NAPETO

Gomilanje naoružanja na Mediteranu: Nakon Egipta, u spor Grčke i Turske uplela se još jedna država

Turska i Grčka spore se oko teritorijalnih voda bogatih energentima, a tenzije su dodatno narasle u ponedjeljak
Turski vojni brodovi u pratnji istraživačkog plovila Oruc Reis u blizini Antalyje
 TURKISH DEFENCE MINISTRY/AFP

Francuska će pojačati svoju vojnu prisutnost na istočnom Sredozemlju, najavio je u srijedu francuski predsjednik Emmanuel Macron, pozvavši Tursku da zaustavi istraživanje nafte i plina u spornim vodama koje je pojačalo tenzije s Grčkom.

Francuski čelnik je u razgovoru s grčkim premijerom Kirijakosom Micotakisom izrazio zabrinutost zbog „unilateralnog“ istraživanja, priopćila je Elizejska palača, dodavši kako ono mora prestati kako bi se omogućio dijalog između dviju članica NATO saveza.

Francuska će „privremeno pojačati“ svoju vojnu prisutnost na istočnom Mediteranu, dodaje se u priopćenju, „kako bi pratila situaciju u regiji i pokazala svoju odlučnost da se poštuje međunarodno pravo“.

Turska i Grčka spore se oko teritorijalnih voda bogatih energentima, a tenzije su narasle u ponedjeljak kad je Ankara poslala istraživački brod u sporni dio Sredozemlja, uz pratnju ratnih brodova, dan nakon što je Grčka potpisala sporazum s Egiptom.

Ministri vanjskih poslova Europske unije razgovarat će o tom pitanju na izvanrednom susretu u petak. Grčki ministar će se isti dan zbog toga u Beču susresti s američkim državnim tajnikom Mikeom Pompeom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. listopad 2020 07:22