KAKAV PREOKRET

Gotovo 20 godina borio se protiv smrtne kazne koju je dobio. Na dan pogubljenja stigla mu je velika vijest!

Nakon što je proteklih 20 godina proveo boreći se za život jer mu je izrečena smrtna kazna, stigla je nova odluka.

Julius Jones

 Handout/AFP

Nakon što je proteklih 20 godina proveo boreći se za život jer mu je izrečena smrtna kazna, guverner Oklahome Kevin Stitt promijenio je kaznu Juliusu Jonesu iz smrtne kazne u doživotni zatvor bez mogućnosti uvjetnog otpusta i to baš na dan kada je Jones trebao biti pogubljen.

"Nakon razmatranja i pregleda materijala koje su predstavile obje strane, odlučio sam preinačiti kaznu Juliusa Jonesa u doživotni zatvor bez mogućnosti uvjetnog otpusta", rekao je Stitt, prenosi ABC News.

Tome je prethodila odluka Saveznog žalbenog suda koji je odbio Jonesovu posljednju žalbu, a to je značilo da je odluka o poštedi njegova života samo na guverneru Oklahome. Datum pogubljenja Jonesa bio je određen za 18. studenog, no upravo je danas guverner Oklahome donio novu odluku.

U rujnu je Odbor za pomilovanje i uvjetni otpust Oklahome dao preporuku Stittu da Jonesovu kaznu preinači u doživotni zatvor s mogućnošću uvjetnog otpusta. Stitt je tada rekao da je čekao ročište o pomilovanju kako bi donio odluku.

Jonesova majka, Madeline Davis-Jones, rekla je da je odluka Odbora njezinoj obitelji dala nadu. Jonesova sestra Antoinette izjavila je u rujnu da je njezin brat bio miran kad je čuo preporuku Odbora za uvjetni otpust.

"Rekao je - dobro sam. Bit ću još bolje kad izađem i sve vas zagrlim, i kada ćemo moći početi pomagati u tome da promijenimo svijet", rekla je Antoinette Jones.

Ubojstvo biznismena

Julius Jones imao je samo 19 godina kada je uhićen zbog ubojstva biznismena Paula Howella 1999. godine, a osuđen je na smrt 2002. godine. Uslijedila su desetljeća intenzivnog rada njegova odvjetničkog tima. Jones (41) veći je dio života proveo iza rešetaka. Prije nego što je završio u zatvoru, prijatelji i profesori poznavali su ga kao srednjoškolskog košarkaša koji je bio stipendist na Sveučilištu Oklahoma.

A onda se sve promijenilo 1999. kada je Howell (45) upucan na prilazu obiteljske kuće nakon krađe automobila u bogatom predgrađu Oklahome. Howellov automobil je nestao, a njegova sestra Megan Tobey bila je jedini očevidac.

Megan je počinitelja opisala kao mladog crnca koji je nosio crvenu maramu, bijelu košulju i kapu. Nije mogla identificirati lice počinitelja jer je ono bilo prekriveno.

Dva dana nakon što je Howell ubijen, policija je pronašla njegov automobil parkiran na parkiralištu jedne trgovine. Kasnije su saznali da je čovjek po imenu Ladell King dobio ponudu da proda automobil.

King je istražiteljima otkrio da su ga dvojica muškaraca, Chris Jordan i Julius Jones, zamolili da im pomogne prodati ukradeni automobil.

"Ladell je odradio intervju s glavnim detektivima zaduženima za ovaj slučaj. Policiji je rekao da je u noći kad se dogodio zločin u njegov stan došao tip po imenu Chris Jordan. Nekoliko minuta kasnije, prema njegovim riječima, stigao je i Julius Jones", rekao je odvjetnik Dale Baich u intervjuu iz 2018. godine.

King je optužio Jordana da je bio vozač te je tvrdio da su on i Jones tada htjeli ukrasti upravo tu vrstu automobila, ali i da je Jones bio taj koji je upucao Howella.

I Ladell King i Christopher Jordan usmjeravali su pozornost policije na obiteljsku kuću Juliusa Jonesa, kao mjesto na kojem se nalaze inkriminirajući predmeti. Istražitelji su, potom, pronašli pištolj zamotan u crvenu maramu u Jonesovoj obiteljskoj kući. Sljedećeg dana, Jones je uhićen zbog teškog ubojstva.

Jonesovi odvjetnici pak tvrde da je dokaze koje je policija pronašla mogao podmetnuti sam Jordan. Kažu da je Jordan ostao u Jonesovoj kući noć nakon ubojstva, no Jordan je te tvrdnje negirao tijekom suđenja. Jones je također rekao da je nevin te da mu je sve 'smjestio' pravi počinitelj, koji je bio njegov poznanik.

U godinama koje su uslijedile nakon toga, tim koji je branio Jonesa tvrdio je da su ključnu ulogu odigrali rasna pristranost i pogrešni koraci njegova tadašnjeg odvjetničkog tima. Oni su nakon toga Odboru za uvjetni otpust poslali snimljene izjave pod zakletvom te video intervjue sa zatvorenicima koji su dijelili ćeliju s Jordanom. Na snimkama su izjavili da su navodno čuli Jordana kako priznaje Howellovo ubojstvo.

"Chris Jordan ostaje pri svom stajalištu da je njegova uloga u smrti Paula Howella bila ta da je bio suučesnik Juliusu Jonesu. Gospodin Jordan je iskreno svjedočio pred porotom te ne priznaje nikakvo 'priznanje' bilo kome", izjavio je Jordanov odvjetnik Billy Bock u rujnu.

Jordan je odslužio 15 godina zatvora prije nego što je pušten na slobodu.

U slučaj se uključila i Kim Kardashian

Jonesova je priča ponovno došla u središte pozornosti kada je slavna zvijezda Kim Kardashian skrenula pozornost javnosti na njegov slučaj. Kardashian je glasno vodila kampanju za oslobađanje brojnih muškaraca i žena koji su bili osuđeni na smrtnu kaznu te je tražila reformu zatvorskog sustava.

Antoinette Jones rekla je da se Kim Kardashian potrudila pomoći njezinu bratu.

"Sjela je i sredila slučaj mog brata. To znači da je ona zapravo obavila sav posao. Ona se vratila i provjerila određene stvari te je ukazala na određene stvari", rekla je Jones.

"Kad mi je rekla da je mogla otići vidjeti mog brata, osjećala sam se kao da je uzela dio njega i donijela nam ga jer smo se tada osjećali kao da je on tamo s nama", prisjetila se Jones, prenosi ABC News.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 18:56