o jednomjesečnoj obustavi svih putovanja iz Europe za SAD najdirektnije utjecati. Cijena nafte u četvrtak je pala za 7 posto na 33 dolara po barelu.

Sam Trump uvjeren je da su gubici na burzama samo privremeni.

- Da, ovo je velik udarac, ali sve će se vratiti prema gore, i to u velikom stilu i u pravom trenutku, izjavio je u četvrtak američki predsjednik.

Crobex pao 10 posto, Hanfa stopirala trgovinu

Prema nalogu Hanfe, u četvrtak je, u svrhu zaštite ulagatelja, iza podneva potpuno prekinuto trgovanje svim financijskim instrumentima na Zagrebačkoj burzi do kraja dana. Uoči toga je, zbog izvanredne volatilnosti tržišta, trgovanje već bilo privremeno prekinuto na sat vremena jer je vrijednost indeksa Crobex u 9.43 sati pala više od 10 posto u odnosu na zadnju vrijednost prethodnog trgovinskog dana.

Indeksi Zagrebačke burze pali su na najniže razine od 2009. godine uglavnom kao reakcija na zbivanja na svjetskim burzama i straha od posljedica širenja zaraze koronavirusom. Do obustave najveći je bio promet, kako bilježi Hina, dionicom Valamar Riviere (1,4 milijuna kuna), a cijena joj je potonula 14 posto. Indeks turističkih dionica, Crobexturist, pao je 9,14 posto. Promet veći od milijun kuna imala je i dionica HT-a, a njoj je cijena pala 9 posto. Više od 10 posto pala je cijena Ericssona Nikole Tesle, Optima telekoma, Podravke, AD Plastika, Atlantske plovidbe i povlaštene dionice Adris grupe.

Odgovarajući na upit burze o informacijama koje bi mogle objasniti promjenu cijene, iz AD Plastika su odgovorili kako je situacija uzrokovana širenjem virusa Covid-19 izazvala paniku na tržištu kapitala, ali unatoč tome se njihovo operativno poslovanje, “na svim lokacijama AD Plastik Grupe, za sada odvija u skladu s poslovnim planovima” i nemaju najave kupaca o promjenama. Iz Valamara su na isti upit ZSE-a naveli “općepoznati rizik od korona virusa”, bez ikakvih procjena utjecaja tog rizika na poslovanje.

Arena Hospitality Group je objavio da smanjena potražnja za međunarodnim putovanjima rezultira povećanjem storniranja rezervacija te usporavanjem budućih rezervacija u cijeloj industriji, ali također nisu dali procjenu vezanu uz utjecaj na poslovanje u ovoj godini “zbog brze prirode razvoja događaja vezanih uz širenje korona virusa”. Ishodi su, kažu, još neizvjesni. Inače, Europsko nadzorno tijelo za vrijednosne papire i tržišta kapitala (ESMA) u četvrtak ujutro sudionicima na financijskom tržištu dalo je nekoliko preporuka, što je objavila i Hanfa. Među ostalim, navodi se da bi izdavatelji trebali “što prije otkriti sve relevantne značajne informacije koje se tiču utjecaja bolesti Covid-19 na njihove temeljne čimbenike, izglede ili financijsku situaciju”.

- Smjernice ESMA-e koje je objavila Hanfa su odlične i smatram da bi ih se izdavatelji trebali pridržavati te kvantificirati ili barem kvalitativno opisati potencijalni utjecaj širenja korona virusa na njihovo poslovanje - rekla nam je Ivana Gažić, predsjednica Uprave Zagrebačke burze. Dodaje kako je svjesna da je to u ovom trenutku teško, ali i “bilo kakva informacija u svrhu veće transparentnosti bolja je od nikakve”.

Zakon o tržištu kapitala predviđa da Hanfa može naložiti burzi da privremeno obustavi trgovanje ako za to postoje opravdani razlozi u svrhu zaštite ulagatelja. To znači da se današnja mjera može ponoviti ako se nastavi panična rasprodaja i investitori ne budu adekvatno informirani o poslovnim očekivanjima kompanija. (Gordana Grgas)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. prosinac 2022 02:52