PRONAŠLI GMAZA

Gotovo 100 godina širila se legenda o krokodilu, mit je napokon potvrđen: ‘Nevjerojatno otkriće!‘

Mit je nastao 1920., a kaže da se vojnik vratio s bojišnice u Prvom svjetskom ratu sa lešinom krokodila koju je donio u osnovnu školu

Učenici škole u Walesu uz izložak krokodila

 Rhondda Cynon Taf Council/cover Images/instarimages.com/Instar Images/Profimedia

Ostaci krokodila stari više od 120 godina pronađeni su ispod poda u jednoj osnovnoj školi u Južnom Walesu. Time je, kako javlja britanski Daily Telegraph, potvrđena legenda koja se među učenicima, ali i samim zaposlenicima, širila generacijama.

Mit je nastao 1920., a kaže da se vojnik vratio s bojišnice u Prvom svjetskom ratu s lešinom krokodila koju je donio u osnovnu školu Ysgol Gynradd Gymraeg Bodringallt.

Reptil je tada izložen prije nego što je, u međuratnim godinama, stavljen na sigurno mjesto kako bi se izbjegla buduća oštećenja. Otada je njegovo postojanje bilo samo mit, sve dok 2019. radnici nisu krenuli s renoviranjem škole te su sasvim slučajno nabasali na ostatke krokodila. Nakon dvije godine konzervacije i istraživanja, ostaci krokodila ponovno su izloženi, javlja Telegraph.

Postupak je bio složen. Konzervatorica dr. Victoria Purewal i umjetnica specijalizirana za povijest prirodnih znanosti Annete Marie Townsend polako su i precizno čistili kosti i zube reptila duljeg od metra i pol. Uklonili su zemlju i svaku nečistoću s tijela. Upotrebom potpornih vijaka uspjeli su definirati njegov izgled, s obzirom na to da je dio tijela, poput jedne noge i dijela repa, nedostajao. Konzervatorice su posao završile uoči Božića te je reptil izložen s drugim pronađenim kostima i ostacima.

image

Učenici škole u Walesu uz izložak krokodila

Rhondda Cynon Taf Council/cover Images/instarimages.com/Instar Images/Profimedia

Iako nema nikakvih jasnih informacija što se krokodilu izvorno dogodilo, njegova je lešina tijekom godina pretrpjela veliku štetu. Ipak, znanstvenici su svojim metodama uspjeli doći do podatka da je rođen oko 1900. godine, što bi značilo da je fosil danas star oko najmanje 120 godina.

- Mislio sam da je to samo jedan stari mit, sve do tog četvrtka kada sam krenuo provjeriti kako teku radovi. Na podu je bila položena polovica krokodila - ispričao je, a prenosi Telegraph.

Gradske vlasti komentirale su kako je otkriće krokodila "apsolutno nevjerojatno" te je "posljednja stvar na koju bi radnici pomislili kada su krenuli u renoviranje".

image

Učenici škole u Walesu uz izložak krokodila

Rhondda Cynon Taf Council/cover Images/instarimages.com/Instar Images/Profimedia

- Oduševljena sam što je konzervacija napokon završena i što je legendarni krokodil, o kojem se širilo toliko glasina, napokon izložen javnosti. Zahvaljujem konzervatorima na njihovom radu. Njihove analize pokazale su da krokodil potječe s kraja 19. stoljeća. Hvala svima uključenima - kazala je vijećnica Joy Rosser iz Kabineta za obrazovanje i inkluzivnost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 12:34