PROMJENE NA FILIPINIMA

Gospođa sa 2700 pari cipela svojevremeno je šokirala svijet. Sada na scenu stupa njezin sin

Predsjednički su izbori za tjedan dana, a očekuje se da će dvije neugodne karakteristike moderne demokracije u zemlji...

Ferdinand ”Bongbong” Marcos Jr.

 Artur Widak/AFP

Imelda Marcos na Zapadu je postala simbol između ostalog i zato što je imala - 2700 pari cipela, a neki izvori govore i o 3000. Simbol diktatorskog gubitka kontakta s realnošću. Njezin suprug Ferdinand bio je, kako britko i briljantno piše Wikipedija, "pravnik, diktator i kleptokrat koji je bio 10. filipinski predsjednik od 1965. do 1986. godine". Nije voljno otišao s vlasti, takvi to ne rade, pobjegao je pod američke skute. Sudski je naknadno utvrđeno da je s Imeldom izvukao nekoliko milijardi dolara iz filipinske ekonomije. Koštaju te cipele, izbirljiva je bila gospođa. A znamo da su ženama cipele važne.

image

Imelda Marcos

Ted Aljibe/AFP

"Predsjednički su izbori za tjedan dana, a očekuje se da će dvije neugodne karakteristike moderne demokracije u zemlji - dinastija i dezinformacije - oblikovati rezultat", piše utjecajna analitička kuća Eurasia Group. Prema posljednjim anketama, pobjedu bi mogao odnijeti Ferdinand Marcos. Ali mlađi, tatin sin, punog imena Ferdinand Romualdez Marcos Jr., poznat kao Bongbong Marcos. Već ovo potonje budi određene antipatije, sumnje da ne kažem. Ali, biračko tijelo ima vlastiti smjer razmišljanja. Slučaj dobiva ekstenziju kad se zna da mu je kandidatkinja za potpredsjednicu Sara Duterte, kći dosadašnjeg predsjednika Rodriga. Poznatog po odluci da svatko smije ubiti dilera drogom, što je dovelo do niza ubojstava uz mnoge žrtve koje nisu bile dileri.

image

Ferdinand "Bongbong" Marcos Jr.

Artur Widak/AFP

Reuters prenosi kako je dio stanovništva, žrtava krvavih godina diktatorske vladavine, zgrožen idejom da se na čelo države vrati Marcos, ali stručnjaci ističu da je riječ o procesu koji je počeo još 1990-ih godina kad je obitelji dopušten povratak u zemlju. Tada je počeo proces čišćenja "lika i djela" obitelji kako bi se s vremenom mogla vratiti na čelo države u kojoj imaju trajnu podršku na sjeveru. Na ruku im ide i demografska slika u zemlji jer većina birača na izborima 9. svibnja ima manje od 30 godina i za zloglasnu je diktaturu samo čula.

Jug, njima nesklon, podržava obitelj Duterte.

Eurasia Group tumači da su dinastije, ne samo ove dvije, obilježje filipinske politike, a posljednjih su godina ojačale utjecaj. Istraživanje mrežne stranice Rappler pokazuje da takozvane "debele" dinastije - gdje nekoliko članova istodobno obnaša izborna mjesta - sada kontroliraju 29 posto lokalnih ureda, 80 posto guvernera i dvije trećine mjesta u Kongresu. Dva sina Duterte se natječu za mjesto u Kongresu i poziciju gradonačelnika, a Bongbongov se sin već priprema da bude politički nasljednik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 12:28