NJEMAČKA

Gosti desničarskog AfD-a u Bundestagu napadali zastupnike

Napadi su snimani i nakon toga su se pojavili na internetskim stranicama koje su poznate po negiranju koronavirusa
Berlin
 Odd Andersen/AFP

Parlamentarni gremiji Bundestaga pokrenuli su u četvrtak postupak ispitivanja okolnosti pod kojima su u zgradu parlamenta tijekom rasprave o Zakonu o zaštiti protiv epidemija, na poziv zastupnika desničarske Alternative za Njemačku (AfD), upali posjetitelji koji su uznemiravali zastupnike.

Tzv. Vijeće starijih njemačkog parlamenta Bundestaga, u kojem sjede predstavnici zastupničkih klubova s bogatim parlamentarnim iskustvom, u četvrtak će raspravljati o incidentu koji se dogodio tijekom jučerašnje sjednice parlamenta, na kojoj se glasalo o izmjenama zakona o borbi protiv epidemije, kojima se zakonski reguliraju mjere protiv širenja pandemije koronavirusa.

Nekoliko gostiju Bundestaga, za koje se pretpostavlja da pripadaju desničarskoj sceni protivnika mjera protiv širenja pandemije koronavirusa, verbalno je napalo nekoliko zastupnika, između ostalog i ministra unutarnjih poslova Petera Altmaiera.

Napadi su snimani i nakon toga su se pojavili na internetskim stranicama koje su poznate po negiranju koronavirusa i širenju teorija zavjera.

Naknadno je ustanovljeno da su napadači u zgradu Bundestaga ušli kao gosti nekoliko zastupnika populističke, desničarske stranke Alternativa za Njemačku (AfD).

Zastupnički klub AfD-a je najavio da će „provjeriti ove tvrdnje“.

Klubovi traže zaštitu parlamentarne demokracije

Zastupnički klubovi vladajućih demokršćana i socijaldemokrata postavili su hitan zahtjev za održavanje aktualnog sata u parlamentu pod nazivom „Osuditi uznemiravanje zastupnika – zaštiti parlamentarnu demokraciju“.

Unutarnjopolitički glasnogovornik zastupničkog kluba demokršćanske Unije CDU/CSU Mathias Middelberg zatražio je „odlučne poteze“ protiv AfD.

„Tko u Bundestag prokrijumčari osobe kojima cilj nije posjet parlamentu nego agitacija, taj mora računati s posljedicama“, rekao je Middelberg koji je zatražio da se pojedinim zastupnicima AfD-a zabrani pozivanje gostiju na plenarne sjednice.

Za vrijeme glasanja o Zakonu o zaštiti od epidemija u blizini Bundestaga su održavani prosvjedi protiv mjera zaštite od koronavirusa koje je policija prekinula zbog nepridržavanja tih istih mjera.

Na prosvjedima su iznova uočeni simboli radikalno desne scene i tzv. Građana Reicha koji ne priznaju SR Njemačku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. listopad 2021 11:38