IZRABLJIVANJE

Gorke jagode s juga Europe: ‘Znate li što se dogodi ako u vreću ubacite jednu trulu?‘

‘Onaj tko u košaricu ubaci trulu jagodu mora ići kući ili čak ne smije raditi cijeli dan. Još uvijek ne znamo kolika nam je zarada‘
 Bert Vandenbroucke
‘Onaj tko u košaricu ubaci trulu jagodu mora ići kući ili čak ne smije raditi cijeli dan. Još uvijek ne znamo kolika nam je zarada‘

Pokrajina Huelva na jugu Španjolske godišnje izvozi oko 300.000 tona jagoda. Bez radnika iz Maroka i drugih afričkih zemalja berba ne bi bila moguća, ali uvjeti u kojima oni žive i rade su, najblaže rečeno, nehumani, piše Deutsche Welle.

Jagode dokle pogled seže i miris koji je toliko intenzivan da je gotovo neugodan. Na putu koji ide kroz polje je kamion hladnjača. Na polju je dvadesetak od gotovo 100.000 sezonskih radnika koji tijekom sezone ovdje beru jarko crvene plodove.

Među njima je i Fatima: „U Maroku je teško. Sezonski radnici tamo zarađuju samo 6,5 eura dnevno – u Španjolskoj preko 40."

Zbog trule jagode manja zarada

Fatima je otkazala dogovoreni intervju, jer joj je šef rekao da ne smije razgovarati s novinarima. Odgovore je poslala preko audio-poruke. Na pitanj...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. prosinac 2025 15:35