SATELITSKE SNIMKE

Gomilanje ruskih snaga: Vojnici, tenkovi, avioni, brodovi... Jesu li prikupili sve za invaziju?

Neki analitičari kažu da nije jasno je li Rusija prikupila sve što treba za kopnenu invaziju, a drugi da su pomorski manevri možda varka

Satelitske snimke ruskih snaga kod ukrajinske granice i ruski tenkovi kod Rostova

 AFP

Rusija je nagomilala oko 100.000 vojnika na granici s Ukrajinom, ali poriče da planira invaziju. Opremljeni su svime, od tenkova i topništva do streljiva i zračnih snaga.

Oko 35.000 pripadnika ruskog osoblja stalno je stacionirano u blizini ukrajinskog teritorija, a u srijedu je rusko Ministarstvo obrane objavilo slike vojnih jedinica na putu do mjesta za obuku u Rostovu, blizu granice s Ukrajinom, prenosi BBC.

image

Satelitske snimke ruskih baza na ukrajinskoj granici

AFP

Neke novopridošle jedinice prešle su gotovo 6500 kilometara, skroz s ruskog Dalekog istoka. Prema većini procjena, broj ruskih vojnika raspoređenih oko Ukrajine - na sjeveru, jugu i istoku zemlje - iznosi oko 100.000.

No, prema jednoj ukrajinskoj procjeni, kako je izvijestio CNN, tamo se nalazi 106.000 kopnenih vojnika i 21.000 pripadnika mornarice i zračnih snaga, ukupno 127.000 ljudi.

image

Satelitske snimke ruskih baza na ukrajinskoj granici

AFP

Britanski premijer Boris Johnson u utorak je rekao: "Obavještajne službe su vrlo jasne da postoji 60 ruskih borbenih skupina na granicama Ukrajine", oko trećine od ukupnog broja dostupnih.

Pogled odozgo

Uz redovite ruske trupe, smatra se da se u ukrajinskim regijama Lugansk i Donjeck nalazi oko 15.000 ruskih separatista.

No, neki zapadni analitičari kažu kako nije jasno je li Rusija prikupila sve što joj je potrebno za kopnenu invaziju. Tako, primjerice, ukazuju na nepostojanje ljudstvom potpuno ekipiranih mobilnih terenskih bolnica u nekim područjima.

image

Satelitske snimke ruskih baza na ukrajinskoj granici

AFP

Dolazak medicinskog osoblja, kažu, mogao bi ukazivati da su spremni za napad.

Satelitske snimke, pak, pružaju neke dodatne tragove, piše BBC. Prisutnost trupa, kako se navodi, ponekad se može otkriti po boji šatora. Oni koji su useljeni se griju, snijeg na krovovima se otapa i odozgo izgledaju tamnije.

image

Ruski tenkovi kod Rostova

Russian Defence Ministry/handout/AFP

Oklopna vozila, pak, mogu se prepoznati po obliku, a tragovi guma ili blato ukazuju na to da se vozila kreću.

Jačanje snaga u Bjelorusiji

Ruske snage od nekoliko tisuća ljudi premještene su u Bjelorusiju - čiji predsjednik Aleksandar Lukašenko podržava Vladimira Putina - na zajedničku vojnu vježbu koja bi vrhunac trebala dosegnuti između 10. i 20. veljače.

Kijev, glavni grad Ukrajine, udaljen je manje od 150 kilometara od bjeloruske granice. Zapadni promatrači kažu da bi vježba, pod nazivom Allied Resolve, mogla poslužiti za uvježbavanje operacije protiv Ukrajine.

image

Ruski tenkovi kod Rostova

Russian Defence Ministry/handout/AFP

Za fotografije objavljene na internetu tvrdi se da prikazuju vojnu opremu, uključujući oklopna vozila, tenkove i raketne sustave, koji putuju prema tom području.

Rusija je najavila raspoređivanje naprednih borbenih zrakoplova Su-35 u Bjelorusiju, zajedno sa sustavima protuzračne obrane, streljivom i medicinskom potporom.

Pomorske vježbe na moru

Rusija također održava pomorske vježbe diljem svijeta, od Atlantika do Pacifika, koje će se protegnuti u veljaču, a u čemu sudjeluje 140 brodova i pratećih plovila, 60 zrakoplova i 10.000 ljudi.

image

Ruski tenkovi kod Rostova

Russian Defence Ministry/handout/AFP

Šest brodova ruske mornarice, sposobnih za iskrcavanje glavnih borbenih tenkova, osoblja i oklopnih vozila, prošlo je kroz La Manche na putu u Sredozemno moru, gdje će se također održati vježbe.

No, nije jasno jesu li možda Crno more i ukrajinska obala njihovo pravo odredište.

image

Ruski tenkovi kod Rostova

Russian Defence Ministry/handout/AFP

Neki analitičari smatraju da bi amfibijsko iskrcavanje ruskih snaga bilo iznimno teško pa da bi aktivnost pomorskih snaga mogla biti varka za odvlačenje ukrajinskih kopnenih snaga od vjerojatnijih ruta napada na kopnu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 22:07