VATRENA STIHIJA

Golemi požar u neboderu u New Yorku, ozlijeđeni deseci ljudi, uzrok buktinje je - baterija!

‘Dim je bio zastrašujuć, mislila sam da neću preživjeti‘, rekla je jedna od žrtava

Požar u New Yorku

 Twitter

U požaru nebodera na Manhattanu u New Yorku, ozlijeđeno je 38 osoba, a dvije su u kritičnom stanju. Požar je izbio jučer u 10 i 30 sati po lokalnom vremenu na 20. katu zgrade gdje su stanari ostali zarobljeni, javlja CBS. Na početku požara, svjedoče stanari, nije se oglasio alarm, no osjetili su miris dima i nazvali vatrogasce koji sumnjaju da je sve uzrokovala litij-ionska baterija, koja se užarila tijekom punjena e-bicikla.

- Vjerujemo da je stanar popravljao bicikle u zgradi - rekao je Dan Flynn, glavni vatrogasci inspektor Vatrogasne postrojbe New Yorka, dodavši kako su iz stana gdje je požar nastao izvukli pet električnih bicikla. Sugerirao je i na veliku zapaljivost baterija koje uzrokuju toliko vatru da će bez problema zapaliti svaku zapaljivu tvar u tom području, a u godinu dana one su uzrokovale 200 požara u Velikoj jabuci u kojima je poginulo šestero ljudi.

Po početku intervencije vatrogasci su većini stanara rekli da se sklone u svoje stanove koji su vatrostalni, no dim im je uzrokovao velike probleme.

- Bio je sve gušći i postalo je zastrašujuće - kazao je jedan od stanara nebodera na Manhattanu. Njegova susjeda Jillian Mitchell je dodala kako se sa zaručnikom evakuirala stepenicama i pritom stavila majicu preko usta i nosa.

- Dim je bio toliko jak. Nisam mislila da ćemo uspjeti - komentirala je. Unesrećeni stanari su primijetili kako je sve smrdjelo na zapaljenu plastiku. Najgore je bilo onima koji su živjeli na 20. katu. Zaglavljeni u dimnoj klopci morali su čekati pomoć. Kako bi ih spasili, vatrogasci, koji su na mjesto događaja stigli za tri minute, spustili su se krovnim užetom za spašavanje s kata više i žrtve izvukli kroz prozor.

Jedan od vatrogasaca spasioca bio je Arthur Podgorski.

- Prvo sam identificirao da imamo žrtvu koja je bila zarobljena u prozorskim vratima. Dakle, moja je uloga bila proći ispod žrtve i početi preuzimati njezinu težinu, držati njezinu težinu kako bi član iznad mene mogao osloboditi njezinu ruku, a ja je mogao držati i dovesti je sigurno dolje - objasnio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 13:18