AFERA PODIJELILA SRBIJU

Glumca Lečića 7 i pol sati ispitivali na policiji o optužbi za silovanje kolegice: ‘Prošao sam poligraf‘

Afera potaknuta optužbama glumice Štajnfeld da ju je silovao kolega Lečić, podijelila je srbijansku javnost i glumačke krugove
Danijela Štajnfeld i Branislav Lečić
 Boris Kovacev/Cropix/n1 Screenshot

Glumac Branislav Lečić, kojeg je kolegica Danijela Štajnfeld optužila za silovanje, poručio je u petak navečer u videoporuci, poslije višesatnog saslušanja u policiji, da je prošao poligrafsko ispitivanje.

"Samo za moje partijske drugove koji su ostali uz mene i za sve one ljude koji su ostali uz mene jer znaju da Lečić može samo da liječi, a nikako ne može da truje i da siluje. Znajte da sam sedam i pol sati davao izjavu, da je sve prošlo profesionalno i da sam poligraf prošao", rekao je Lečić u kratkoj videoporuci koju je objavio na svom Facebook profilu.

Afera potaknuta optužbama glumice Štajnfeld da ju je silovao kolega Branislav Lečić, podijelila je srbijansku javnost i glumačke krugove.

Lečić je i ranije odbacivao optužbe, a saslušan je u policiji u nazočnosti odvjetnika i zamjenika tužitelja Višeg javnog tužiteljstva u Beogradu.

"U svojoj izjavi Lečić je u potpunosti nijekao navode Danijele Štajnfeld. Više javno tužiteljstvo u Beogradu nastavlja s prikupljanjem dokaza kako bi se donijela odluka o daljem tijeku postupka", potvrdila je agenciji Tanjug glasnogovornica tužiteljstva Ivana Rakočević.

Lečić je, poslije optužbi za silovanje, u četvrtak u videoizjavi rekao da sa Štajnfeld nije imao nikakve odnose osim poslovnih te je i njoj i svim ženama uputio isprike ako su se ikad osjetile ugroženima ili su bile podcijenjene ili ponižene nekom njegovom slučajnom ili namjernom gestom.

Afera Štajnfeld-Lečić izazvala je veliku pozornost u Srbiji i u regiji, a analizom objavljene audio snimke razgovora Štajnfeld-Lečić bavio se i New York Times.

Prva posljedica afere bila je poruka ugledne beogradske glumice Mirjane Karanović da, u znak solidarnosti i potpore kolegici Štajnfeld, više ne želi nastupati u predstavama s Lečićem.

Nakon toga je došla i odluka Beogradskog dramskog pozorišta (BDP) o tome da je na zahtjev "većeg dijela" glumačke ekipe predstave „Kad su cvetale tikve“ Lečić izuzet iz idućih predstava tog komada.

Prvi put o traumatičnom događaju glumica je javno govorila prije nekoliko mjeseci u svom dokumentarnom filmu "Zacijeli me" ("Hold me right" ) iz 2020., koji je prikazan i na Sarajevo film festivalu. Tema filma je silovanje i seksualni napadi u eri "MeToo" pokreta, a snimljen je u Americi, kamo se glumica preselila nedugo nakon događaja o kojem je svjedočila u intervjuu portalu Insajder, ustvrdivši da ju je Lečić silovao.

Danijela Štajnfeld srbijanska je glumica, rođena u Vojvodini, od 2005. do 2011. glumila je u više domaćih filmova i serija te kazališnih predstava, a živi i radi u Sjedinjenim Državama, gdje je, po podacima s Wikipedije, 2015. igrala u erotskom trileru "Cash only".

Branislav Lečić glumac je i političar koji u višedesetljetnoj glumačkoj karijeri igrao više desetina uloga na filmu, televiziji i kazalištu, počevši od "Specijalnog vaspitanja" (1977.), do posljednje uloge u seriji "Aleksandar od Jugoslavije", te filma "Apsurdni eksperiment", čije snimanje je u tijeku.

Afera Štajnfeld-Lečić dospjela je u javnost pošto su potkraj prošle godine mlade glumice optužile vlasnika glumačke škole Miroslava Miku Aleksića za spolno zlostavljanje, što je u regiji potaknulo mnoge glumice i druge javne osobe da progovore o sličnim iskustvima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. svibanj 2024 14:24