VEĆ TREĆI DAN BUKTI

Golem požar hara Arizonom, vlasti uhitile kampista: ‘Namjerno ga je izazvao bacajući zapaljene role wc papira‘

Na vrhuncu opasnosti od požara, za ljude iz više od 2100 domova određena je obvezna evakuacija
 NWS Flagstaff/Twitter

Vatrogasci su u blizini Flagstaffa, u Arizoni, u utorak treći dan gasili veliki požar proširen vjetrom koji je izazvao evakuaciju stanovnika iz stotina obližnjih kuća, a vlasti su uhitile muškarca za kojeg se sumnja da je izazvao požar dok je kampirao u tom području, objavio je Reuters.

Požar na plinovodu zahvatio je više od 20.000 hektara otkako je eruptirao u nedjelju, nekoliko kilometara sjeverno od Flagstaffa, slikovitog grada sa oko 75.000 stanovnika.

Od utorka se, navodi se, plamen nastavio širiti uglavnom nekontrolirano iako su vatrogasni dužnosnici istaknuli da su ekstremni vjetrovi dovoljno oslabili, a što omogućuje da se pri gašenju požara koriste i kanaderi.

Na vrhuncu opasnosti od požara, za ljude iz više od 2100 domova određena je obvezna evakuacija, a potvrđeno je da je najmanje jedna kuća izgorjela.

Prema glasnogovorniku ureda šerifa okruga Cococino Jonu Paxtonu odredba o obveznoj evakuaciji ukinuta je u utorak, no stanovnici iz oko 350 stanova i dalje su raseljeni.

Vlasti su, inače, naglasile da muškarac kojeg su uhitili ima 57 godina i da je kampirao na tom području. Požar je vjerojatno izazvao tako što je bacao zapaljeni toaletni papir.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. veljača 2023 02:04