VAŽNI RAZGOVORI

Globalni pregovori o klimatskim promjenama zbog pandemije po prvi put na virtualnoj domeni

Neformalni razgovori o tome kako zemlje planiraju ispuniti obaveze iz Pariškog sporazuma iz 2015. godine održavaju se duže od godine
Glavni tajnik UN-a António Guterres
 Michael Tewelde/AFP

António Guterres, glavni tajnik Ujedinjenih naroda, apelirao je na države diljem svijeta da pojačaju svoje napore uoči Konferencije Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama 2021. (Cop26) u Glasgowu te da, zbog pandemije, po prvi puta službene pregovore vode u virtualnoj domeni.

"Pripremni pregovori za Cop26 morat će se održati virtualno. Jednostavno ne smijemo dopustiti pandemiji da nas osujeti da zajednički radimo na ključnom putu do Glasgowa. Iako će biti izazova, moramo se prilagoditi", poručio je, upozorivši da su "ulozi preveliki".

Strah od online opcije

Neformalni razgovori o tome kako zemlje planiraju ispuniti obaveze iz Pariškog sporazuma iz 2015. godine održavaju se već više od godinu dana. Napore u tome predvodila je Velika Britanija, kao domaćin summita, koji se trebao održati prošlog proljeća, no koji je zbog pandemije odgođen na studeni ove godine. No, ono što je ključ za uspjeh summita su formalni pregovori, nužni za donošenje odluke, a koji se u normalnim okolnostima održavaju mjesecima prije samog "finiša" odnosno dvotjedne konferencije.

Zemlje u razvoju sada se pribojavaju "online opcije". Naime, razvijene zemlje, primjerice članice EU, na summit redovito šalju velike delegacije, no zemlje u razvoju mogu si nerijetko priušiti slanje tek nekoliko delegata. sada se pribojavaju da će, tijekom online pregovora, imati problema zbog tog malog broja osoblja te tehničkih poteškoća.
No, Guterres im je poručio kako će se pregovori voditi na uključiv i transparentan način. Obećao im je da UN gleda na to kako da olakša sudjelovanje svih zemalja.

Zapelo oko tržišta ugljika

Što se tiče preliminarnih pregovora, upravo o njima ovisi uspješnost summita, koji nerijetko ne prođu kako su se svi nadali jer se previše ključnih pitanja ostavi za sam kraj. To se recimo dogodilo 2009. godine u Kopenhagenu. Godine 2015., u parizu, bilo je mnogo bolje jer su Francuzi organizirali 18 mjeseci duge pregovore uoči same konferencije. Na posljednjem summitu, u Madridu 2019. godine, zapelo je oko tržišta ugljika i upravo je to pitanje ostavljeno za Cop 26.

Guterres smatra kako je nužno da se ono riješi kako bi se u studenom zabilježio uspjeh - odnosno, da sve zemlje predlože svoje planove kako da postanu klimatski neutralne do 2050. te kratkoročnije planove za smanjenje emisija do 2030. godine.
"Moramo poslati jasnu poruku strankama: vrijeme je da završimo pregovore i krenemo prema njihovoj potpunoj provedbi. Pitanje tržišta ugljika ne smije se nastaviti odgađati, iz konferencije u konferenciju. Trebamo političku odluku", upozorio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 23:39