KNJIŽNICE U PLAMENU

GNUSNO DIVLJANJE NEONACISTA Napali nekoliko biblioteka i spalili sve primjerke 'Dnevnika Ane Frank'

U nekoliko tokijskih biblioteka uništili su oko 250 primjeraka Dnevnika Ane Frank te još nekoliko knjiga koje svjedoče o progonu Židova u vrijeme nacističke Njemačke
 AFP

Nepoznati nasilnici, najvjerojatnije pripadnici nekih ultradesničarskih skupina, u nekoliko tokijskih biblioteka uništili su oko 250 primjeraka Dnevnika Ane Frank te su rastrgali stranice iz njene biografije te još nekoliko knjiga koje svjedoče o progonu Židova u vrijeme nacističke Njemačke.

Policija kaže da intenzivno traga za počiniocima, javlja Reuters.

Dnevnik Ane Frank jedno je od najpotresnijih i najautentičnijih svjedočanstva o zvjestvima nacista protiv Židova tijekom njihove vladavine i u Drugom svjetskom ratu. Ana Frank, Židovka iz Nizozemske počela je kao 13-godišnja djevojčica 1942. godine voditi dnevnik dok se sa svojom obitelji skrivala u jednom tavanskom stanu u Amsterdamu.

Kada je 1944. njihovo skrovište bilo "provaljeno" svi su zavšili u konclogorima, a Ana je nastradala u logoru Bergen-Belsen i to 1945. godine svega nekoliko tjedana prije nego su ga oslobodila britanske trupe. Preživio je samo njen otac Otto, koji je u stanu gdje su se skrivali i pronašao njen dnevnik u smeću.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 19:13