MOĆNI TRGOVAC

Golema eksplozija probudila usnuli bugarski gradić, svoje je prste u incident umiješala Rusija?

Gebreva su, navodno, 2015. godine pripadnici ruske vojne obavještajne službe GRU pokušali eliminirati

Eksplozija u Karnobatu

 Twitter Screenshot

U bugarskom gradiću Karnobat, nedaleko crnomorske luke Burgasa, na skladištu jednog od najvećih trgovaca oružjem Emiliana Gebreva, dogodila se eksplozija, nakon koje je buknuo požar, objavila je tamošnja novinska agencija BTA.

Sam Emilian Gebrev rekao je bugarskim medijima da mu je "nejasno što se dogodilo" jer, kako je napomenuo, u skladištu nije bila "produkcija koja je samozapaljiva" te izrazio sumnju da tu "nisu čista posla".

image

Emilian Gebrev

Nikolay Doychinov/Afp

Inače, Emilian Gebrev je "krupni trgovac oružjem", a trguje s Ukrajinom još od 2014. godine, što je on sam potvrdio u jednom razgovoru za američki list New York Times. Gebreva su, navodno, 2015. godine pripadnici ruske vojne obavještajne službe GRU pokušali eliminirati. Naime, nakon jednog poslovnog ručka, u travnju 2015. godine, Gebrevu je pozlilo te je hospitaliziran.

Gotovo mjesec dana bio je u komi, a govorilo se da je Gebrev "bio otrovan tvari sličnom novičoku", opasnom otrovu iz KGB-ovih laboratorija. Nedugo nakon toga, i njegov sin je primljen u bolnicu sa sličnim simptomima, a Gebrev tvrdi da je i nedugo nakon izlaska iz bolnice, pokušana još jedna njegova likvidacija. No, ovo nije prvi put da se, pod čudnim okolnostima, događaju eksplozije ili požari u njegovim vojnim skladištima.

Naime, 2014. godine, nakon što je "otkriveno" da Gebrev isporučuje oružje Ukrajini, na jednom njegovom skladištu u Češkoj, u selu Vrbětice kod Zlina, dogodila se eksplozija. Češke vlasti su nakon istrage za diverziju optužili dvojicu ruskih državljana, koji su se predstavili kao potencijalni kupci, a radi se o Aleksandru Petrovu i Ruslanu Baširovu, koje se sumnjiči da su "novičokom" pokušali otrovati ruskog dvostrukog agenta Sergeja Skripalja i njegovu kćerku Juliju u britanskom gradiću Salisburyju. U lipnju 2022. godine u Bugarskoj se dogodila eksplozija u još jednom Gebrevljevom skladištu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 14:23