TERORIZAM

‘Gotovo čitav grad je uništen, imamo mnoštvo mrtvih‘: Džihadisti izveli nezapamćeni pokolj u Mozambiku

Vlada je potvrdila napad i rekla da su sigurnosne snage pokrenule operaciju kako bi otjerale pobunjenike
Policija u Mozambiku, arhivska fotografija
 Alfredo Zuniga/AFP

Oko 180 ljudi, među kojima strani radnici, zatočeni su već treći dan u hotelu u Palmi dok traje džihadistički napad na taj grad na sjeveroistoku Mozambika, doznaje se u petak od radnika i sigurnosnih izvora.

Vojska je pokušala zrakom evakuirati radnike na sigurno s tog područja na kojemu se gradi veliko plinsko postrojenje u kojemu sudjeluje francuska kompanija Total, rekli su radnici.

Džihadisti su počeli napad u srijedu poslijepodne nagnavši prestrašene stanovnike da potraže sklonište u obližnjoj šumi, a radnike da se sklone u hotel Amarulu.

Vlada je potvrdila napad i rekla da su sigurnosne snage pokrenule operaciju kako bi otjerale pobunjenike.

Napad se dogodio na dan kada je francuska kompanija objavila da nastavlja radove na izgradnji plinskog postrojenja koje treba proraditi 2024.

Total je glavni ulagač u projekt u kojemu još sudjeluju talijanski Eni i američki ExxonMobil.

"Gotovo čitav grad je uništen. Velik je broj mrtvih", rekao je u telefonskom razgovoru u petak radnik koji je bio evakuiran. Nije rekao ništa o eventualnim žrtvama ni odakle su.

Drugi radnik je rekao da su helikopteri u petak nadlijetali hotel pokušavajući uspostaviti "koridor za evakuaciju oko 180 ljudi zatvorenih u hotelu".

Na kratkoj videosnimci objavljenoj na društvenim mrežama koja nije provjerena, čuje se glas nepoznate osobe koja kaže da je situacija u Palmi "kritična" i da u hotelu više nema hrane.

Palma je oko 1800 km sjeveroistočno od Maputa u pokrajini bogatoj plinom Cabo Delgadu, gdje se vlasti od 2017. bore s oružanom pobunom.

image
Prizor iz Palme, grada u Mozambiku (arhiva)
John Wessels/AFP

Naoružani džihadisti Al Šabab ("Mladi" na arapskom) koji su 2019. prisegnuli na odanost skupini Islamističkoj državi (IS), ondje izvode napade u zadnje više od tri godine.

Napadi su zadnjih mjeseci ipak jenjali, što se pripisuje vojnim operacijama.

U sukobu je izginulo najmanje 2600 ljudi, među kojima je više od polovine civila, objavila je nevladina organizacija Acled, a više od 670.000 stanovnika je moralo ostaviti svoj dom, navodi UN.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. srpanj 2022 05:23