POTRES NA TRŽIŠTU

GOOGLE JE OBJAVIO DA PREKIDA SURADNJU S HUAWEIJEM Što ta odluka zapravo znači za sve korisnike koji imaju mobitele tog kineskog proizvođača?

 
Huawei Mate X
 Jason Lee / REUTERS

Google je u nedjelju izazvao pravi potres na tržištu smartphonea kad je donio odluku o prekidu suradnje s kineskim tehnološkim divom Huaweijem u području prijenosa hardwarea, softwarea i svih tehnoloških usluga, osim onih čije "open source" licence određuju da su dostupne u javnoj domeni.

No, to ne znači da trenutni korisnici Huaweijevih smartphonea i ostalih uređaja trebaju paničariti. Kako navodi Reuters, oni će i dalje moći koristiti, ažurirati i skidati aplikacije preko Googlea, rekao je glasnogovornik američke tehnološke kompanije.

- Za korisnike naših usluga Google Play i zaštite iz Google Play Protecta te usluge će i dalje funkcionirati na Huaweijevim uređajima - rekao je glasnogovornik.

Dodatne detalje nije otkrivao, samo je kazao da se razmatraju implikacije odluke koja je donesena.

No, problem nastaje za korisnike budućih modela i verzija Huaweijevih pametnih telefona - oni koji će i dalje koristi operativni sustav Android izgubit će pristup Google Play Storeu, Gmailu i YouTubeu, kao i internet pregledniku Chrome.

- Huawei će moći koristiti samo javno dostupne verzije Androida i neće imati pristup Googleovim servisima i aplikacijama - rekao je izvor iz Googlea za Reuters.

iz Androida su na Twitteru također potvrdili da će usluge Google Playa i Google Play Protecta i dalje funkcionirati za postojeće korisnike.

Zabrana onima koji će tek postati vlasnici Huaweija

Ova odluka Googlea odnosi na sve one koji će tek postati vlasnici mobitela koje proizvodi Huawei, piše Slobodna Dalmacija. Dakle, sve buduće verzije pametnih telefona izvan Kine izgubit će pristup popularnih Googleovim aplikacijama. Dakle - odluka Googlea odnosi se na mobitele koji će se tek proizvesti od datuma koje američki tehnološki div odredi, nakon čega će Huawei obavijestiti kupce.

Tehnički gledano, budući korisnici telefona Huawei mogli bi ovaj problem riješiti, ako i kad do njega dođe, tako da sami naknadno nadograde sustav (jer im se to više neće događati automatski), na način da instalacijom Gapps paketa dođu do istih mogućnosti koje imaju vlasnici mobitela nekih drugih proizvođača.

Huawei već godinama radi na razvoju vlastitog sustava, za slučaj potpune nemogućnosti korištenja softverske podrške iz SAD-a. Dijelovi te tehnologije poput pružanja e-maila, kartografije te drugih servisa koji zamjenjuju npr. Office ili slične pakete već su u upotrebi u Kini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 18:49