SVE U CRVENOM

GLOBALNI BURZOVNI KRAH Rasprodaja zbog grčkog bankrota

 AFP PHOTO / DANIEL ROLAND

Europskim burzama prijeti u ponedjeljak najveći dnevni pad cijena dionica od 2011. godine jer se ulagači povlače s tržišta zbog straha od bankrota Grčke.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati na gubitku 3 posto, dok je Euro STOXX 50 indeks potonuo 4 posto, najviše od 2011. godine.

Londonski FTSE, frankfurtski DAX i pariški CAC indeks bili su u 9,30 sati u minusu između 2 i 4 posto.

Prošloga su tjedna cijene dionica na europskim burzama snažno porasle jer su se ulagači nadali da će Grčka i njezini kreditori tijekom vikenda postići dogovor o daljnjoj pomoći toj članici eurozone.

Međutim, kako su pregovori propali, Grčkoj prijeti bankrot 30. lipnja, kada joj na naplatu stiže kredit Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) od 1,6 milijardi eura.

Grčka vlada je najavila raspisivanje referenduma 5. srpnja kako bi građani pokazali što misle o uvjetima međunarodne financijske pomoći, a oni su tijekom vikenda reagirali povlačenjem gotovine iz banaka.

U strahu od kolapsa bankarskog sustava, grčka vlada uvela je u nedjelju kapitalnu kontrolu, odnosno ograničenja u povlačenju novca iz banaka, koje će, prema odluci vlade, biti zatvorene do 6. srpnja.

Unatoč riziku od kolapsa banaka, Europska središnja banka (ECB) izvijestila je u nedjelju da neće povećati razinu hitnih pozajmica Grčkoj, što dodatno otežava položaj grčkih banaka.

"Grčka je na izlazu iz eurozone bliže nego što je ikada bila i ovo će vjerojatno biti loš tjedan za burze", kaže Daniel Martin, analitičar u tvrtki Capital Economics.

Kako bi se spriječio oštar pad cijena dionica, na burzi u Ateni neće se raditi cijeloga tjedna.

Pod najvećim su pritiskom jutros burze onih zemalja koje, kao i Grčka, imaju dužničke probleme i na koje bi najviše mogli utjecati mogući potresi na financijskim tržištima zbog čega bi im mogla porasti cijena zaduživanja.

Cijene dionica u Portugalu potonule su 5 posto, a na burzi u Madridu više od 4 posto.

"Rizik od 'Grexita' raste, a nesigurnost se na tržištima povećava kako ulazimo u nepoznato područje bankrota, kontrole depozita, isplata...", navode analitičari Goldman Sachsa u bilješci klijentima.

I na azijskim su burzama cijene dionica jutros oštro pale, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, oko 9,30 sati bio na gubitku 3 posto, skliznuvši na najnižu razinu u pet mjeseci.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks potonuo 2,9 posto, na 20.109 bodova, izgubivši sav prošlotjedni dobitak.

ZSE: Zbog grčke krize moguć pritisak na Crobexe

ZAGREB - Na Zagrebačkoj se burzi u ponedjeljak očekuje oprezno trgovanje jer zbog rizika od bankrota Grčke na svjetskim burzama cijene dionica padaju, pa bi se i Crobexi mogli naći pod pritiskom.

Od 6 analitičara, koji su sudjelovali u Hininoj anketi, njih 4 danas očekuje stagnaciju Crobexa, a 2 njegov pad.

Crobex indeks prošloga je tjedna oslabio 0,72 posto, na 1.742 boda, dok je Crobex10 skliznuo 1,12 posto, na 1.013 bodova.

Redovni promet dionicama iznosio je 23 milijuna kuna, što je oko 16,5 milijuna manje nego tjedan dana prije.

"Nakon pet tjedana rasta, Crobex indeks prošloga je tjedna pao, što je posljedica određenih prodajnih pritisaka. A zbog dva dana blagdana, likvidnost je bila niska. U tri trgovinska dana prosječan dnevni promet iznosio je oko 7,5 milijuna kuna, najmanje od kraja ožujka", kaže Davor Špoljar, stariji analitičar tržišta kapitala u Erste&Steiermaerkische banci.

Najveći je promet, 5,7 milijuna kuna, prošloga tjedna ostvaren dionicom HT-a, a cijena joj je na tjednoj razini ostala gotovo nepromijenjena na 156 kuna.

S prometom od 3,4 milijuna kuna slijedi povlaštena dionica Adris Grupe, koja je pojeftinila 1,1 posto, na 376 kuna.

Dionica Atlantic Grupe pojeftinila je, pak, 1,45 posto, na 885 kuna, uz promet od 2,7 milijuna kuna. Od srijede se tom dionicom trguje bez prava na dividendu u iznosu od 12 kuna po dionici.

Dionicom Podravke prošloga je tjedna ostvaren promet od 1,8 milijuna kuna, a cijena joj je pala 1,9 posto, na 307,51 kunu. Prošloga je tjedna Podravka objavila javni poziv za dokapitalizaciju izdavanjem najviše 1,7 milijuna novih dionica po cijeni od 300 kuna po dionici.

Milijunski promet prošloga je tjedna ostvaren i dionicom Valamar Riviere, a cijena joj je pala gotovo 1 posto, na 20,60 kuna.

"Danas se na Zagrebačkoj burzi mogu očekivati prodajni pritisci, ako se prelije negativno raspoloženje s europskih tržišta, na kojima se očekuje pad cijena dionica zbog grčke dužničke krize", kaže Davor Špoljar.

Prošloga su tjedna cijene dionica na europskim burzama snažno porasle, pri čemu je londonski FTSE indeks ojačao 0,6 posto, dok je frankfurtski DAX skočio 4,1 posto, a pariški CAC 5,1 posto.

"To se zahvaljuje optimizmu ulagača da će se postići dogovor između Grčke i njezinih kreditora. Međutim, kako su pregovori propali, danas se očekuje prodajni pritisci na europskim burzama, slično kao i na azijskima rano jutros. Premda će danas biti objavljena i neka važna gospodarska izvješća, u fokusu investitora bit će Grčka", kaže Davor Špoljar

Jutros su azijskim burzama cijene dionica oštro pale, između 1 i 3 posto, jer Grčkoj prijeti bankrot i jer je tamošnja vlada u nedjelju uvela kapitalnu kontrolu kako bi spriječila odljev novca iz banaka.

Azijske burze jutros su prve pokazale kako ulagači reagiraju na rizik od bankrota Grčke. Naime, kako su pregovori između Grčke i njezinih kreditora prošloga tjedna propali, toj članici eurozone prijeti bankrot 30. lipnja, kada joj na naplatu stiže kredit Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) od 1,6 milijardi eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. prosinac 2022 14:49