MASOVNA GROBNICA

GOLEMI KRATER SKRIVA STRAVIČNU TAJNU Bacali su unutra policajce, vojnike, javne službenike, doktore i znanstvenike, ukupno 6.000 ljudi

 Screenshot: YouTube

Na jednom dijelu zemlje južno od Mosula iračke snage otkrile su ogromnu jamu u koju su džihadisti ISIS-a bacali tijela svojih žrtava, piše Sky News.

Riječ je o rupi koju lokalno stanovništvo zove "Khasfa", ukopanoj u poroznoj stijeni. Rub kratera ISIS-ovci su koristili kao mjesto egzekucije, toliko često da je Khasfa gotovo sigurno najveća masovna grobnica u Iraku, ali i jedna od najvećih na svijetu.

Međunarodna komisija za nestale osobe već je neko vrijeme naumila poslati svoje ljude da detaljnije istraže ovo mjesto, ali problem im predstavlja minsko polje kojim su džihadisti nakon bijega okružili jamu. Već je pet osoba poginulo u nastojanju da dođe do jame, uključujući i kurdsku novinarku Shifa Gardi, piše Sky News.

- Dogovorili smo se iračkom vladom da odvoje jedan dio svojih snaga i daju nam ekipu za razminiravanje - rekao je zamjenik šefa Komisije Fawaz Abdelabbas. No, kad su svoj zahtjev proslijedili lokalnom šefu policije, on je nemoćno slegnuo ramenima jer oni nemaju jedinicu za razminiravanje.

To nije iznenadilo starješinu obližnjeg sela Mohameda Abdelkarima, koji je više od dvije godine promatrao kako džihadisti u prepunim kamionima dovode zarobljenike do jame. Neki od seljana tvrde da su u par navrata ISIS-ovci naprosto gurnuli cijele kamione, zajedno s ljudima u njima, u jamu.

- U jami vjerojatno ime oko 6000 tijela, možda više. Populacija Mosula, sa svim gradovima i selima u okolici je oko tri milijuna, a svi javni službenici, policajci, vojnici, doktori i znanstvenici koje su džihadisti uhvatili su bačeni u jamu - kaže Abdelkarim

Dok se mine ne uklone, te tvrdnje neće biti moguće provjeriti, ali Komisija za nestale osobe ne odustaje.

- Želimo pregledati tijela i započeti s dugim procesom identifikacije koji ćemo provesti u skladu s međunarodnim standardima - odlučan je Abdelabbas.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 01:49