ANKETA

Gorbačov Rusima omraženiji i od Staljina, najomiljenija ličnost iz vremena SSSR-a im je Gagarin

Povodom 30. obljetnice pada SSSR-a provedeno je ispitivanje o tome što Rusi misle o povijesnim ličnostima sovjetske ere

Mihail Gorbačov

 Sergey Guneev/AFP

Najnovija anketa organizirana povodom 30. godišnjice pada SSSR-a otkrila je da Rusi bivšeg predsjednika Mihaila Gorbačova smatraju najomraženijom osobom iz sovjetske ere, piše Russia Today. Gorbačov je po omraženosti čak ispred Josifa Staljina.

Studija, koju je proveo Ruski državni centar za istraživanje javnog mnijenja (WCIOM), također je otkrila da je za današnje građane Rusije astronaut Jurij Gagarin, prvi čovjek u svemiru, najomiljeniji čovjek sovjetske ere.

Od 1600 ispitanih ljudi, 20 posto ih je navelo Gorbačova kao najomraženiju osobu sovjetske ere, daleko ispred svih ostalih.

Gorbačov je vodio SSSR od 1985. do njegovog raspada 1991. i smatra se jednom od najvažnijih povijesnih ličnosti 20. stoljeća. Međutim, iako uživa pozitivnu reputaciju izvan zemlje, u Rusiji se na njega drugačije gleda. Mnogi ga okrivljuju za postsovjetsku ekonomsku krizu koja je dovela do dramatičnog pada životnog standarda, kao i niži status Moskve na svjetskoj sceni.

Iza Gorbačova na ljestvici najomraženijih, obojica s 11 posto, nalaze se tri sovjetska teškaša: Staljin, njegov brutalni šef tajne policije Lavrentij Berija i Staljinov nasljednik Nikita Hruščov.

Utvrđeno je da je Staljin, koji je vodio državu od 1924. do svoje smrti 1953., posebno nepopularan među osobama mlađima od 25 godina (19 posto).

O bivšem generalisimusu, koji je doveo Sovjetski Savez do pobjede u Drugom svjetskom ratu, moderni Rusi imaju podijeljeno mišljenje. Za neke je on heroj, a za druge je tiranin koji je vodio represivni režim. Ova podjela jasno je vidljiva i na listi najomiljenijih osoba sovjetske ere gdje je zauzeo treće mjesto.

Osim Staljina (20 posto), najpopularniji ljudi su bili Gagarin (41 posto), general iz Drugog svjetskog rata Georgij Žukov (22 posto) i bivši vođa Leonid Brežnjev (9 posto).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 13:19