STRAVA U INTERNATU

Godinama zlostavljali dječake u katoličkoj školi u Njemačkoj, biskup: ‘Osjećam dubok stid‘

Iskazi o spolnom zlostavljanju uključuju neželjene dodire i penetraciju. Žrtve su zastrašivali, prijetili im i dugotrajno zatvarali

Ilustrativna fotografija

 HARALD TITTEL/DPA/dpa Picture-Alliance via AFP

Nezavisnom istragom objavljenom u petak otkriveno je da su dječaci u katoličkom internatu u Njemačkoj gotovo 40 godina redovito bili izlagani fizičkom, spolnom i psihološkom zlostavljanju.

Glavne istražiteljice Claudia Bundschuh i Bettina Janssen u Trieru su izjavile da je nasilje nad učenicima u školi Albertinum u zapadnom Eifelu počelo 1949. i trajalo do zatvaranja škole 1983. godine.

Njihovo izvješće temelji se na iskazima 54 bivših polaznika internata za dječake. Otkriveno je da su učenike spolno zlostavljala tri ravnatelja škole, koji su ujedno i svećenici, kao i jedan svjetovni zaposlenik.

Žrtve nasilja opisale su da su ih zlostavljači kažnjavali šibom, povlačili za kosu i tjerali da jedu dok im ne pozli.

Iskazi o spolnom zlostavljanju uključuju neželjene dodire kao i penetraciju. Psihološko zlostavljanje odnosi se na zastrašivanje, prijetnje i dugotrajno zatvaranje.

Trierski biskup Stephan Ackermann izjavio je kako osjeća dubok stid zbog toga što su ta djeca i mladi ljudi proživjeli. Zatražio je oprost "zbog boli koja im je nanesena u crkvenoj ustanovi".

"Ispravno je i važno" da ova mračna strana škole Albertinum postane javna i da počinitelji odgovaraju, dodao je.

Istraga je počela u listopadu 2019. i provedena je neovisno o Crkvi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. ožujak 2024 05:07