OBLJETNICA KATASTROFE

Gordan Grlić Radman na trećoj međunarodnoj konferenciji za pomoć Libanonu

Ministar je u svom obraćanju istaknuo kako je Vlada RH nakon eksplozije u Bejrutu uputila žurnu pomoć
Gordan Grlić Radman
 Ivo Ravlic/Cropix

Hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman sudjelovao je u srijedu na trećoj međunarodnoj konferenciji za pomoć Libanonu na kojoj je podsjetio da je i hrvatska vlada priskočila u pomoć nakon prošlogodišnje razorne eksplozije u Bejrutu, priopćeno je iz MVPEI-ja.

Međunarodna konferencija za pomoć i podršku stanovništvu Libanona održana je u virtualnom formatu, na godišnjicu snažne eksplozije u bejrutskoj luci, uz predsjedanje francuskog predsjednika Emmanuela Macrona i potporu Ujedinjenih naroda te sudjelovanje niza šefova država, vlada i ministara, kao i čelnika međunarodnih institucija te organizacija civilnog društva.

Grlić Radman u svom je obraćanju pozdravio održavanje konferencije na visokoj razini, istaknuvši kako je Vlada RH nakon eksplozije u Bejrutu uputila žurnu pomoć u obliku osobne zaštitne opreme te humanitarnu i razvojnu pomoć putem Svjetskog programa za hranu, te Programa za razvoj UN-a koji je u završnoj fazi financiranja.

Podsjetio je da je Hrvatska ranije pomogla razvojnim projektima potpore sirijskim izbjeglicama koji su smješteni u Libanonu, s posebnim naglaskom na osnaživanje žena i obrazovanje djece.

Na konferenciji je pozvano na žurno formiranje stabilne i funkcionalne vlade koja će provesti nužne reforme u smjeru istinskog oporavka libanonskog društva i gospodarstva nakon dugogodišnje društvene i gospodarske krize, dodatno naglašene pandemijom koronavirusa.

Europska unija do sada je prikupila ukupno 170 milijuna eura kao odgovor na hitne potrebe nakon prošlogodišnje eksplozije, navodi se u priopćenju.

U eksploziji u bejrutskoj luci prije godinu dana poginulo je više od 190 ljudi, ranjeno oko 6000, a raseljeno još 300.000.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 22:21