ZANIMLJIV PLAN

Golemi ruski konvoj u sekundi izbrisan s lica zemlje, Ukrajinci objavili fotke: ‘Doznali smo lokaciju...‘

Nakon što su ustanovili rutu neprijateljskog konvoja, Ukrajinci su minirali most na njihovom putu i organizirali zasjedu

Uništeni konvoj kod Izjuma

 Facebook/ Glavni stožer OS Ukrajine

Pojavile su se nevjerojatne snimke koje prikazuju posljedice zasjede ukrajinskih vojnika u koju je ranije ovoga tjedna upao ruski konvoj oklopnih vozila koji je išao od Harkiva do Izjuma, piše Daily Mail.

Snimke koje su objavile ukrajinska snage, prikazuju ostatke ruskih oklopnih vozila uništenih u velikoj eksploziji koju su izveli ukrajinski specijalci.

Rusija je ovaj tjedan poslala još svojih vojnika u okolicu Izjuma, udaljenog oko 30 km od regije Donbas gdje ukrajinske snage pružaju snažan otpor osvajačima, kazao je zapovjednik ukrajinske vojske oko Harkiva, Oleg Sinehubiv.

Kad su doznali destinaciju i rutu ruskog konvoja, ukrajinski su specijalci postavili eksploziv na ključnim pozicijama uzduž puta i ispod mosta te sve to detonirali kad je konvoj prolazio.

U eksplozijama je uništeno nekoliko vozila nakon čega su ukrajinski specijalci krenuli u 'neutraliziranje ruskih vojnika'.

Zasjeda se dogodila u trenutku kad ruske snage planiraju novu ofenzivu kako bi zauzele veliko područje na istoku Ukrajine dok rat ulazi u novu krvavu fazu.

'Naši su vojnici otkrili ruske Kamaz kamione i oklopna vozila Tiger i Ural koji su krenuli u pomoć ruskim snagama oko Harkiva', objavile su ukrajinske snage.

'Nakon što smo ustanovili rutu neprijateljskog konvoja, naši su specijalci odlučili da je most na njihovom putu najpogodnije mjesto za organiziranje zasjede. Izračunali smo najbolju lokaciju i potrebnu količinu eksploziva koji je postavljen i pomoću kojega je raznesena glavnina konvoja', pojasnili su.

'Naše bespilotne letjelice potvrdile su da je meta uništena te su naši vojnici krenuli u dovršavanje operacije.'

U izvješću se navodi i izjava guvernera Harkivske regije, koji je u ponedjeljak na društvenoj mreži Telegram objavio da je 'uništena velika kolona neprijateljske opreme i ljudstva koja je išla prema Izjumu'.

Očekuje se da će se bitka za istok Ukrajine pojačati u narednim danima, a obavještajni podaci sugeriraju da će ruske snage povučene iz okolice Kijeva uskoro ondje biti raspoređene zajedno s novim jedinicama iz Rusije.

Također se očekuje da će se najžešće borbe voditi oko grada Izjuma s obzirom da leži između Harkiva nedaleko ruske granice i regija Donjeck i Lugansk u Donbasu.

Američki obrambeni think tank smatra da će Rusi vjerojatno prvo pokušati zauzeti Izjum i Slovjansk, prije nego će pokušati okružiti velik dio ukrajinskog teritorija na jugoistoku.

image

Uništeni konvoj kod Izjuma

Facebook/ Glavni stožer OS Ukrajine

General Sir Richard Barrons, bivši britanski vojni zapovjednik, kaže: 'Rusi će pokušati dopremiti još ljudstva jer znaju da Ukrajinci na istoku imaju jako dobro utvrđene pozicije.'

Međutim, unatoč Putinovim pokušajima da nadvlada protivnika, vojni izvori u Kijevu inzistiraju na tome da će broj ruskih vojnika u toj istočnoj regiji zemlje, i dalje biti nedovoljan za pobjedu Rusije.

Istovremeno se pojavljuje sve više fotografija koje pokazuju da je rovovsko ratovanje i dalje glavna odlika ovog sukoba, dok se ukrajinske snage pripremaju za ruski juriš.

image

Uništeni konvoj kod Izjuma

Facebook/ Glavni stožer OS Ukrajine

Najbolje ukrajinske trupe ukopane su oko Donbasa otkako je Rusija napala regiju 2014., ali tjedni koji su pred nama, za njih će biti najveći izazov.

Ministarstvo obrane Ujedinjenog Kraljevstva jučer je upozorilo da će se borbe intenzivirati tijekom 'sljedeća dva do tri tjedna', signalizirajući novu fazu rata.

U međuvremenu, britanska vojna obavještajna služba danas je sugerirala da će Putinove trupe vjerojatno pokušati odsjeći ukrajinske gradove Kramatorsk i Kostiantinivka - od kojih je prvi nedavno bio meta ruskog raketnog napada kad je pogođen centar za evakuaciju civila - te će vjerojatno biti izloženi istoj razini nasilja kao i grad Buča.

image

Uništeni konvoj kod Izjuma

Facebook/ Glavni stožer OS Ukrajine

Ministarstvo obrane je izjavilo da 'široko rasprostranjeni raketni i topnički napadi i napori da se snage koncentriraju za ofenzivu' pokazuju povratak tradicionalnoj ruskoj vojnoj doktrini.

Ministarstvo obrane Ujedinjenog Kraljevstva je dodalo kako obrana Mariupolja trenutno zaokuplja značajan broj ruskih vojnika i opreme.

Taj je lučki grad pod stalnim ruskim bombardiranjem više od mjesec dana, nakon čega su Putinove kopnene snage ušle i zauzele teritorij.

image

Uništeni konvoj kod Izjuma

Facebook/ Glavni stožer OS Ukrajine

Ali ukrajinski borci u tunelima ispod napuštene čeličane postavljaju zasjede u stilu Staljingrada, prisiljavajući Ruse da troše više ljudstva i opreme.

Stručnjaci kažu da je pad Mariupolja, koji se smatra strateški vitalnim za ruske planove za napad na istočnu Ukrajinu, neizbježan.

No Ukrajinci u podzemnim bazama namjeravaju osvajanje te luke na Azovskom moru, napadačima otežati što je više moguće - a ruski planovi za napad na regiju Donbas bit će ozbiljno otežani ako preostale ukrajinske snage uspiju dobiti još vremena.

image

Uništeni konvoj kod Izjuma

Facebook/ Glavni stožer OS Ukrajine

Čeličana Azovstal utočište je ukrajinskim snagama koje su se ondje sklonile nakon izvješća da je Rusija upotrijebila kemijsko oružje.

Sada se čini da je plan branitelja da se bore protiv osvajača posve nalik gerilskom ratu pri čemu će veliku ulogu odigrati željezničke pruge, skladišta, peći na ugljen, tvornice, dimnjaci i tuneli.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 19:09