UBOJSTVO VANJE G.

Gnjusni detalji: Djevojčicu (14) oteli, vezali pa strpali u prtljažnik. Odvezli su je na selo i zakopali

Osumnjičeni su Velibor Manev, Vlatko Kešišov i Bore Videvski. Glavni osumnjičeni je pobjegao

Vanja Gjorcevska

Ljupčo Palevski-Palčo, glavnoosumnjičeni za ubojstva Vanje G. i frizera Panče Žežovskog, trenutačno se nalazi u bijegu. Mediji u regiji su nagađali da je pobjegao u Tursku, no ministar unutarnjih poslova Oliver Spasovski otkrio je da je pobjegao u Bugarsku.

U slučaju ubojstva Vanje G. osumnjičeno je ukupno pet osoba, od kojih su tri u pritvoru. Otac djevojčice je također priveden, no on zasad negira umiješanost u otmicu.

Vanja G. oteta je na ulazu zgrade u kojoj je živjela 27. studenog. Iz kuće je, prema navodima majke Zorice, na putu u školu, izašla u 7.25 sati, a o njezinu nestanku doznala je od razrednice jer se 14-godišnja djevojčica nije pojavila u školi. Dramatičan apel majka je uputila preko Facebooka, a prije toga je izvijestila policiju.

Trojica uhićenih - Velibor Manev, Vlatko Kešišev i Bore Videvski - na policiji su ispričali da su Vanju čekali ispred zgrade nakon što su dobili informaciju od organizatora Ljupča Palevskog. Vanju su zgrabili i vezali još u unutrašnjosti zgrade, nakon čega su nedužnu djevojčicu stavili u vreću za spavanje i izveli izvan Skoplja u prtljažniku automobila.

Rekli su da je Palevski dobio informaciju od Vanjinog oca, Aleksandra, kada će i gdje djevojčica biti sama. Sva trojica osumnjičenika priznala su kazneno djelo i ispričali tko je za što odgovoran.

Vanja G. ubijena je oko 11 sati istog dana hicem iz pištolja, kako su pisali regionalni mediji. Smatra se da je upravo odbjegli Palevski iz vatrenog oružja ubio maloljetnicu, strahujući od dokaza do kojih bi mogla doći policija. Policija smatra da je motiv otmice bio koristoljublje, odnosno iznuda novca od majke djevojčice. Svi uključeni željeli su od toga imati materijalnu korist.

Iako za sada nema nije utvrđena veza između dvije žrtve, ubojstvo Vanje povezano je s ubojstvom 74-godišnjeg Panča Žežovskog iz Velesa, čiji je nastanak prijavljen 24. studenog, da bi kasnije na području Velesa bilo pronađeno njegovo tijelo, a tužiteljstvo je utvrdilo da su oba ubojstva počinile iste osobe.

Prema izvorima agencije Telma bliskim istrazi, Palevski je bio taj koji je oteo Žežovskog, s kojim je bio povezan zbog navodnog iskopavanja zlata. Motiv je bila iznuda, a makedonski mediji pišu da je nesretni frizer jednom od osumnjičenih navodno dugovao 500 eura. Žeževski je potom ubijen, a osumnjičene se sumnjiči da su s njegovim su vozilom marke Citroen oteli Vanju.

Istog dana policija je pronašla vozilo Panča Žežovskog, zapaljeno u okolici sela Brazda u Skoplju, na području kojeg je pronađeno i Vanjino tijelo.

Makedonski portal Skopje1 izvijestio je o detaljima mučnog ubojstva tinejdžerice Vanje G. iz Skoplja.

Ministar unutarnjih poslova Oliver Spasovski i glavni državni tužitelj Gavril Bubevski su na pressici poručili da je rasvijetljen slučaj koji je užasnuo cijelu regiju te da su trojica uhićenih priznali kazneno djelo i ispričali tko je za što odgovoran.

Trojica osumnjičenih, kojima je određeno 48-satno zadržavanje su Velibor Manev, Vlatko Kešišov i Bore Videvski. Glavni osunjičeni je Ljupčo Palevski, koji je u bijegu. Na policiji je i Vanjin ota Aleksandar, no on zasad negira umiješanost u otmicu.

Podsjetimo, Vanja G. oteta je na ulazu zgrade u kojoj je živjela. Iz kuće je, prema navodima majke Zorice, izašla u 7.25 sati, a o njezinu nestanku saznala je od razrednice jer se djevojčica nije pojavila u školi. Dramatičan apel majka je uputila preko Facebooka, a prije toga je izvijestila policiju.

Osumnjičeni su na policiji ispričali da su Vanju čekali ispred zgrade nakon što su dobili informaciju od organizatora Ljupča Palevskog-Palča.

Rekli su da je Palčo dobio informaciju od Vanjinog oca, Aleksandra. Vanju su zgrabili i vezali još u unutrašnjosti zgrade, nakon čega su nedužnu djevojčicu strpali u vreću za spavanje. Ubili su je izvan Skoplja. Osumnjičeni su ustvrdili kako su joj iskopali grob u selu Brazda, gdje su je i pokopali.

Fotografija Ljupča Palevskog Palča, glavnog osumnjičenog

- Dvije osobe bile su u Citroenu. Dobili su informaciju prethodne večeri da će djevojčica biti sama. Vezali joj ruke i noge te ju stavili vreću za spavanje. Stavili su je u prtljažnik. Ispred Citroena vozio je automobil Renault Kangoo. Odvezli su se na lokaciju izvan Skoplja, a automobil Citroen zapalili, rekao je Spasovski.

Ubojstvo je počinjeno u selu Brazda, Čučer Sandevo.

Analiza iskaza je pokazala da su stvari izmaknule kontroli nakon što je policija pokrenula potragu za 14-godišnjom Vanjom.

- Za motiv smo doznali od osumnjičenih. Dok su se dogovarali o otmici, htjeli su iznuditi novac, od majke djeteta. Postupak za iznudu nikada nije pokrenut, a svi su se htjeli okoristiti novcem.

image

Vanja Gjorcevska

Za oca će se tražiti pritvor.

- Otac i dalje negira da je sudjelovao u planu otmice. O njegovom sudjelovanju, koje policija smatra neizravnim, policija izvlači iz izjava ostalih osumnjičenika, rekao je tužitelj Gavrilo Bubevski.

Ministar Spasovski na pressici je izvijestio da je glavni organizator i ubojica 27. studenoga negdje oko 11 sati iz vatrenog oružja ubio maloljetnicu u strahu od dokaza do kojih bi MUP mogao doći.

- Učinit ću sve da ovog monstruma privedem pravdi čim kroči na naše tlo.

Prema njegovim riječima, Ljupčo Palevski Palčo je pobjegao u Beograd, a zatim u Bugarsku.

- S odvjetnikom je 30. studenoga napustio zemlju automobilom i otišao najprije u Beograd, a dan kasnije prema Bugarskoj, rekao je Spasovski.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 20:00