UŽIVO: RAT U UKRAJINI

Golemi požari u predgrađima dva najveća ukrajinska grada: ‘Hitno zatvorite sve prozore!‘

U Kijevu je tijekom noći pogođena dječja bolnica, a najveća bitka se vodi za vojni aerodrom koji je udaljen 40 kilometara od grada

Požari u predgrađima Harkova i Kijeva

 Twitter Screenshot

- Treći je dan ruske invazije na Ukrajinu

- Turska je, prema ukrajinskom predsjedniku Zelenskom, zatvorila Bospor i Dardanele za rusko ratno brodovlje, no Rusi kažu da im to nitko nije službeno javio

- Nizozemska, Češka, Francuska i Slovenija najavile su pomoć Ukrajini u oružju, streljivu i opremi, a pomoć je najavio i Joe Biden i to u vidu 350 milijuna dolara vojne pomoći.

- Njemačka je napravila veliki zaokret prema Ukrajini i konačno najavila da će poslati oružje.

- Europska unija, SAD i Ujedinjeno Kraljevstvo isključili su Rusiju iz sustava Swift.

- Kazahstan, jedan od najbližih saveznika Ruske Federacije, odbio je zahtjev Moskve da se priključi invaziji na Ukrajinu

- Generalni direktor Ruskog vijeća za međunarodne odnose i savjetnik u ruskom Ministarstvu vanjskih poslova izjavio je da njegov savjet ruskoj vladi nije bio da se krene s invazijom na Ukrajinu te kako su mnogi u diplomaciji 'ostali užasnuti ovime što se događa'

- Najveća bitka tijekom večeri se vodila za vojni aerodrom 30 kilometara južno od glavnog grada.


>>> NOVO 03:05 - Iako su ukrajinske vlasti oko ponoći najavile da Kijev može očekivati žestoki napad, četiri sata poslije u ukrajinskoj prijestolnici situacija je relativno mira. Vijesti o sukobima stižu s 40-ak kilometara udaljenog gradića Vasiljkova, gdje je izbio i golemi požar, ali u samom gradu nije bilo većih problema.

Reporteri stranih agencija naglašavaju da su se ukrajinske snage tijekom dana pobrinule da ruska vojska ostane van grada, a kako se sada čini, tu su i ostale i tijekom noći.

Građani Kijeva su i dalje u skloništima radi mogućih zračnih napada.


>>> NOVO 02:34 - Emmanuel Macron je u subotu oko ponoći nazvao ukrajinskog kolegu Volodimira Zelenskog koji mu je zahvalio na tome "što je odgovorio na traženje Ukrajine u vezi s obrambenom vojnom opremom", priopćila je Elizejska palača.

Francuska je u subotu odlučila povećati pomoć Ukrajini, napose u obrambenoj vojnoj opremi.

Ukrajina je nedavno poslala francuskom ministarstvu obrane popis vojne opreme, napose za protuzračnu obranu, koja joj je žurno potrebna.

Ukrajinski predsjednik je ujedno zahvalio Francuskoj na "njezinu doprinosu zajedničkim mjerama u vezi sa Swiftom".


01:42 - Iz Harkiva su stigle nepotvrđene informacije da je ruska vojska uništila jedan plinovod što je izazvalo veliki požar u drugom najvećem ukrajinskom gradu. Također, kao što je ranije potvrđeno, vatra guta i spremište goriva u Vasljikivu, 30-ak kilometara južno od Kijeva, koja je uništena nakon ruskog napada na vojni aerodrom u blizini.

Građani su na tom području dobili obavijest da zatvore prozore od svojih domova zbog opasnih plinova.


01:35 - Neviđene sankcije zapadnih zemalja kojima se ruske banke želi isključiti iz međunarodnog sustava i paralizirati rusku središnju banku pretvaraju Rusiju u financijskog "pariju" koji se sučeljava sa "slobodnim padom" rublja, rekao je u subotu neimenovani visoki američki dužnosnik.

"Rusija je postala svjetski gospodarski i financijski parija", rekao je, a ruska središnja banka više "ne može podupirati rubalj".

"Samo Putin može odlučiti koliku je cijenu još spreman platiti", rekao je taj dužnosnik, dodajući da će radna skupina "tragati" za "jahtama, zrakoplovima, luksuznim automobilima i raskošnim vilama" ruskih oligarha.

Sankcije Rusiji potvrdio je i američki predsjednik Joe Biden.


01:17 - Hakerska skupina Anonymous objavila je da je hakirala ruske državne TV kanale i da narod Rusije konačno ima priliku vidjeti što se to točno događa u Rusiji.


00:53 - Kijev su u posljednja dva sta zatresle dvije strašne eksplozije. Čini se da su se one dogodile nekih 30-ak kilometara južno od Kijeva, a Ukrajinci nagađaju da su Rusi napali vojnu zračnu luku Vasiljkiv. Na tom mjestuje i velika rafinerija, pa to možda objašnjava golemi požar koji se može vidjeti iz samog grada.

Ukrajinski dužnosnici kažu da se na tom području vode žestoke borbe još od petka.

- Nije samo uzletište oštećeno, već su bombardirali i grad. Žele sve uništiti, ali neće uspjeti. Izdržite još malo! - rekla je gradonačelnica Vasiljkiva Natalia Balasjnovič.


23:59 - Čini se da je počeo napad na Kijev. Diljem grada odjekuju detonacije, a čuje se i rafalna paljba.

- U posljednji 15 minuta u samom centru grada čule su se dvije snažne eksplozije - rekao je reporter CNN-a u javljanju uživo.


>>> NOVO 23:00 U Kijevu su se oglasile sirene za zračni napad, javlja BBC. Njihov novinar javlja kako su ovaj put sirene bile neobično kratke te da se projektili očekuju za nekoliko minuta.

- Kijev se priprema kao nikada do sada. Jedan nam je zastupnik javio da će "Rusija udariti sa svime što imaju", javlja BBC-jev reporter.

22:35 Novinari iz Kijeva javljaju da se uskoro očekuju novi snažni zračni napad. U Reporter CNN-a Alexander Marquardt objavio je na Twitteru video u kojem se čuju sirene.

22:09 Britanski premijer Boris Johnson objavio je na Twitteru da je razgovarao s ukrajinskim predsjednikom Zelenskim. - Herojstvo predsjednika i njegovih ljudi u obrani njihove zemlje inspirativno je. Jasni smo - Rusija treba biti diplomatski i financijski izolirana. Pozdravljam napore da ju se isključi iz Swifta, poručio je britanski premijer.


21:50 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij nije u subotu skrivao oduševljenje odlukom njemačke vlade da Ukrajini pošalje oružje iz njemačkih zaliha.

"Njemačka je upravo objavila da će nam dostaviti protutenkovske raketne bacače i stingere. Samo tako, kancelaru Scholz", napisao je Zelenskij na Twitteru. "Antiratna koalicija na djelu".


21:34 Ukrajinski mediji javljaju da su Rusi pogodili kijevsku onkološku bolnicu. Prema zasad nepotvrđenim informacijama, u napadu je ubijeno jedno dijete, a ranjeno još dvoje. Navodno je ranjeno i dvoje odraslih.


21:30 Ruski napad na Kijev ne napreduje, rekao je savjetnik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskija te je izvijestio da je ubijeno ili ranjeno oko 3500 ruskih vojnika. Prema Pentagonu, Rusi su ispalili više od 250 raketa na mete u Ukrajini.

“Udaramo na neprijatelja na području oko Kijeva. Neprijatelj za sada stoji na mjestu”, rekao je Zelenskijev savjetnik Aleksij Arestovič, kako prenosi Reuters.


21:05 Ured ukrajinskog predsjednika objavio je da su njihove snage pod kontrolu vratile grad Sumi na sjeveroistoku Ukrajine.


21:03 YouTube je suspendirao više ruskih kanala, uključujući državni medij RT, što znači da više neće moći zarađivati od objavljivanja na toj platformi. U priopćenju su objavili da je taj potez potaknut "izvanrednim okolnostima".

Kako je objasnio glasnogovornik YouTubea Farshad Shadloo, objave tih kanala rjeđe će se pojavljivati među preporukama. Potvrdio je i da RT, ali i nekoliko drugih kanala, više neće biti dostupni u Ukrajini zbog "zahtjeva Vlade".


20:52 Reporter Nove TV Ivan Čorkalo objavio je na Twitteru kako doznaje da prvi hrvatski dobrovoljci odlaze na ratište u Ukrajinu, boriti se na strani ukrajinske vojske.


20:43 - Vadim Densjenko, savjetnik ukrajinskog ministra unutarnjih poslova, rekao je da se ruske trupe približavaju najvećoj nuklearnoj elektrani u Europe. Elektrana se nalazi kod Zaporožja u jugoistočnoj Ukrajini, a Densjenko tvrdi da su ruske rakete već usmjerene prema toj lokaciji.


20:30 - Američki predsjednik Joe Biden naredio je državnom tajništvu da iz američkih zaliha oslobodi oružje u vrijednosti od 350 milijuna dolara za Ukrajinu koja se suočava s ruskom invazijom, što je treća autorizacija izvoza oružja, rekao je u subotu.

Biden je državnom tajniku Antony Blinkenu naredio u petak da se na osnovi Zakona o međunarodnoj pomoći 350 milijuna dolara namijeni za pomoć ukrajinskim obrambenim kapacitetima.

Ukrajina traži protutenkovsko oružje Javelin i protuzračne rakete Stinger. Blinken je u subotu izjavio da je ova treća autorizacija za izvoz oružja u Ukrajinu „bez presedana”.


20.00 Novinarska ekipa CNN-a koja se nalazi na ukrajinsko-ruskoj granici kod grada Belgoroda tvrdi da je vidjela višecjevni raketne lansere TOS-1 i TOS-1A.

I ranije se sumnjalo da bi Vladimir Putin mogao iskoristiti razorne aerosolne rakete u napadu na Ukrajinu, nakon što je ukrajinski žestok otpor usporio napredovanje ruske vojske. Najnovije vijesti sjeverno o Harkova potvrđuju te sumnje.

Isto oružje Rusija je koristila i u ratu Čečeniji, a posljedice su bile katastrofalne.


image

Karta Ukrajine koja prikazuje područja koja su zauzeli Rusi do 25. veljače

>>> NOVO 19:36 Na društvenim mrežama pojavile su se nove snimke na kojima se čuju eksplozije koje odjekuju Kijevom i Harkovom.


19:35 Njemački kancelar Olaf Scholz potvrdio je na Twitteru da je Njemačka Ukrajini poslala 1000 protuoklopnog oružja i 500 raketnih sustava Stinger.


19:30 Ruski vojnici zauzeli strateški važan nekadašnji aerodrom na jugu Ukrajine

Njemačka agencija dpa javlja i da su ruski vojnici zauzeli strateški važno uzletište na jugu zemlje, prema izvorima lokalne vlasti.

Teška ruska vojna oprema je u zračnoj luci i grad Berdjansk opkoljen je ruskim vojnicima koji žele odande brzo napredovati prema Mariupolju i silom ga zauzeti.

Mariupolj je blizu istočne ukrajinske separatističke pokrajine i zadnja je velika luka pod kontrolom vlade u Kijevu na Azovskom moru.


19:13 Na društvenim mrežama pojavilo se više videa na kojima se vide ruski tenkovi koji su navodno zapeli na cestama jer su ostali bez goriva i hrane.


18:59 Ruska vojska u Ukrajini napreduje sporije nego što je Moskva očekivala, kazao je viši dužnosnik Pentagona. "Suočeni su s više otpora nego što su očekivali", rekao je dužnosnik Pentagona na brifingu za novinare.

"Ruske snage ne napreduju onako brzo kako su pretpostavljali da hoće", dodao je. Dobar pokazatelj toga činjenica je da još nisu osvojili nijedan veći grad, kazao je.

Izvor, međutim, napominje da Rusi u invaziji još nisu angažirali velik dio vojnika koji su razmjestili duž ukrajinske granice". Američka vlada vjeruje da Rusija ima više od 150 tisuća vojnika oko Ukrajine.


18:50 Njemačka je podržala nametanje "ciljanih i funkcionalnih" ograničenja za rusko članstvo u platnoj mreži Swift.

"Ono što trebamo su ciljanje i funkcionalne restrikcije", rekli su ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock i ministar gospodarstva Robert Habeck u zajedničkom priopćenju.

Poručili su kako rade na modelu koji bi "ograničio kolateralnu štetu" ovih restrikcija te koji bi "pogodio prave ljude".


18:30 Švedska i Finska odgovorile su na ruske prijetnje oko ulaska u NATO. Više pročitajte OVDJE.


18:11 Velike kolone ruskih tenkova kreću prema granici blizu Harkova, javlja CNN.

U Harkivu odjekuju eksplozije i sirene.


17:56 Ruska vojska dobila je naređenje da proširi ofenzivu u Ukrajini, unatoč sve snažnijim međunarodnim kritikama, tvrdeći da je Kijev odbio pregovore.

"Danas su sve postrojbe dobile zapovijed da prošire ofenzive u svim smjerovima, u skladu s planom o napadima", rekao je glasnogovornik ministarstva obrane Igor Konašenkov te dodao da su proruski separatisti na istoku Ukrajine, uz potporu ruske vojske, prijavili vojne "uspjehe".

Kazao je i da su ukrajinski brodovi napali ruske ratne brodove u Crnome moru, dodavši kako je "vrlo vjerojatno" da su ih "navodile" američke bespilotne letjelice. Njegove tvrdnje nije bilo moguće odmah provjeriti iz neovisnih izvora, kaže agencija AFP.

Konašenkov tvrdi da ruska vojska ne napada stambene četvrti, no AFP-ovi novinari potvrdili su da su vidjeli više stambenih zgrada i domova oštećenih u napadima diljem zemlje.

Optužio je ukrajinske vlasti da u sukob "uključuju" i civilno stanovništvo, dijeleći im oružje na nekontroliran način te je dodao da će takvi potezi "neminovno rezultirati nezgodama i ljudskim gubicima".


17:40 Ruske postrojbe srušile su branu kojom je Ukrajina, izgradivši je 2014., odsjekla Sjevernokrimski kanal od rijeke Dnjepar i tako prekinula opskrbu vodom Krimu, a zauzeli su i zračnu luku na jugu zemlje što će im omogućiti brže napredovanje prema luci Mariupolj, javljaju ruski mediji.

Ruske padobranske postrojbe zauzele su kanal nakon što je počela invazija na Ukrajinu, izvijestila je u subotu ruska državna TV mreža Zvezda.

Krim je, sve do ruske aneksije, tim putem osiguravao 90 posto svoje opskrbe vodom, izvještava dpa. Vođa Krimske republike Sergej Aksjonov je nakon blokade naredio građanima da ograniče korištenje vode.

Razine podzemnih voda na Krimu znatno je opala, a zbog nedostataka oborina došlo je i do isušivanja velikih površina poluotoka.


17:15 Anonymousi su na Twitteru objavili da su hakirali web stranicu Kremlja. - Rusi bombama napadaju nevine ljude, ali Anonymousi koriste lasere kako bi ubili stranice ruske vlade, objavili su. Uz to su podijelili i objavu na kojoj se vidi da su srušili stranice Kremlja, Ministarstva obrane i Dume. I glasnogovornik ruskog predsjednika Dmitrij Peskov potvrdio je da su hakeri napali vladine stranice.


16:55 Njemačka je ipak popustila i odlučila Ukrajini iz Nizozemske poslati 400 raketnih bacača (RPG). Prema navodima Politica, ovo bi moglo predstavljati veliki preokret.

Njemačka je do sada imala dugogodišnju praksu da nije dopuštala slanje smrtonosnog oružja, koje je kontrolirala ili izvorno prodala, u ratna područja. Estonija je htjela poslati oružje Ukrajini, ali budući da ga je Njemačka prodala Finskoj, od koje ga je Estonija kupila, Njemačka je imala pravo veta.


16:40 Ukrajinske vlasti potvrdile su da su u današnjem raketnom napadu na stambeni blok u Kijevu poginule dvije osobe, a šestero ih je ozlijeđeno.


16:31 I baltičke države kane zatvoriti svoj zračni prostor za zrakoplove iz Rusije zbog invazije te zemlje na Ukrajinu, nakon što su to već učinile Poljska, Češka i Bugarska.

"Estonija se pridružuje inicijativi Poljske i zabranit će svim ruskim zračnim prijevoznicima korištenje našega zračnog prostora", rekao je u subotu u Tallinnu, prema radijskom izvješću, ministar gospodarstva Taavi Aas.

Odgovarajući nacrt odluke već je u pripremi.

Svoj zračni prostor za ruske zrakoplove žele zatvoriti i Latvija i Litva. I Velika Britanija, koja nije članica EU-a, također je zabranila ruskim zračnim prijevoznicima slijetanje ili prelijetanje njezina zračnog prostora.

Svoj zračni prostor za ruske avione danas je zatvorila i Slovenija.

Poljska, Bugarska i Češka u petak su objavile da zatvaraju svoj zračni prostor za ruske zračne tvrtke, kao odgovor na rusku invaziju Ukrajine.


16:39 Ramzan Kadirov, čelnik ruske pokrajine Čečenije i saveznik ruskog predsjednika Vladimira Putina, rekao je u subotu da su čečenski borci raspoređeni u Ukrajini i zatražio od Ukrajinaca da svrgnu svoju vladu.

U video snimci postavljenoj na internet, Kadirov je rekao da čečenske postrojbe dosad nisu pretrpjele nikakve gubitke i dodao da bi ruske snage bez problema mogle zauzeti velike ukrajinske gradove, ali je njihova zadaća da izbjegnu gubitke u ljudskim životima.

Čečenski vođa tvrdi da su njegove snage zauzele vojni objekt, bazu ukrajinske Nacionalne garde, ali nije objavio konkretnu lokaciju.

U petak se na društvenim mrežama pojavilo više snimki koje prikazuju čečenske borce u Groznom kako se spremaju za odlazak u Ukrajinu. Čečenija je nekad ratovala s Rusijom ali sada je pod kontrolom Putinova režima.


16:26 Poljski premijer Mateusz Morawiecki osudio je u subotu u Berlinu "golemu sebičnost" nekih zapadnih zemalja, "uključujući i Njemačku", nakon ruske invazije na Ukrajinu.

"Zbog toga sam i stigao ovdje, u posjet kancelaru Olafu Scholzu, da bih potaknuo savjest mnogih, da bih potaknuo savjest Njemačke. I da bi Nijemci konačno donijeli odluku o uvođenju doista moćnih sankcija" protiv Rusije, rekao je Morawiecki poljskim novinarima prije sastanka s njemačkim saveznim kancelarom.

Ukrajina kritizira Njemačku jer iz te zemlje, unatoč njezinom popisu vojne opreme koja joj je potrebna i koji je predan Berlinu, stiže samo pet tisuća kaciga. Politika Berlina nije da šalje oružje u ratom zahvaćene zone, piše agencija dpa.

Čelnici Poljske i Litve u subotu su, prije odlaska na sastanak s kancelarom Scholzom, pozvali Europsku uniju da nastavi pružati potporu Ukrajini suočenoj s ruskom invazijom.

Morawiecki je rekao da bi se na stolu trebale naći sve sankcije protiv Rusije, uključujući i zatvaranje plinovoda Sjeverni tok, kao i zabrana ruskog pristupa globalnome sustavu plaćanja SWIFT.

Litvanski predsjednik Gitanas Nauseda rekao je kako je iznimno važno da se Ukrajini pruži "stvarna vojna pomoć".


16:12 U Kijevu je u 16 sati po hrvatskom, 17 sati po lokalnom vremenu, nastupio policijski sat. Od danas se provodi po znatno strožim pravilima nego dosad. Kako je objavio gradonačelnik Vitalij Kličko, koga sigurnosne snage zateknu na ulici bez valjanog razloga, smatrat će ga "neprijateljem" i pripadnikom "neprijateljskih saboterskih i izvidničkih grupacija".

Iako je ranije bilo najavljeno da će svakoga dana zabrana kretanja biti na snazi od 17 sati do 8 sati ujutro sljedećeg dana, zabrana koja je upravo krenula ostaje na snazi sve do ponedjeljka u 8 ujutro.


16:05 Ukrajina je u subotu demantirala izjave da je odbila pregovore o primirju s Rusijom, ali je istaknula i da ne pristaje na ultimatume ili neprihvatljive uvjete. Mihailo Podoljak, savjetnik u uredu predsjednika Volodimira Zelenskija rekao je Reutersu da je Ukrajina pripremila pregovaračko stajalište, ali se suočila s uvjetima za pregovore koje je postavila Rusija.

"Jučer su agresivne akcije oružanih snaga Ruske Federacije eskalirale kroz dan i tijekom noći s masovnim zračnim i raketnim napadima na ukrajinske gradove", rekao je u poruci.

"Smatramo takve akcije samo pokušajem da se slomi Ukrajina i natjera ju se da prihvati kategorički neprihvatljive uvjete", rekao je.


16:00 Komisija Justitia et Pax Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine uputila je u subotu apel za zaustavljanje rata u Ukrajini potičući sve kojih se to tiče da shvate važnost upozorenja pape Franje da je na djelu igra vatrom koja razara ljudske živote.

Podsjećajući na patnje što ih je tijekom rata 90-ih godina prošlog stoljeća proživjela BiH, u apelu koji potpisuje banjolučki biskup Franjo Komarica komisija ističe kako je napad na Ukrajinu kršenje međunarodnog prava čime je prouzročena ogromna patnja njezinih stanovnika.

"Moćnici svijeta zaustavite požar rata koji je ovih dana buknuo na području Ukrajine, međunarodno priznate države. Zaustavite daljnje destabiliziranje mirnog suživota, patnju brojnog stanovništva i dalje diskreditiranje međunarodnog prava kako vas je pozvao Papa", stoji u apelu.

Poziv je posebice upućen kršćanima koji, kako je istaknuto, imaju posebnu odgovornost odlučno se zauzeti za zaštitu ljudskih života i zaštitu ravnopravnosti među ljudima i narodima umjesto primjene sile i zakona jačega.

"Odlučno ponavljamo: nitko nema pravo oduzeti ničiji život, koji je svet, jer on svoj izvor ima u Bogu! Zbog toga, podsjećamo na ono, što je već mnogo puta rečeno: bolje je beskrajno dugo pregovarati i dijalogizirati nego jedan trenutak ratovati. Iskreno suosjećamo s ukrajinskim narodom i izražavamo svoju duhovnu blizinu, osobito sa svima koji su već pogođeni ratnim užasom", stoji u poruci bosanskohercegovačkih biskupa.

Istaknuli su kako imaju pravo na to upozoravati iz zemlje u kojoj i danas brojni ljudi pate zbog egoizma, drskosti i nehumanosti jednih te nezainteresiranosti, indiferentnosti i oportunizma drugih pa im ne može i ne smije biti svejedno jer se slično može zbivati i u ratom sada zahvaćenoj Ukrajini.


15:51 O situaciji u Bosporu i Dardanelima oglasila se i Turska. Nisu zanijekali da ih kane zatvoriti za ruske ratne brodove, već su ustvrdili da takvu odluku još nisu donijeli, odnosno da je još razmatraju.


15:23 Ruska novinska agencija Interfax javlja da Kremlj nije dobio službenu notifikaciju od Turske o blokadi Bospora i Dardanela za ruske ratne brodove. Upozorava i da bi takav potez predstavljao kršenje Konvencije iz Montreuxa koja sve države potpisnice obvezuje da propuste ratne brodove na povratku u matične luke. Moguće je stoga da je objava Volodimira Zelenskog zapravo bio njegov pritisak na Tursku da povuče taj potez. Službena Ankara zasad nije reagirala na njegovu objavu.


15:15 Mađarska će podržati sve sankcije Europske unije protiv Rusije i neće ništa blokirati, rekao je u subotu premijer Viktor Orban, obrativši se novinarima s ukrajinsko-mađarske granice. "Mađarska je jasno dala do znanja da podržava sve sankcije i da ne kani ništa blokirati. Sve o čemu se premijeri EU dogovore mi prihvaćamo i podupiremo", kazao je Orban.

"Vrijeme je da budemo ujedinjeni, ovo je rat", rekao je mađarski premijer, dodavši da je najvažnije poduzeti mirovne napore.

Ministri vanjskih poslova država EU u petak su usvojili drugi paket sankcija protiv Rusije zbog agresije na Ukrajinu, uključujući i zamrzavanje imovine predsjednika Vladimira Putina i ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova te izrazili spremnost za dodatne mjere ako se situacija ne promijeni.


15:11 Ukrajinski mediji te ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba u postovima na društvenim mrežama tvrde kako se značajno smanjuje otpor europskih zemalja za izbacivanje Rusije iz bankarskog sustava SWIFT te da ukrajinska diplomacija, malo pomalo, uspijeva zadobiti Europu da se odvaži na ovu sankciju.

Opširnije donosimo OVDJE.


15:05 Brojne države najavile su u subotu slanje vojne pomoći Ukrajini koja se bori protiv ruske invazije čije se snage približavaju i ukrajinskoj prijestolnici, a Njemačka se našla pod kritikom Kijeva jer se odlučila samo za slanje pet tisuća kaciga.

Opširnije pročitajte OVDJE.


14:39 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski na Twitteru je objavio da je Turska odlučila zabraniti prolaz ruskim brodovima kroz svoje tjesnace, Bospor i Dardaneli, koji su vodena veza Crnog mora s ostatkom svijeta.

- Zahvaljujem mom prijatelju, predsjedniku Turske Republike Recepu Tayyipu Erdoganu i turskom narodu na njihovoj snažnoj podršci. Zabrana prolaska ruskih ratnih brodova u Crno more i značajna vojna i humanitarna potpora Ukrajini danas nam jako puno znače. Ukrajinski vam narod ovo nikada neće zaboraviti!, napisao je Zelenski na Twitteru.


14:37 Glasnogovornica ruskog Ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova došla je u središte pozornosti nakon što je izdala šokantno upozorenje Švedskoj i Finskoj i zaprijetila da će eventualno pridruživanje bilo koje nordijske zemlje Savezu 'imati ozbiljne vojne i političke posljedice koje će od Rusije zahtijevati poduzimanje recipročnih koraka.'

Ona je jedno od najvidljivijih lica ruske diplomacije, a svojedobno je došlau fokus i kada je strašno ponizila srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića zbog čega mu se čak i Putin osobno ispričavao.

Više o Zaharovi pročitejte OVDJE.


14:03 Iz Kremlja su upravo priopćili da je Putin u petak poslijepodne, "u iščekivanju pregovora koji su se trebali održati u Minsku, naredio da se obustave napadi", ali su oni potom nastavljeni budući da je Ukrajina odbila sudjelovati u njima.

- Jučer je ruski predsjednik naredio da se obustave napadi ruskih snaga uslijed iščekivanja pregovora s ukrajinskim rukovodstvom. Istina, borbe su nastavljene tamo gdje su bili sukobi s nacionalistima i banderistima koji su koristili automobile i kamione nalik na džihad-mobile, samo ih sad nazivaju bander-mobilima, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.


13:52 Može li se Vladimira Putina već sada tretirati kao ratnog zločinca? Ratni zločini uključuju voljna ubojstva i opsežno uništavanje imovine koje "nije opravdano vojnom nužnošću i provedeno je protuzakonito, namjerno i ničim izazvano", navodi se u Ženevskoj konvenciji.

Opširnije pročitajte OVDJE.


13:47 Nizozemska i Norveška odlučile su u subotu premjestiti u Poljsku svoja veleposlanstva u Ukrajini zbog ruske invazije, pridružujući se tako sličnim odlukama nekih drugih europskih zemalja, poput Švedske. Nizozemsko ministarstvo vanjskih poslova opravdalo je odluku potrebom da se zajamči sigurnost osoblja.

"Ministar vanjskih poslova Wopke Hoekstra odlučio je da se ambasador Jennes de Mol i njegova ekipa odmah upute u Jaroslaw, na poljskoj strani blizu ukrajinske granice, kako bi od tamo nastavili rad", priopćilo je ministarstvo vanjskih poslova.

Norveška diplomacija odlučila je da se veleposlanstvo u Kijevu "privremeno zatvori i do nove odluke radi" iz poljske prijestolnice, Varšave. Švedska je identičnu odluku o premještanju veleposlanstva donijela u četvrtak.


13:44 - Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović kazao je da je desetak ukrajinskih izbjeglica već stiglo u Hrvatsku. Riječ je o osobama koje su u Hrvatsku stigle po privatnoj liniji odnosno smjestili su se kod svojih prijatelja ili obitelji. Prema informacijama Jutarnjeg lista, jedna ukrajinska obitelj ovih dana stigla je na hrvatsku granicu te je našim nadležnim službama objasnila da su zbog ratne situacije otišli iz Ukrajine, ali da im ništa nije potrebno jer imaju kuću na području Makarske.

Opširnije pročitajte OVDJE.


13:43 - Svi u Europi, pa tako i u Hrvatskoj, koji mogu u svojim domovima privremeno smjestiti ljude koji bježe iz Ukrajine prema zapadu od danas se mogu prijaviti na web stranicu www.shelter4ua.com i ostaviti svoje podatke kako bi im se javili oni kojima treba privremeni smještaj. I građani Ukrajine koji traže smještaj na istoj stranici mogu ostaviti svoje podatke i očekivati poziv ljudi koji su im spremni pružiti krov nad glavom i drugu pomoć.

Opširnije pročitajte OVDJE.


13:40 - Najmanje 198 civila, uključujući troje djece, ubijeno je u dosadašnjem tijeku invazije, a 1115 ih je ranjeno, objavio je ukrajinski ministar zdravstva Viktor Lijačko.

Živote su izgubile i desetine ukrajinskih vojnika. Rusi ne objavljuju informacije o svojim žrtvama, ali Kijev tvrdi da su goleme.

Zapovjedništvo zračnih snaga ranije je izvijestilo o teškim borbama u blizini zračne baze u Vasilkivu jugozapadno od glavnog grada. Ondje su Ukrajinci navodno oborili ruski vojni transportni zrakoplov pun padobranaca.

U međuvremenu sve više ukrajinskih izbjeglica stiže u susjedne zemlje. Sto tisuća ih je stiglo samo u Poljsku, ali prelaze i granicu sa Slovačkom, Mađarskom i Rumunjskom.


13:30 - Bivši šahovski prvak Gari Kasparov, ruski disident i protivnik Vladimira Putina, pozvao je u subotu Zapad da 'isključi Rusiju s financijskih tržišta' zbog invazije na Ukrajinu.

'Isključite Rusiju sa svjetskih financijskih tržišta. Pobrinite se da ruski financijski sustav više ne proizvodi resurse za Putinov ratni stroj', rekao je Kasparov u razgovoru za Corierre della Sera u izdanju od subote.

Kasparov, koji trenutno prebiva u New Yorku, poručio je Zapadu da mora djelovati i pokazati Putinu koju će cijenu platiti.

'Dovedite do bankrota Putinov ratni stroj, zamrznite i zaplijenite ruske financije, i njegove', rekao je Kasparov koji je i prije dva dana na svom Twitter računu napisao da nema smisla razgovarati te da nova jedinstvena poruka treba ponuditi Rusiji da se zaustavili ili bude potpuno izolirana.

'No, umjesto toga, vi samo govorite o ekonomskoj cijeni koju Putin mora platiti, no Ukrajinci plaćaju svojim životima. One koji govore o gospodarskoj cijeni treba biti sram. Oni procjenjuju ekonomsku štetu nauštrb ljudskih života', kazao je.

Kasparov, koji je sa 22 godine postao najmlađi neprikosnoveni svjetski prvak u šahu 1985. godine, tvrdi i da svijet treba naći zamjenu za rusku naftu i plin.

image

Raketirana zgrada u Kijevu

Genya Savilov/AFP

13:28 - Izraelski ministar vanjskih poslova Yair Lapid na novinskoj konferenciji u Jeruzalemu kazao je kako je naložio ambasadi u Lavovu na zapadu Ukrajine da se preseli u Poljsku.

'Osoblje će svakog dana prelaziti granicu s Ukrajinom kako bi nastavili s diplomatskim radom i pomogli Izraelcima da napuste Ukrajinu', kazao je Lapid.

Ranije ovog tjedna izraelski diplomati premješteni su iz glavnog grada Kijeva u Lavov.


13:19 General pukovnik HV-a u mirovini Krešimir Ćosić s vojnog je aspekta prokomentirao aktualnu agresiju ruskih snaga na Ukrajinu.

- Znao sam da će doći do rata, uspoređivao sam psihologiju Putina i Miloševića, rekao je između ostalog.

Intervju s Ćosićem donosimo OVDJE.


12:49 U Kijevu su postrožili odredbe o policijskom satu, javlja agencija AFP i navodi da, prema novim pravilima, svatko tko bude zatečen da krši policijski sat, bit će smatran "neprijateljem".

Gradonačelnik Vitalij Kličko objavio je da policijski sat počinje u 17 sati, a završava u 8 sati ujutro.


12:38 - Britansko ministarstvo obrane objavilo je u subotu na Twitteru da je veći dio ruskih snaga nastavilo napredovati u Kijevu te da je većina njihovih snaga sada 30 kilometara od središta grada.

Velika Britanija, koja je prije osporila ruska izvješća da su ruske snage zauzele jugoistočni grad Melitopolj, rekla je da ukrajinska vojska nastavlja pružati otpor širom zemlje.

'Rusija tek treba uspostaviti kontrolu nad zračnim prostorom nad Ukrajinom, što uvelike smanjuje učinkovitost ruskog ratnog zrakoplovstva. Ruske žrtve će vjerojatno biti teške i veće od onoga što očekuje ili priznaje Kremlj', navodi se.


12:36 - Grad Zagreb spreman je pružiti svu moguću pomoć izbjeglicama iz Ukrajine, to je najmanje što možemo učiniti u znak solidarnosti s ljudskom tragedijom kroz koju prolaze, poručio je u subotu na Facebooku zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević.

Na raspolaganje ćemo staviti više lokacija za eventualni prihvat izbjeglica, ovisno o potrebama. Agresiju na Ukrajinu, zbog koje će mnogi životi biti uništeni, najoštrije osuđujem – nasilje se mora zaustaviti kako nevini ne bi i dalje stradavali, poručio je Tomašević.


12:35 - Premijer Andrej Plenković sazvao je u subotu sastanak s članovima Vlade RH, Civilne zaštite i Crvenog križa radi podizanja stupnja pripravnosti u vezi s prihvatom izbjeglica iz Ukrajine zbog ruske agresije, objavio je na Twitteru dodavši da je Hrvatska solidarna s ukrajinskim narodom.

Kako se doznaje u Vladi, potpredsjednik Vlade Davor Božinović bit će dostupan za izjave novinarima oko 12,45 sati, ispred ulaza na Markov trg.


12:20 - Francuzi su u La Mancheu zaplijenili ruski brod, a navodno je riječ o tvrtki za koju se sumnja da je prekršila trgovinske sankcije povezane s ratom u Ukrajini, javlja Reuters.

- Francuska mornarica noćas je presrela ruski teretni brod dug 127 metara pod nazivom 'Baltic Leader' koji je prevozio automobile te su ga prepratili do u luke u gradu Boulogne-Sur-Mer na sjeveru Francuske. Brod je odvezen u francusku luku nakon zahtjeva francuske vlade jer se sumnjiči da pripada tvrtki koja je na meti sankcija Europske Unije protiv Moskve. Francuski graničari trenutno istražuju teretni brod. Posada na brodu 'Baltic Leader' surađuje s francuskim vlastima - citirao je BBC francuske dužnosnike.

Rusko veleposlanstvo zatražilo je službeno objašnjenje o događaju.


12:05 - Na Twiteru se pojavila snimka helikopterskog napada u Lavovskoj oblasti na zapadu Ukrajine. Kako prenose ukrajinski mediji, meta je bila zračna baza u blizini grada Brodi.

Međutim, sigurnosne službe Ukrajine vijest su osporile, navodeći da su informacije o ruskim jurišnim postrojbama u blizini Brodija 'lažne', dodajući da su to bili ukrajinski helikopteri.

Opširnije pročitajte OVDJE.


11:49 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski zatražio je u subotu da njegova zemlja, u svjetlu aktualnih događaja, tj. ruske invazije, bude primljena u Europsku uniju.

"Ovo je ključni trenutak da okončamo dugogodišnju raspravu jednom i zauvijek i odlučimo o članstvu Ukrajine u EU", napisao je Zelenski na Twitteru.

Potvrdio je da je s predsjednikom Europskog vijeća Charlesom Michelom razgovarao o "daljnjoj učinkovitoj pomoći" te "herojskoj borbi Ukrajinaca za njihovu slobodnu budućnost".

Ukrajina nije na popisu EU kao službena zemlja kandidat ili potencijalni kandidat zbog zabrinutosti koja vlada da bi poduzimanje takvog koraka naštetilo odnosima između Europske unije i Rusije.

Ukrajinsku revoluciju 2014. potaknuli su tromjesečnih prosvjedi na kijevskom trgu Majdanu zbog suspenzije Sporazuma o pridruživanju s EU, što je u konačnici rezultiralo svrgavanjem proruskog predsjednika Viktora Janukoviča.

Rusija je potom anektirala Krim te je izbila pobuna u istočnoj Ukrajini s velikim brojem etnički ruskog stanovništva.

image

Vatrogasci uklanjaju ruševine pred pogođenim neboderom u Kijevu

Genya Savilov/AFP

11:34 Predsjednik ruskog parlamenta Vjačeslav Volodin izjavio je da je predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski žurno napustio Kijev i prešao u Lavov. Kako je precizirao, on ni u petak nije bio u Kijevu, a snimke koje pušta na društvenim mrežama su, tvrdi, snimljene unaprijed.

Kako je rekao, ta informacija mu je stigla od zastupnika ukrajinskog parlamenta koji su se jučer, kako navodi, pokušali sastati sa Zelenskim u Kijevu. Na sastanak su, tvrdi Volodin, pozvani u Lavov. Potvrde ovih njegovih riječi nema, a sam Zelenski je u najnovijem videu objavljenom u subotu ujutro, a snimljenom na kijevskim ulicama, poručio svojim sugrađanima da se širi mnoštvo lažnih informacija te da ne nasjedaju na njih.

U međuvremenu, nekadašnji ruski predsjednik Dmitrij Medvedev u subotu je ustvrdio da bi Rusija, u znak odmazde zbog sankcija, trebala prekinuti sve diplomatske veze sa Zapadom.

- Vrijeme je da stavimo lokote na ambasade, izjavio je, kako prenosi agencija RIA Novosti.

Komentirao je i da suspenzija Rusije iz Vijeća Europe znači da bi u Rusiji mogla biti vraćena smrtna kazna.

image

Ukrajinski vojnik skuplja neeksplodirane mine kraj Kijeva

Sergei Supinsky

11:16 Kijev je pod kontrolom ukrajinske vlade, a u središtu grada nema ruskih vojnika, rekao je kijevski gradonačelnik Vitalij Kličko.

"Prošla noć bila je teška, ali ruskih vojnika nema u gradu", rekao je Kličko u videosnimci objavljenoj na Telegramu u subotu ujutro. Međutim dodao je: "Neprijatelj pokušava napredovati u grad".

Do 5 sati ujutro u Kijevu je zabilježeno 35 ranjenih, uključujući dvoje djece, rekao je Kličko. Gradonačelnik je pozvao stanovništvo da potraži zaklon. "Ostanite u skloništima, jer neprijatelj napada iz zraka", rekao je.

Infrastruktura Kijeva još je netaknuta i vozi podzemna željeznica, rekao je. "Postavili smo kontrolne točke, tako da će kretanje u gradu biti ograničeno i otežano", dodao je Kličko. Bit će teško, ali moramo ustrajati, jer vojska je s nama, teritorijalna obrana je s nama, pravda je s nama, rekao je.

Svjedoci su izvijestili da su tijekom noći čuli desetke detonacija u gradu, kao i pucnjavu. Vlada je priopćila da se borbe nastavljaju u širem predgrađu Kijeva.


11:01 Slovenija je zbog situacije u Ukrajini evakuirala osoblje svog veleposlanstva u Kijevu, ali je spremna oružjem pomoći ukrajinskim vlastima, a veleposlanik Tomaž Mencin i dalje nastavlja sa svojim diplomatskim dužnostima kao veleposlanik, objavljeno je u subotu u Ljubljani.

Ministar vanjskih poslova Anže Logar objavio je da je u konvoju diplomatskih službenika osoblje veleposlanstva uspješno pristiglo na teritorij EU, a s njima i dvoje članova kabineta slovenske vlade koji su u Kijevu radili na pripremi posjeta premijera Janeza Janše toj zemlji, a koji je u međuvremenu odgođen.

Logar je također u Twitter poruci naveo da poziva pet osoba s titulom počasnih konzula Rusije u Sloveniji da vrate Moskvi svoje konzularne titule i da to smatra odlukom koja mora biti razumljiva sama po sebi u sadašnjoj situaciji.

Premijer Janez Janša za subotu u 18 sati je sazvao sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost na koju su uz predsjednika države Boruta Pahora, te predsjednika parlamenta Igora Zorčiča pozvani i čelnici oporbe, na kojoj će se razgovarati o "nacionalnim aspektima ruske agresije na Ukrajinu".

image

Helga Tarasova i njezina kći Kira Shapovalova u skloništu u Kijevu

Daniel Leal

Vlada je uz to na izvanrednoj sjednici donijela odluku o "restrikcijama u slovenskom zračnom prostoru" kojom će se "vojnim zrakoplovima savezničkih država omogućiti pojednostavljena procedura preleta u slučaju premještaja postrojbi na istočnom krilu NATO saveza", no sve to neće utjecati na djelovanje redovnog zračnog prometa.

Kako se navodi u priopćenju nakon sjednice, bilo je riječi i o nekim dodatnim mjerama iz područja kriznog odaziva, a prihvaćen je i zaključak o "pomoći Ukrajini" u vojnoj opremi. "Ukrajini ćemo ovih dana namijeniti kacige, puške i streljivo. Želimo da se Kijev može obraniti", kazao je u razgovoru za televizijsku postaju POP-TV slovenski ministar obrane Matej Tonin.

"Ukrajina u ovim ključnim i teškim trenucima mora izdržati pritisak Rusije. Kad bi Ukrajina bila poražena, to bi značilo novi hladni rat, rat u kojemu bi Europa platila visoku cijenu", naveo je Tonin u poruci na Twitteru.


10:48 Cezary Kulesza, predsjednik Poljskog nogometnog saveza, izjavio je kako poljska nogometna reprezentacija neće u ožujku igrati utakmicu dodatnih kvalifikacija za SP, u Moskvi protiv Rusije. U četvrtak, a povodom ruske invazije na Ukrajinu, prvi su javno istupili čelni ljudi Švedskog nogometnog saveza koji su izjavili kako je odlazak u Moskvu i igranje utakmice protiv Rusije „u ovom trenutku nezamislivo“.

Švedska će, pak, igrati protiv Češke u Stockholmu, a pobjednik tog dvoboja bi igrao protiv boljeg iz susreta Rusije i Poljske. U slučaju pobjede Rusije onda bi opet Moskva bila domaćin ili Švedskoj ili Češkoj.

„Poljska reprezentacija neće putovati u Moskvu i neće igrati protiv Rusije povodom svega što se dogodilo posljednjih dana, odnosno, zbog invazije koju je ta zemlja usmjerila prema Ukrajini“, rekao je čelni čovjek Poljskog nogometnog saveza.

Ta utakmica bi se trebala odigrati 24. ožujka u Moskvi, a pobjednici ta dva susreta će se ogledati pet dana kasnije. „To je jedina ispravna odluka u ovom trenutku. Razgovarat ćemo s čelnicima švedskog i češkog saveza te ćemo iznijeti zajedničke planove Međunarodnoj nogometnoj organizaciji“, dodao je Kulesza.

Europska nogometna organizacija oduzela je, pak, Rusiji, odnosno Sankt Peterburgu, domaćinstvo finalne utakmice Lige prvaka ove sezone, a sada se očekuju i potezi Međunarodne nogometne organizacije (FIFA).


10:33 - Nizozemska i Češka uputit će pomoć Ukrajini u oružju i streljivu, objavile su u subotu vlade dviju država.

Nizozemska će što prije poslati Ukrajini 200 protuzračnih raketa, a zbog pogoršanja sigurnosne situacije svoje će osoblje u veleposlanstvu u Lvivu prebaciti preko granice u poljski grad Jaroslaw.

Na zahtjev Kijeva, Nizozemska će poslati rakete tipe Stinger.

image

Ukrajinski vojnik skuplja neeksplodirane mine kraj Kijeva

Sergei Supinsky

Češka vlada odobrila je u subotu slanje oružja i streljiva u Ukrajinu u vrijednosti 8,57 milijuna eura.

Prema ministarstvu obrane, to uključuje strojnice, jurišne puške i drugo lako oružje.

'Tu nije kraj našoj pomoći', tvitalo je češko ministarstvo obrane.


10:21 - Neke zapadne tvrtke već su prekinule poslove s Rusijom, druge razmatraju hoće li i kako to učiniti, jer bi im provedba poslovnih aranžmana s Rusijom donijela više štete nego koristi i narušila ugled zbog negativnog stava javnosti i potrošača prema ruskoj agresiji na Ukrajinu.

Europski sportski i sektor zabave među prvima je povukao takve poteze.

Opširnije o sankcijama pročitajte OVDJE.


9:37 Osoblje ukrajinskog veleposlanstva u Moskvi evakuira se u Latviju, reklo je latvijsko ministarstvo vanjskih poslova u subotu.

"Bila je to njihova molba, spremno smo pristali. Pomažemo im u tom postupku i pomoći ćemo da se smjeste", rekao je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Janis Bekeris.

Iz sigurnosnih razloga, nije se izjasnio je li osoblje veleposlanstva već stiglo u Latviju.

image

Mikhailo (5) u skloništu u Kijevu

Daniel Leal/AFP

9:36 Nekoliko stotina ljudi je u kišnom Sydneyu marširalo ulicama grada u znak potpore Ukrajini i tražeći dodatne mjere protiv Rusije, dok su prosvjednici u Tokiju tražili izbacivanje Rusije iz Vijeća sigurnosti UN-a.

Posljednjih dana tisuće ljudi, od Varšave i Londona do New Yorka, prosvjeduje protiv ruskog napada na Ukrajinu i najveće europske sigurnosne krize u zadnjih nekoliko desetljeća.

Neki od prosvjednika u Sydneyu traže da vlada premijera Scotta Morrisona proširi sankcije Moskvi i zabrani ruskim državljanima dolazak u Australiju, dok neki traže da se NATO uključi u sukob.

"Ovo je Treći svjetski rat, to nije samo rat protiv Ukrajine, to je rat protiv svih nas", rekao je jedan prosvjednik.

Manji prosvjed održan je i ispred ruskog veleposlanstva u Canberri.

U središnjem dijelu Tokija okupilo se nekoliko stotina Rusa, Ukrajinaca i Japanaca koji su skandirali "zaustavite rat" i "zaustavite Putina".

Australija i Japan pridružili su se svojoj saveznici SAD-u i Europskoj uniji te ostalim zemljama u uvođenju oštrih sankcija Rusiji zbog invazije na Ukrajinu.


9:27 Zašto Zapad naprosto ne isključi Rusiju iz Swifta, pitanje je koji mnogi postavljaju komentirajući dosadašnje pakete sankcija protiv režima Vladimira Putina. Ipak, izbacivanje iz Swifta ne bi nanijelo samo štetu Moskvi, nego i ogromne poremećaje diljem svijeta.

Opširnije donosimo OVDJE.

image

Ukrajinski vojnici kraj Kijeva

Sergei Supinsky/AFP

9:14 Rat u Ukrajini i sankcije koje je Zapad nametnuo Rusiji imat će trajne i ozbiljne posljedice na poljoprivredu u Francuskoj, upozorio je predsjednik Emmanuel Macron signalizirajući novu realnost i u drugim državama Europe. Inače, francuski agrosektor najveći je u Europskoj uniji.

- Ako me pitate u što sam siguran ovoga jutra, to je da će kriza potrajati, baš kao i rat, izjavio je Macron u subotu ujutro na pariškom poljoprivrednom sajmu.

Trgovinske restrikcije do kojih će doći nakon uvođenja sankcija Europske unije protiv Rusije će snažno utjecati na izvoz vina i žitarica, a dodatni skok cijena energenata snažno će pogoditi stočarstvo, najavio je Macron.

- Gradimo plan otpornosti, rekao je, najavljujući zaštitne mjere koje bi francuske poljoprivrednike trebale koliko toliko spasiti od cjenovnih pritisaka, a u pripremi su i kompenzacije zbog izgubljene dobiti.

Nedavni skok cijena žitarica proizvođačima je lani pomogao u njihovu poslovanju, ali je teško pogodio stočare kojima su žitarice ključna sirovinač. Francuske su vlasti stoga krajem siječnja donijele 270 milijuna eura težak paket pomoći za svinjogojski sektor.


9:01 Generalni direktor Ruskog vijeća za međunarodne odnose i savjetnik u ruskom Ministarstvu vanjskih poslova Andrej Kortunov izjavio je da njegov savjet ruskoj vladi nije bio da se krene s invazijom na Ukrajinu.

- Rekao bih da smo mnogi u diplomaciji ostalio zatečeni i šokirani, pa čak i užasnuti ovime što se događa, izjavio je.

Na pitanje podržava li i dalje Putina, rekao je da je oduvijek kritizirao neke njegove poteze, a da se, kada je riječ o ruskoj vladi, "toliko toga nakupilo da se ne može više svrstati uz ono što se trenutno radi".

- Ovo je definitivno crvena linija koju je rusko vodstvo sada prešlo i posljedice će vrlo vjerojatno biti značajne, zaključio je Kortunov.


8:47 U noćašnjim borbama na području Kijeva poginulo je 35 ljudi, objavile su gradske vlasti, koje navode da je među žrtvama i dvoje djece. Istovremeno, ministarstvo unutarnjih poslova navodi da nakon udara projektila na stambenu zgradu nije bilo poginulih, ali nije bilo ozlijeđenih.

Opširnije o udaru projektila na neboder donosimo OVDJE.

image

Raketirani neboder u Kijevu

Genya Savilov/AFP

8:38 Iako rusko ministarstvo obrane tvrdi da je zauzelo grad Melitopolj, gradonačelnik toga grada, prema pisanju britanskog Guardiana, tvrdi da ga još uvijek kontroliraju ukrajinske snage. I u britanskoj vladi tvrde da, prema njihovima informacijama, ruska tvrdnja o zauzimanju Melitopolja nije točna te da im cjelokupna invazija na Ukrajinu ne ide prema planu.


8:29 Što, dakle, želi Putin? Modele i mehanizme 19. stoljeća, dogovore velikih sila u kojima Putinu u Moskvu ne dolazi češki premijer kao predsjedavajući EU ili ga proziva glavni tajnik UN-a koji je iz Portugala. On, veliki i jedini, razgovara s Parizom, Berlinom, Washingtonom, Pekingom...

Novi Putinov poredak analizira Željko Trkanjec, čiji tekst možete pročitati OVDJE.


8:17 Ruska vojska uništila je 821 objekt ukrajinske vojne infrastrukture, izjavio je glasnogovornik ruskog Ministarstva obrane Igor Konašenkov.

Kako je precizirao, uništeno je 14 vojnih aerodroma, 19 komunikacijskih punktova, 24 sustava protuzračne obrane S-300 i "Osa", kao i 48 radiolokacijskih stanica.

Istovremeno, ruska vojska oborila je sedam borbenih aviona ukrajinske vojske, sedam helikoptera i devet dronova.

Kada je riječ o kopnenoj vojsci, ruske snage eliminirale su 87 ukrajinskih tenkova i drugih oklopnih vozila, 28 raketnih lansera, kao i 118 jedinica motoriziranih brigada.

Također, ruska vojska je uništila i osam borbenih brodova ukrajinske mornarice, tvrdi glasnogovornik Konašenkov.


8:05 Jugozapadno predgrađe Kijeva jutros su pogodila dva projektila, izvijestila je agencija Reuters. Jedna raketa je pala u relativnoj blizini civilnog aerodroma, odakle stiže i snimka jedne stambene zgrade koja je pretrpjela oštećenja nakon pogotka.

image
Genya Savilov/AFP
image
Genya Savilov/AFP

7:51 Ruske trupe su osvojile grad Melitopolj na jugoistoku Ukrajine, objavila je ruska agencija Interfax pozivajući se na rusko ministarstvo obrane koje je potvrdilo da su tijekom noći korišteni projektili lansirani s brodova i iz aviona.

Melitopolj je grad srednje veličine u blizini ključne ukrajinske luke Mariupolja.


7:49 Ruske snage pokrenule su u subotu koordinirane raketne i topničke napade na ukrajinske gradove, uključujući glavni grad Kijev, gdje je izbila pucnjava u blizini vladinih zgrada u središtu grada, rekli su vojni dužnosnici i očevici, prenose agencije.

Ukrajinske vlasti pozvale su građane da pomognu u obrani Kijeva od napredovanja ruskih snaga koje su izvršile invaziju u četvrtak u najgoroj europskoj sigurnosnoj krizi u posljednjih nekoliko desetljeća, prenosi Reuters.

Ali čak i dok su borbe postajale sve intenzivnije, ruska i ukrajinska vlada signalizirale su otvorenost za pregovore, nudeći prvi tračak nade za diplomaciju otkako je ruski predsjednik Vladimir Putin pokrenuo invaziju.

U Kijevu su eksplodirale topničke granate, rekao je Reutersov svjedok. Ukrajinski dužnosnici rekli su da su ruske snage ispalile krstareće rakete iz Crnog mora na gradove Sumi, Poltavu i Mariupolj te da su se vodile teške borbe u blizini grada Mariupolja na jugu zemlje.

Zapovjedništvo ukrajinskih zračnih snaga ranije je izvijestilo o teškim borbama u blizini zračne baze u Vasilkivu jugozapadno od glavnog grada, za koju je kazalo da je bila napadnuta od strane ruskih padobranaca.

Mikhailo Podoljak, savjetnik ureda predsjednika, rekao je da je situacija u Kijevu i njegovim predgrađima pod kontrolom. "Postoje slučajevi ruskih diverzantskih i izviđačkih skupina koje rade u gradu, policija i snage samoobrane učinkovito im se suprotstavljaju", rekao je Podoljak.

Ministarstvo obrane poručilo je stanovnicima Kijeva da naprave molotovljeve koktele kako bi odbili napadače.


7:46 Kazahstan je, na veliko iznenađenje, kao jedan od najbližih saveznika Ruske Federacije, odbio zahtjev Moskve da se priključi invaziji na Ukrajinu. Ta bivša sovjetska republika objavila je i da ne priznaje dvije odmetnute ukrajinske pokrajine, samozvanu Donjecku i Lugansku Narodnu Republiku, na čije je pozive Putin formalno i započeo udar na Ukrajinu.

Opširnije donosimo OVDJE.


7:22 - Novi dan na diplomatskoj bojišnici započeo je mojim razgovorom s Emanuelom Macronom. Oružje i oprema od naših partnera stiže u Ukrajinu. Antiratna koalicija funkcionira!, objavio je ukrajinski predsjednik Zelenski na svom Twitteru.


7:17 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski jutros je objavio još jednu snimku iz središta Kijeva.

- Postoji puno lažnih informacija na internetu, da pozivam našu vojsku da položi oružje i da postoji evakuacija, rekao je prema djelomičnom prijevodu Kijev Independenta.

- Tu sam. Nećemo položiti oružje. Mi ćemo braniti svoju državu, dodao je.


7:12 Dužnosnici Kijeva upozorili su stanovnike da su u tijeku ulične borbe protiv ruskih snaga i pozvali ih da potraže zaklon. U upozorenju izdanom u subotu ujutro, stanovnicima se savjetuje da ostanu u skloništima, da izbjegavaju približavanje prozorima ili balkonima te da poduzmu mjere opreza kako ne bi bili pogođeni krhotinama ili mecima.

Meta Platforms, matična tvrtka Facebooka, zabranila je ruskim državnim medijima oglašavanje na svojoj platformi bilo gdje u svijetu.


7:08 Ruske su snage navodno s brodova na Crnom moru lansirale projektile kojima gađaju Ukrajinu, javlja BBC. Stižu i izvješća o nizu zračnih napada na više lokacija diljem države. Područja u blizini Sumija, Poltave i Mariupolja pogođena su u zračnim napadima, prenosi Reuters.

U većem broju gradova u jutarnjim su se satima oglasile sirene za uzbunu, uključujući Lavov, Lutsk, Uman i Rivne. U Kijevu se s izlaskom sunca situacija ponešto primirila.


7:02 Ukrajinska vojska objavila je da je ruskim snagama nanijela ozbiljne gubitke u dosadašnjim borbama. U priopćenju objavljenom u subotu ujutro tvrdi da je više od 3.500 ruskih vojnika poginulo, a gotovo 200 je zarobljeno. Tvrde i da su oborili 14 ruskih aviona i 8 helikoptera te da su uništili 102 tenka. Ove brojke nije bilo moguće neovisno potvrditi, a ruska strana dosad uopće nije izvještavala o vlastitim gubicima.


Eksplozije i borbe potresle su istok, zapad i jug Kijeva, gdje se ruski napad nastavio preko noći u opsadi koja je očito usmjerena na zauzimanje grada.

Stanovnici se skrivaju u skloništima i podzemnim stanicama. Navodno je jedna žena rodila u jednom od skloništa gdje se skrivala s drugim stanovnicima.

- Ova noć će biti najteža, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u obraćanju.

- Ove noći neprijatelj će upotrijebiti sva raspoloživa sredstva da slomi naš otpor. Ove noći krenut će u napad, rekao je.

Iako je Zelenski najavio najtežu noć, do pada Kijeva još nije došlo. On je tijekom noći, kako javlja agencija AP, odbio američku ponudu da ga evakuiraju iz Kijeva.

- Borba se odvija tu. Treba mi municija, a ne prijevoz, poručio je Zelenski čije je riječi AP-u prenio jedan neimenovani američki dužnosnik.

Ukrajinske oružane snage tvrde da su odbile ruske napade na vojnu bazu i na glavnu prometnicu u Kijevu.

image

Srušena zgrada u predgrađu Kijeva; Volodimir Zelenski i kolone Ukrajinaca koji bježe iz grada

AFP
image

Naoružani volonter u Kijevu

Daniel Leal/AFP

- Više od 50.000 ukrajinskih izbjeglica pobjeglo je iz svoje zemlje u manje od 48 sati - većina u Poljsku i Moldaviju, rekao je čelnik UN-ove agencije za izbjeglice Filippo Grandi, dodajući da se 'mnogo više njih kreće prema njezinim granicama'.

Rusko ministarstvo obrane tvrdi da su njihove snage preuzele kontrolu nad strateškim aerodromom u Hostomelu na sjeverozapadu, dok su stanovnici u Obolonu, oko deset kilometara sjeverno od centra Kijeva, snimili ruske tenkove.

image

Satelitska snimka helikoptera u Bjelorusiji

-/AFP
image

Satelitska snimka helikoptera i ratnih vozila u Bjelorusiji

-/AFP

Putin pozvao na vojni puč

Vladimir Putin pozvao je u petak ukrajinsku vojsku da svrgne svoje vodstvo, koje je označio kao 'bandu narkomana i neonacista koji su se smjestili u Kijevu i uzeli za taoce cijeli ukrajinski narod'.

Ugledni Rusi pridružili su se prosvjedima u Rusiji ili su se izjasnili protiv invazije, a najmanje 1800 ljo nudi je uhićena antiratnim skupovima. Među njima su pop zvijezde, voditelji emisija i novinski dopisnici koji su izašli u javnost unatoč profesionalnim i osobnim rizicima koje nosi neslaganje s Putinom.

image

Prazne police dućana u Lavovu

Kunihiko Miura/Yomiuri/The Yomiuri Shimbun via AFP
image

Redovi na benzinskoj postaji u Lavovu

Yuriy Dyachyshyn/AFP

Američko ministarstvo obrane priopćilo je da je ruski 'amfibijski napad' pokrenut na Mariupolj, obalni grad na jugoistoku Ukrajine.

Reuters sugerira da bi Rusija mogla biti isključena iz globalnog sustava bankovnog plaćanja Swift - korak koji su neke zemlje oklijevale poduzeti. Između ostalih sankcija, EU i Ujedinjeno Kraljevstvo pokrenule su zamrzavanje imovine Vladimira Putina i njegovog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova u inozemstvu - što je simbolično, no potez je uslijedio nakon poziva na akciju Volodimira Zelenskog koji je rekao: 'Kada bombe padaju na Kijev, to se događa u Europi, ne samo u Ukrajini. Kada projektili ubijaju naše ljude, oni ubijaju sve Europljane.'

image

Ukrajinski civili čekaju u redu da uđu u Rumunjsku

Daniel Mihailescu/AFP
image

Gužva na kolodvoru u Ukrajini

Aytac Unal/AFP

NATO će rasporediti dodatne trupe u zemlje istočne Europe koje su dio saveza, rekao je njegov glavni tajnik Jens Stoltenberg. Britanski ministri upozorili su da neće biti snaga koje idu u samu Ukrajinu kako bi se izbjegao 'egzistencijalni' rat između Rusije i Zapada.

Vijeće sigurnosti UN-a izglasalo je rezoluciju kojom se osuđuje ruska invazija na Ukrajinu. Za rezoluciju je glasovalo 11 država članica, tri su bile suzdržane (Kina, Indija i UAE), a jedna je bila protiv (Rusija). Kako je Rusija uložila veto, rezolucija nije potvrđena.

Vijeće Europe koje broji 47 nacija suspendiralo je 's trenutnim učinkom' Rusiju iz organizacijskog odbora ministara i parlamentarne skupštine u petak zbog njezine invazije na Ukrajinu.

Rusiji više neće biti dopušteno sudjelovati na ovogodišnjem natjecanju za pjesmu Eurovizije - organizatori kažu da bi njezino uključivanje moglo 'narušiti natjecanje'.

Biden Ukrajini šalje novac

Predsjednik Joe Biden naložio je američkom State Departmentu da u petak oslobodi 350 milijuna dolara vojne pomoći Ukrajini dok se brani od ruske invazija.

U memorandumu državnom tajniku Antonyju Blinkenu, Biden je naložio da se 350 milijuna dolara dodijeljenih Zakonom o inozemnoj pomoći odredi za obranu Ukrajine.

Agencija za Standars & Poor's (S&P) snizila je ukrajinski dugoročni kreditni rejting u stranoj i domaćoj valuti s "B" na "B-", navodeći rizike za gospodarski rast i financijsku stabilnost zemlje koji proizlaze iz krize s Rusijom.

Agencija S&P je izjavila kako bi mogla dodatno sniziti ocjene ako neizvjesnost koju predstavlja sukob dovede do smanjenja vanjske likvidnosti Ukrajine.

Tijek događaja pratili smo i jučer, kako su tekli iz minute u minutu pročitajte OVDJE.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 01:29