U ZATVORU BILI 18 GODINA

‘Gospodo, vrijeme je, idete na vješala!‘: U Japanu pogubili trojicu osuđenika, termin im obznanili netom prije izvršenja

Japan i Sjedinjene Američke Države jedine su članice skupine G7 razvijenih zemalja koje još uvijek imaju smrtnu kaznu

Prosvjed protiv smrtne kazne

 Afp/Profimedia

Japan je u utorak objesio tri zatvorenika, što su bila prva smaknuća u zadnje dvije godine, a vlada je priopćila da je potrebno zadržati smrtnu kaznu zbog kontinuiteta "svirepih zločina".

Japan je jedna od rijetkih razvijenih zemalja koja još uvijek ima smrtnu kaznu, a javna potpora tome i dalje je visoka unatoč međunarodnim kritikama, koje dolaze posebno od strane skupina za ljudska prava.

Trenutačno u Japanu ima više od 100 osoba koje su osuđene na smrt, većina njih zbog masovnih ubojstava. Pogubljenja se izvršavaju vješanjem i to obično dugo vremena nakon izricanja presude.

Jedan od trojice pogubljenih u utorak bio je 65-godišnji Yasutaka Fujishiro, koji je 2004. godine čekićem i nožem ubio svoju 80-godišnju tetku, dva bratića i četvero drugih osoba, izjavila je glasnogovornica ministarstva pravosuđa za AFP, kako prenosi The Telegraph.

Druga dvojica su 54-godišnji Tomoaki Takanezawa, koji je 2003. ubio dvojicu službenika u računalnoj igraonici te njegov suučesnik Mitsunori Onogawa (44).

'Ukidanje bi bilo neprimjereno'

Ova smaknuća su prva otkad je u listopadu premijer Fumio Kishida preuzeo dužnost.

"Zadržati smrtnu kaznu ili ne važno je pitanje koje se tiče temelja japanskog kaznenog pravosuđa", rekao je zamjenik glavnog tajnika premijerova ureda Seiji Kihara.

"S obzirom na to da se svirepi zločini događaju jedan za drugim, potrebno je pogubiti one čija je krivnja iznimno teška pa bi ukidanje smrtne kazne bilo neprimjereno".

image

Iwao Hakamada

Kazuhiro Nogi/AFP

Istovremeno, članovi Japanskog saveza odvjetničkih komora "snažno prosvjeduju" zbog pogubljenja, naveo je u priopćenju predsjednik tog tijela Tadashi Ara.

Ara je pozvao vladu da "ukine smrtnu kaznu i zaustavi sva pogubljenja dok se ona ne ukine".

Japan je pogubio tri zatvorenika osuđena na smrt 2019. i njih 15 u 2018. godini, uključujući 13 osoba iz kulta Aum Shinrikyo, koji je izveo smrtonosni napad sarinom na podzemnu željeznicu u Tokiju 1995. godine.

Već desetljećima vlasti osuđenicima na smrt priopćuju da će kazna biti izvršena samo nekoliko sati prije pogubljenja.

Dva zatvorenika trenutačno tuže vladu zbog tog sustava, za koji tvrde da je protuzakonit i izaziva psihički stres.

Također traže odštetu od 194.000 dolara za nevolje uzrokovane životom u neizvjesnosti u vezi datuma pogubljenja.

U prosincu 2020. godine najviši japanski sud poništio je presudu kojom se onemogućuje ponovno suđenje čovjeku koji je opisan kao osuđenik s najdužim 'stažom' smrtne kazne na svijetu, što je probudilo novu nadu za tog sada već 85-godišnjaka.

Živi sa smrtnom kaznom više od pola stoljeća

Iwao Hakamada živi s presudom smrtne kazne više od pola stoljeća, nakon što je 1968. godine osuđen zbog pljačke i ubojstva svog šefa, njegove supruge i njihovo dvoje djece, tada tinejdžera.

No, on i njegove pristaše kažu kako je priznao zločin tek nakon navodno brutalnog policijskog ispitivanja koje je uključivalo i premlaćivanje te da su dokazi u tome slučaju podmetnuti.

U cijelom svijetu najmanje 483 osobe pogubljene su prošle godine u 18 zemalja, navodi organizacija za zaštitu prava Amnesty International.

To je pad od oko četvrtine u odnosu na prethodnu godinu i odgovara trendu pada od 2015.

No, ta brojka ne uključuje "tisuće" pogubljenja za koje se vjeruje da su izvršena u Kini, zemlji koja takve podatke drži u tajnosti, kao i Sjeverna Koreja i Vijetnam.

Japan i Sjedinjene Američke Države jedine su članice skupine G7 razvijenih zemalja koje još uvijek imaju smrtnu kaznu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:48