AFERA

GOLA SKIJAŠICA I MJESEC KOJI JOJ ZURI MEĐU NOGE Plakat za žensko natjecanje u svjetskom skijaškom kupu izazvao lavinu kritika

 

Plakat za žensko natjecanje u Svjetskom skijaškom kupu u Austriji izazvao je lavinu optužbi za seksizam, jer prikazuje golu ženu na skijama, a pored nje je nacrtan Mjesec s očima koji joj gleda među noge.

Tim plakatom austrijsko skijalište Semmering promovira dvodnevno natjecanje, slalom i veleslalom, koje su u sklopu svjetskog kupa održava 28. i 29. prosinca.

Slika je naručena od umjetnika Christiana Ludwiga Atterseea, koji je izrađivao slične promotivne materijale i u prethodnim godinama. No, ovogodišnji njegov uradak pokrenuo je šire reakcije, vjerojatno i zbog seksualnih skandala u ženskom skijanju, koji su isplivali na površinu ove godine. Naime, među austrijskim skijašicama pojavilo se više optužbi za seksualno napastovanje, pa čak i silovanje.

Kako su tijekom godine izvještavali auastrijski i njemački mediji, ti su se slučajevi događali unazad posljednjih nekoliko desetljeća. Bivša austrijska olimpijska skijašica Nicola Werdenigg tako je otkrila da je bila silovana sa 16 godina, što je pokrenulo istragu, ali i osudu semerinškog plakata kao "seksističkog".

Nicola Werdenigg komentirala je na Twitteru da naslikana poza nije uopće atletska, jer bi skijašica s prekriženim skijama zasigurno pala. "Konačno, potpuno nepotrebna seksistička tema, koja također prikazuje početnički pad, komentira se u široj javnosti. Pala žena, koja leži gola u snijegu, jednostavno nije prikladna reklama za utrku Svjetskog kupa, pa čak i ako umjetnik tumači ovu pozu na drugačiji način", smatra ona.

Kritičari ovog likovnog rješenja također napominju da profesionalne skijaše obilježava iznimna hrabrost, koncentracija, uvježbanost i kompetitivnost, što je teško iščitati iz službenog plakata.

Drugi su pak branili Atterseea, ukazujući da su u prošlosti korišteni slični motivi, poput primjerice slike golog skijaša koja je korištena i za poštansku marku 1999.

Austrijska skijaška federacija kazala je za njemačku novinsku agenciju DPA da unatoč kritikama neće ukloniti plakat osim ako se s tim ne složi umjetnik.

Skijalište Semmering je za austrijski Der Standard priopćilo da nisu imali namjeru nikoga uvrijediti. Altersee je za Der Standard branio svoju sliku, koju smatra "umjetničkim djelom za publiku, u kojem je snaga, neovisnost i samopouzdanje žena prikazano na pozitivan način".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 00:32