KRIZA U UKRAJINI

GOMILANJE VOJNIH SNAGA NATO na ukrajinsku granicu šalje vojne avione

 AFP

>>> NOVO 18:53 NATO će na granicu svojih članica s Ukrajinom poslati svoje izviđačke vojne avione tipa Awacs kako bi bolje pratio što se zbiva u Ukrajini. Odobrenje za ovakav potez sve zemlje članice dale su u ponedjeljak, objavio je BBC pozivajući se na glasnogovornika Sjevernoatlantskog pakta.

'Svi će letovi biti isključivo u zračnom prostoru NATO-a', rekao je glasnogovornik.

Ovakav je potez stigao nekoliko dana uoči referenduma, koji organiziraju proruske snage na Krimu s ciljem odcjepljenja od Ukrajine. I Ukrajina i zapadne države takav su referendum unaprijed odbacile kao ilegalan.

----------------------------

17:45 Ruske su snage u posliijepodnevnim satima upale u ukrajinsku pomorsku vojnu bazu blizu krimskog grada Bakčisaraja pri čemu su otvorile paljbu iz automatskog oružja. Prema prvim informacijama, ozlijeđenih nije bilo, a ubrzo nakon pucnjave ukrajinski je zapovjednik s Rusima stupio u pregovore.

Nešto ranije danas, Rusi su preuzeli kontrolu nad vojnom bolnicom u glavnom gradu Krima Simferopolju, dok su u Sevastopolju započeli s razoružavanjem nekolicine Kijevu odanih vojnika.

----------------------------

SEVASTOPOLJ - Na Krimu se odbrojavaju posljednji dani prije povijesnog referenduma na kojem će se glasati za veću autonomiju i ostanak u sastavu Ukrajine ili pripajanje Ruskoj Federaciji. Sevastopolj je, osim po Crnomorskoj floti, poznat i kao najradikalniji grad poluotoka. Ovdje se uopće ne postavlja pitanje kako će glasati građani, pitanje je samo koliko će postotaka nedostajati do jednoglasne odluke o pripajanju Rusiji. U gradu je gotovo nemoguće vidjeti ijedan simbol Ukrajine, a ruske se zastave vijore na svakom koraku. Podrška se iskazuje u svim prilikama. U ponedjeljak je brod koji blokira ulaz u zaljev napustio svoju poziciju i zamijenila su ga dva remorkera.

Zadnja faza priprema

Tijekom noći vratio se i ponovno usidrio. Nitko ne zna o čemu se radilo, ali spekulira se da su tijekom noći došli jedan ili više brodova koji su dopremili nove vojnike i opremu. Rusija pojačava vojnu prisutnost na Krimu koji kontroliraju proruske paravojske i milicije, rekao je voditelj Centra za vojna i politička istraživanja Dmitro Timčuk. Prema njegovim informacijama, jedinice 18. samostalne pješačko-motorizirane brigade s trajnim sjedištem u Čečeniji nalaze se u bazi Crnomorske flote u Novorosijsku. Pripreme za premještanje na Krimu su u zadnjoj fazi. Roman Butko, krimski aktivist, izjavio je da je ruski vojni vrh počeo rotacije vojnika i časnika koji su bili stacionirani na Krimu.

Pojačan promet

Pretpostavlja se da do rotacije dolazi jer su se asimilirali s mještanima i pokazali slabost prema ukrajinskim kolegama u krimskim bazama. Veliki desantni brod ruske Sjeverne flote Georgija Pobedonosets, po njegovim riječima, trebao je dopremiti prvu skupinu od 400 vojnika u Sevastopolj.

Je li se to dogodilo pod okriljem noći, nije poznato, ali je činjenica da je pojačan promet vojnih vozila na lokalnim cestama te da su tenzije oko blokiranih ukrajinskih baza sve veće.

Na nekim je bazama postavljen videonadzor s online prijenosom.

Na taj se način ukrajinske jedinice pokušavaju zaštititi od upada kao što se dogodilo prije nekoliko dana kad je kamionom probijen ulaz u bazu. U Simferopolju je ukrajinsku vojnu bolnicu preuzelo dvadesetak članova samoobrambenih snaga. Tom je prilikom kompletno osoblje maknuto s odjela. U Jevpatoriji je razoružana ukrajinska baza. Sve naoružanje je pohranjeno u skladišta koja su zatim zaključana i stavljena pod stražu.

Nepoznato mjesto

Na Krimu su u posljednja 24 sata zaredale otmice. Zapovjednik ukrajinske vojne jedinice, pukovnik Volodimir Sadovnik, otet je u Bakčisaraju u nedjelju.

Nakon što je otišao na ručak, gubi mu se svaki trag. Načelnik stožera, pukovnik Serhij Hunder, obavijestio je medije da je Sadovnik u ponedjeljak ujutro kontaktirao svoju ženu. Rekao je da je sve u redu s njim, ali da je zadržan na nepoznatom mjestu. Nestale su i dvije aktivistice Euromajdana, Oleksandra Riazhtseva i Katerina Butko.

Njih su zadržali pripadnici samoobrambenih odreda na graničnom punktu Perekopsk. Pretpostavlja se da je i novinarka Tyzhden.ua Olena Maksimenko također oteta i odvedena u nepoznatom smjeru.

Zbog otmica, ali i sve većih tenzija većina novinara, naročito zapadnih, osjeća se dosta ugroženo. Inače tijekom dana prazan hotel danas je bio prepun. Svi žele biti u kontaktu s nekim i na teren odlaze u većim skupinama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 15:07